Γαλλία: Επαναφέρετε τη διδασκαλία των Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση της διδασκαλίας των Λατινικών και των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας.

Την Τρίτη, οι υπουργοί Παιδείας της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου συναντήθηκαν στο ιστορικό Γαλλικό Λύκειο Louis-le-Grand στο Παρίσι για να υπογράψουν για την προώθηση της Λατινικής και της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.

Το συνέδριο είχε τίτλο «Ευρώπη και αρχαίες γλώσσες: Πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο για τις γλώσσες και τους πολιτισμούς της αρχαιότητας».

Οι υπουργοί Παιδείας υπέγραψαν, που υπόσχεται τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας και διεθνούς στρατηγικής για την προώθηση και ανάπτυξη της λατινικής και της αρχαίας Ελληνικής».

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Jean-Michel Blanquer είπε ότι τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά θα εισαχθούν σε επαγγελματικές σχολές όπου μαθητές της έκτης τάξης σπουδάζουν για δουλειές σε χώρους όπως εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων, ινστιτούτα αισθητικής και άλλα.

Ο Blanquer είπε ότι οι μαθητές θα προχωρήσουν πολιτιστικά αν μελετήσουν κλασικούς συγγραφείς όπως ο Σοφοκλής.

Οι υποστηρικτές του Blanquer και της μελέτης των κλασικών υποστηρίζουν ότι η συμφωνία των τεσσάρων χωρών είναι η απάντηση στην κουλτούρα της αφύπνισης.

Η κίνηση του γαλλικού υπουργείου Παιδείας έρχεται σε αντίθεση με τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που αφαιρούν τις λεγόμενες «νεκρές» γλώσσες από το πρόγραμμα σπουδών.

Ο Blanquer είπε στη Le Point ότι τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά απειλούνται από την "τάση του ξυπνήματος" που προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η στόχευση των κλασικών είναι εμφανής στις ΗΠΑ τώρα, με το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον να ανακοινώνει ότι οι φοιτητές των κλασικών δεν θα χρειάζεται πλέον να μαθαίνουν Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά, τα δύο μαθήματα που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του κλάδου.

Ο Dan-el Padilla Peralta, αναπληρωτής καθηγητής κλασικών στο Πρίνστον, είναι υπέρμαχος της απαγόρευσης, υποστηρίζοντας ότι οι αρχαίοι ελληνικοί και ρωμαϊκοί πολιτισμοί ενθάρρυναν τη δουλεία, την αποικιοκρατία και την υπεροχή των λευκών για 2.000 χρόνια.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Peralta, τα γραπτά στα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά έχουν χρησιμοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια για την προώθηση αυτών των πρακτικών.

Σε μια παρόμοια κίνηση, το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, ένα από τα πιο γνωστά μαύρα ιδρύματα της Αμερικής, διέλυσε το τμήμα κλασικών σπουδών του, διασκορπίζοντας τα μαθήματα σε άλλα τμήματα.

Η αφαίρεση των Κλασικών Σπουδών από τα προγράμματα σπουδών έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση στον ακαδημαϊκό χώρο των ΗΠΑ. Αυτό έρχεται μετά από δημοσκόπηση του BBC μεταξύ 100 διεθνών συγγραφέων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και κριτικών που ψήφισαν την Οδύσσεια του Ομήρου ως την ιστορία με τη μεγαλύτερη επιρροή που διαμόρφωσε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Blanquer είπε στη Le Point ότι, «Το να κολλάς κατηγορίες και μια σύγχρονη κοσμοθεωρία σε κείμενα που χρονολογούνται πριν από δύο χιλιετίες είναι ένας απύθμενος παραλογισμός».

Η μελέτη της Λατινικής και της Αρχαίας Ελληνικής θα ενίσχυε τα ιδανικά της ΕΕ

Ο Γάλλος υπουργός πιστεύει ότι τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά είναι ένας κοινός δεσμός για τα ευρωπαϊκά έθνη και ότι αυτό το κοινό γλωσσικό ταμείο θα βοηθούσε στη διάδοση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.

Οι υπουργοί Παιδείας της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου συμφώνησαν ότι τα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά είναι η ζωντανή κληρονομιά, ο κοινός ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού και μεσογειακού πολιτισμού και η ζωτική δύναμη που διέπει τις σύγχρονες γλώσσες μας.

Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν να αναλάβουν το έργο να ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά τη Λατινική και την Αρχαία Ελληνική γλώσσα, ενθαρρύνοντας και αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες.

Σκοπεύουν επίσης να προωθήσουν τις ανταλλαγές και την κινητικότητα μαθητών και καθηγητών, προκειμένου να δημιουργήσουν μια παγκόσμια δυναμική σχετικά με νέα κοινά και έργα ανοιχτά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις μορφές εκπαίδευσης.



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/3x4wqOX
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη