Οικονόμου: Λήξαν το θέμα για την Κυβέρνηση μετά τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής – Προανήγγειλε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Διαδώστε:
Οικονόμου: Λήξαν το θέμα για την Κυβέρνηση μετά τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής – Προανήγγειλε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Όπως εξήγησε, υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη», επεσήμανε.
Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ρωτήθηκε για το ζήτημα και απάντησε «Μας ενόχλησε η κίνησή του» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της». Όσον αφορά το αν ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δεν απάντησε με βεβαιότητα, λέγοντας ότι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση. Φαίνεται, όμως, ότι μετά τις διευκρινιστικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου το κλίμα αντιστράφηκε.
Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε μέσω του Τομεάρχη Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου τη χθεσινή τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ασκεί αντιθεσμική κριτική στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο.
Η δήλωση Ελπιδοφόρου
Μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη και την εκπεφρασμένη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και από πλευράς Ελλήνων, Κυπρίων και Αρμενίων ομογενών στην Αμερική και μη, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέβη στην εξής δήλωση:
«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.
Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.
Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.
Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη σημειώνοντας ότι «η νευρικότητα της Τουρκίας πάντα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο».
Το θέμα της Χάλκης δεν είναι απλό
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε γράψει στο twitter, πως βρέθηκε εκεί μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιμένοντας, όπως πάντα, στη σημασία που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο (εννοώντας και την παρουσία εκπροσώπων του), η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.
Φαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Κ. Ελπιδοφόρος άδραξε της ευκαιρίας κι εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του θετικά ως προς την Ελλάδα και την ορθοδοξία, καθώς έθεσε μπροστά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το άλυτο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τόνισε το μεγάλο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, μιλώντας και για την σημαντική παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ίσως μερικές φορές μέσα από κάποιες παρουσίες, που για την κυβέρνηση είναι ενοχλητικές, να πραγματοποιείται η καλύτερη στρατηγική και διπλωματία, την οποία φαίνεται ότι έπραξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, πρέπει κανείς να σκεφτεί τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την καθυστέρηση και την σιωπή της Τουρκίας για το θέμα της Χάλκης, καθώς δεν είναι καθόλου απλό. Οι πληροφορίες για το φάκελο «Χάλκη» από πλευράς Τουρκίας κρύβουν πολλά αγκάθια για τη Θράκη, οπότε καλό θα ήταν οποιαδήποτε κίνηση γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα να γίνεται σε απόλυτη συνεννόηση των ελληνικών πλευρών (εκκλησίας και κυβέρνησης).