Συγκλονιστική ανακάλυψη στην Ελλάδα: νέο φως στη βασιλεία του Αγαμέμνονα. Τα τρία αρχαία ξίφη που ανακαλύφθηκαν φέτος στην Τράπεζα Αιγίου

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός θα μπορούσε να επανεξεταστεί υπό το φως μιας συγκλονιστικής ανακάλυψης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να ξανασχεδιάσει τα όρια της βασιλείας του Αγαμέμνονα στην Πελοπόννησο της ύστερης εποχής του Χαλκού. Μια ανακάλυψη που θα επιβεβαιώσει την ιστορία της Ιλιάδας του Ομήρου. 

Είναι η ανακάλυψη τριών σπαθιών, χαρακτηριστικών σχημάτων των μυκηναϊκών ανακτορικών παραγωγών, που χρονολογούνται στον δέκατο τέταρτο αιώνα π.Χ. ή στην περίοδο της πλήρους λαμπρότητας των μυκηναϊκών ανακτόρων των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου.

Τα τεχνουργήματα ήρθαν στο φως από τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Ουντίν, σε συντονισμό από την Elisabetta Borgna, τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη δέκατη ετήσια ανασκαφήςτης νεκρόπολης, στη δυτική Πελοπόννησο, όπου η ομάδα Udine συνεργάζεται από το 2010 σε ένα μεγαλύτερο έργο του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Μυκηναϊκός πολιτισμός, συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Πελοπόννησο

Το Adnkronos ευθύνεται για αυτή τη σημαντική ανακάλυψη. Βρέθηκαν κατά τη διερεύνηση ενός από τους φαινομενικά απλούστερους και πιο σεμνούς τάφους, τα σπαθιά πιθανότατα ανήκαν σε πολεμιστές που κατοικούσαν σε μια κοινότητα που βρισκόταν στις ορεινές παραφυάδες της ανατολικής Αχαΐας, από τις οποίες έλεγχαν το κέντρο του Αιγίου, την παράκτια πεδιάδα και τη θάλασσα της Κορίνθου. 

Οι φετινές ανακαλύψεις προστίθενται σε εκείνες των προηγούμενων , όταν η έρευνα ενός άλλου τάφου - τάφου 6, πολύ ευρύτερου και βαθύτερου στον οποίο ανακαλυφθήκαν πλούσια κεραμικά, κοσμήματα, καθώς και μια εναπόθεση χάλκινων αντικειμένων που περιελάβανε μια μνημειώδη αιχμή δόρατος, που ερμηνεύτηκε προκαταρκτικά ως προικιά ενός αξιωματικού, επιθεωρητή ή τοπικού κυβερνήτη - που συνδέεται με την κεντρική αρχή των Μυκηνών.

Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την αφήγηση του Ομήρου

Τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχαιολόγοι διεξήγαγαν επίσης έρευνες στο αρχαίο χωριό που εντοπίστηκε το 2015, μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια της νεκρόπολης, η οποία ιδρύθηκε στην προμυκηναϊκή εποχή, στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.. Φέτος αποκαλύφθηκε ένα επιβλητικό κτίριο με κεντρική εστία τύπου «μέγαρο», χαρακτηριστικό της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. 

Στην έρευνα, η  ομάδα του Πανεπιστημίου του Udine καλείται να συνεργαστεί από τον διευθυντή του μουσείου του Αιγίου, Ανδρέα Βόρδο, στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Πολιτισμού στην αρχαιολογική περιοχή της αρχαίας πόλης των Ρυπών. 

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2010 και επικεντρώθηκαν από το 2012 σε ταφικά πλαίσια - ενός πυρήνα από τάφους σκαμμένων στην συνεκτική άμμο του υποστρώματος ενός λόφου και υποστηρίζονται όχι μόνο από το Πανεπιστήμιο του Ουντίν, αλλά από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το Ινστιτούτο Προϊστορίας Αιγαίου της Φιλαδέλφειας.


Από την ιταλική εφημερίδα Il Secolo d’Italia


Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή







from Αρχαία Ελλάς https://ift.tt/3kHykR9
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη