Στη συζήτηση της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα: «Μεταφορά Τεχνολογίας και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας» τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης απευθύνοντας παράλληλα και συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον προσκεκλημένο ομιλητή, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη. Κατά την τοποθέτησή του ο αρμόδιος Αναπληρωτής Τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για «χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία», με τη χώρα να κατατάσσεται για τη φετινή χρονιά στην 47η θέση μεταξύ 132 χωρών του κόσμου υποχωρώντας από την 41η θέση, στην οποία βρισκόταν το 2019.
Υπογραμμίζοντας τις επιμέρους υστερήσεις σε τομείς που αφορούν την πολυπλοκότητα της αγοράς, την πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα σε χρηματοδότηση, την κεφαλαιοποίηση εισηγμένων επιχειρήσεων κ.α., συμπλήρωσε ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι επιδόσεις της ήταν καλύτερες, με την Ελλάδα να κατακτά το 2020 την 43η θέση μεταξύ 131 χωρών και το 2019 την 41η θέση...», διατηρώντας ωστόσο την υψηλή θέση της σε ότι αφορά την ποιότητα του ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι, τα προηγούμενα χρόνια αναλήφθηκαν εμβληματικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ιατρικής ακριβείας από την Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όπως το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής για την Ογκολογία, καθώς και το δίκτυο για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, ζητώντας ενημέρωση για την εξέλιξη των δύο αυτών πρωτοβουλιών.
Από πλευράς του ο κ. Ταβερναράκης επεσήμανε ότι «η χώρα δεν έχει τη θέση που νομίζω ότι της αξίζει και μπορεί να έχει, σε ότι αφορά τους δείκτες καινοτομίας», σημειώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις εμβληματικές δράσεις που ξεκίνησαν από την Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τόνισε ότι αυτές έχουν επιφέρει μια μεγάλη αλλαγή και σημαντική ώθηση στον τρόπο, με τον οποίο στην πράξη πλέον μπορεί να υποστηριχθεί η κλινική πρακτική. Προσέθεσε μάλιστα, ότι καταγράφουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται τόσο από τις κοινότητες των ασθενών, αλλά και εταιρείες καρκινοπαθών οι οποίες τις έχουν επικροτήσει και επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δικτύων.
Επιπλέον, ο κ. Ταβερναράκης περιγράφοντας τις προτεραιότητες του αύριο, έκανε μνεία στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νέου νομικού πλαισίου που θα ρυθμίζει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς και στην αλλαγή της νοοτροπίας του επιχειρηματικού κόσμου, η οποία όπως δήλωσε χαρακτηρίζεται από «συντηρητισμό» σε ότι αφορά τις επενδύσεις στην καινοτομία. Επικαλέστηκε μάλιστα, παραδείγματα χωρών όπως το Ισραήλ, όπου όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «υπάρχει η κουλτούρα της αξιοποίησης της έρευνας και μέσα από τη δημιουργία εταιρειών και καινοτομίας που παράγεται από ερευνητικά projects».