Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με μια πραγματικότητα που συνεχώς μεταβάλλεται.
Ο τρόπος ζωής σήμερα έχει αλλάξει, δυστυχώς εγκλωβίζει τους νέους στα προβλήματα που αφορούν τον εαυτό τους, μη δίνοντάς τους την δυνατότητα και την ευχέρεια να ασχοληθούν με υποθέσεις που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας τους.
Είναι διακριτό πως ολοένα και περισσότερο οι νέοι σήμερα εμφανίζουν σημάδια απολιτικοποίησης αλλά και αποφυγής ενασχόλησης με θέματα που αφορούν, την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και το εργασιακό τους μέλλον.
Η εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ζωής καθώς και το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι ίσως τα κυριότερα ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος κάθε νέος που φεύγει από την τη σιγουριά και την θαλπωρή της οικογένειας, η οποία αποτελεί για την Ελληνική κοινωνία τον βασικότερο κοινωνικό πυλώνα.
Οι προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, η ανωνυμία και ο ατομικισμός μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές προωθούν και στηρίζουν τη συμμετοχή των νέων στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, έτσι, μπορούν να συμβάλλουν στην κοινωνική τους ένταξη και στην διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, μέσω πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων (Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Χάρτης για τη συμμετοχή των νέων στην Τοπική και Περιφερειακή Ζωή, 2003).
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται να δράσει άμεσα, ώστε οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους, στο τόπο που μεγάλωσαν, να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να προχωρήσουν στη ζωή τους όπως τους αρμόζει, μέσα σε μια κοινωνία που αγαπά και νοιάζεται για όλους τους ανθρώπους της, που προσφέρει τα βέλτιστα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που την συγκαταλέγουν.
Με την τουριστική ανάπτυξη της κάθε περιοχής, την ανάδειξη των φυσικών πόρων, των αρχαιοτήτων, αλλά και των σύγχρονων μνημείων, οι επαρχιακές πόλεις θα αποκτήσουν την αίγλη που τους αξίζει και οι νέοι θα μπορέσουν να εργαστούν, να παραμείνουν στον τόπο τους, που τόσο τους έχει ανάγκη, να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν με την σειρά τους στην κοινωνία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Η πολιτεία δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι αποξενώνει και απομακρύνει τους νέους από τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Αντιθέτως, πρέπει να δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι έχει ανάγκη να ακούει τους προβληματισμούς, τις εισηγήσεις και τις απόψεις των νέων ανθρώπων, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στα κέντρα αποφάσεων. Οι ίδιοι οι νέοι χρειάζεται να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται ή θα ληφθούν, αφορούν και τους ίδιους. Τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, η ενασχόληση των νέων με τα κοινά, θα προσφέρει προβληματισμό και ευαισθητοποίηση.
Οι νέοι του σήμερα οφείλουν να είναι αρωγοί ενός μέλλοντος που αφορά όχι μόνο τους ίδιους αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, καλούνται να πάρουν πρωτοβουλίες και να ενεργήσουν υπό το πρίσμα του εθελοντισμού, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Γεωργαντζάς Γιάννης
ΘΕΜΑ:
ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ