Ενίσχυση του 112 και αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης των επίγειων και εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής, ανακοίνωσε ο Χρ. Στυλιανίδης για την πολιτική προστασία
Την περαιτέρω ενίσχυση του 112 και την αναβάθμιση του συστήματος Engage, του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης των επίγειων και εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου προανήγγειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο «8ο Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις νέες Τεχνολογίες-Safe Greece 2021».
Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται:
* η περαιτέρω ενίσχυση του 112, μέσα από την αξιοποίηση των τις δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη (AI),
* καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος Engage, του πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης των επίγειων και εναέριων μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, που όπως τόνισε ο υπουργός πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ψηφιακό εργαλείο που επιτρέπει την αξιοποίηση των διαθέσιμων μέσων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε περίπτωση συμβάντος.
Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια μέσων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί, «έξυπνα» συστήματα εναέριας παρακολούθησης και εντοπισμού, που θα τους επιτρέπουν «να έχουν ένα εξαιρετικό δίκτυο "συναγερμού" για πλημμύρες, πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλους κινδύνους». Ταυτόχρονα, drones, σύγχρονα συστήματα επικοινωνιών και ευφυή συστήματα συντονισμού, εντάσσονται επίσης στον σχεδιασμό του υπουργείου για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη στόχος του υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, για να ενισχυθούν οι δυνατότητές τους σε κάθε τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την ετοιμότητα.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο υπουργός, όλα αυτά θα φέρουν αποτελέσματα με την αξιοποίηση του «εξαίρετου ανθρώπινου δυναμικού» που διαθέτει η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και του «εξειδικευμένου, υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού της χώρας».
«Πρέπει να συνδέσουμε την τεχνολογία με αυτό το εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό για να γίνει η Πολιτική Προστασία πιο αποτελεσματική. Για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε: «Είναι στοίχημα η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Είναι στοίχημα η ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».
Στη συνέχεια κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιεί ήδη η Πολιτική Προστασία, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112, που όπως είπε, πρόκειται για ένα σύστημα που αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, επιτρέπει την άμεση επικοινωνία Πολιτικής Προστασίας και πολιτών.
Ο υπουργός χαρακτήρισε το 112 «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο» καθώς, όπως τόνισε, επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών σε περίπτωση κινδύνου, όπως για παράδειγμα στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όταν χάρη στην ενεργοποίησή του έγινε δυνατό να απομακρυνθούν έγκαιρα οι κάτοικοι από τις περιοχές που κινδύνευαν, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, ενώ, όπως εξήγησε, δίνει και τη δυνατότητα στον πολίτη να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο φορέα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, χάρη στη δυνατότητα γεωεντοπισμού, ο χρόνος απόκρισης των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης επιταχύνεται.
Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι το νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επικεντρώνεται στο τρίπτυχο:
Πρόληψη- Προετοιμασία/Ετοιμότητα-Ανθεκτικότητα.
«Για να αποκτήσουν αυτές οι λέξεις-κλειδί νόημα, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία. Είναι προαπαιτούμενο η χρήση της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων της για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/30Srl0c
via IFTTT