«Δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις της Όμικρον στα νοσοκομεία» προειδοποιούν Καπραβέλος και Γεροτζιάφας

«Δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις της Όμικρον στα νοσοκομεία» προειδοποιούν Καπραβέλος και Γεροτζιάφας

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκαν ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας και ο διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Για αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκη έκανε λόγο μιλώντας στο Mega ο διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου. «Το σαββατοκύριακο που πέρασε διασωληνώθηκαν δύο ασθενείς με COVID εκτός ΜΕΘ».

Με τη σειρά του, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, «πολίτες και πολιτεία θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα».

«Η αισιοδοξία είναι ότι η επιστήμη έχει βρει τα όπλα που θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Όσο περισσότερο συμμορφωνόμαστε, τόσο πιο εύκολα είναι τα πράγματα. Σε ένα νοσοκομείο που έχει διαθέσει 48 κλίνες εντατικής για COVID περιστατικά ξεκινάει σήμερα γενική εφημερία. Το σαββατοκύριακο διασωληνώσαμε δύο εκτός ΜΕΘ, η πίεση είναι αφόρητη, δυσβάσταχτη. Ήταν και οι δυο ανεμβολίαστοι και με υποκείμενα νοσήματα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στα νοσοκομεία, τη νοσοητότητα της έκρηξης των κρουσμάτων. Κινδυνεύουν οι υποδομές του κράτους και του συστήματος υγείας», πρόσθεσε και τόνισε πως πλέον νοσεί το υγειονομικό προσωπικό και λιγοστεύει επικίνδυνα.

Όπως είπε ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, η κυριαρχία της επέλασης της Όμικρον προηγείται της Ελλάδας κατά 10 ημέρες και τόνισε ότι ο δείκτης πίεσης των νοσοκομείων και των ΜΕΘ στη Γαλλία έφτασε στα ύψη.

«Πριν από 10 ημέρες ο δείκτης ήταν στο 25% στα νοσοκομεία. Σήμερα είναι στο 64% στις ΜΕΘ, 71% στη χώρα και 71% στις ΜΕΘ του Παρισιού. Μέσα σε 10 ημέρες υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό είναι το μέλλον», προειδοποίησε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής τόνισε πως ο ιός είναι ίδιος και θα συνεχίσει να κάνει long covid. Προστατευμένοι θεωρούνται όσοι έχουν εμβολιαστεί, καθώς αν νοσήσουν με Όμικρον θα περάσουν τη νόσο πιο ελαφριά.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες.

«Στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά»

Στο ίδιο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν: «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα».

Τέλος, τόσο ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, όσο και ο Νίκος Καπραβέλος συμφωνούν πως η λύση βρίσκεται στον εμβολιασμό, με τον κ. Καπραβέλο να δηλώνει υπέρ του μαζικού εμβολιασμού, καθώς οι ανεμβολίαστοι είναι η ευάλωτη ομάδα και πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας.

«Το 2022 έχουμε τα όπλα για να κάνουμε τη θανατηφόρο πανδημία σε διαχειρίσιμη απειλή: μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό. Επειδή δεν τα καταφέρνουμε, η υποχρεωτικότα είναι μονόδρομος. Στη μονάδα μου έχω μόνο ανεμβολίαστους, όχι εμβολιασμένους. Έχουμε τη λύση, είμαστε πολύ κοντά… Λίγοι είναι εκείνοι που δεν έχουν πειστεί ακόμα. Δεν παίζει κανείς με αυτό τον ιό», κατέληξε.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3EMfY8b
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη