Κοινωνικό τιμολόγιο: Μέχρι πότε οι αιτήσεις, η θετική και αρνητική είδηση που προσθαφαιρεί δικαιούχους

Κοινωνικό τιμολόγιο: Μέχρι πότε οι αιτήσεις, η θετική και αρνητική είδηση που προσθαφαιρεί δικαιούχους

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα παραμείνουν ανοιχτές οι αιτήσεις για κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ στην ΗΔΙΚΑ. Οι νέες αντικειμενικές αξίες, κριτήριο για την ένταξη στο ΚΟΤ αλλά και οι αναστολές συμβάσεων λόγω κορονοϊού ενδεχομένως δημιουργήσουν ανατροπές στους δικαιούχους.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ λήγει στις 15 Νοεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, με τους κωδικούς του taxisnet. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη Πέμπτη.

Οι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ – Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δυο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.

Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της φετινής διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/9/2021 έως και 15/11/2021 δηλαδή), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Τα βήματα

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε 6 απλά βήματα:
Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση.
Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τις αιτήσεις

Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ: Νέες αντικειμενικές και αναστολές φέρνουν αλλαγές στους δικαιούχους

Σε πολλές περιοχές της χώρας αλλάζουν επί τα χείρω οι αντικειμενικές αξίες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν προς τα πάνω τα τεκμήρια για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είναι όμως και δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Συνεπώς, πολλοί δικαιούχοι της εν λόγω ευνοϊκής ρύθμισης θα δουν να βγαίνουν εκτός μετά και τις νέες φορολογικές δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, λόγω των αναστολών εργασίας που δημιούργησε ο κορονοϊός ενδεχομένως δημιουργήσει νέους δικαιούχους καθώς τα εισοδήματα που δηλώνονται λόγω αναστολών είναι πολύ μικρότερα. 

Παράλληλα, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν και αλλαγές σε μία σειρά από επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θα κινδυνέψουν από το να πληρώσουν επιπλέον φόρο, μέχρι και να χάσουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο κάποιον επιδομάτων που λαμβάνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας προκειμένου να αποφασιστούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου να μην χαθούν για χιλιάδες φορολογούμενους, επιδόματα και φοροαπαλλαγές.

Μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές σε κίνδυνο μπαίνουν:

Κοινωνικά επιδόματα: Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Ο κατάλογος των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα - αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή.
Τεκμήρια: Μπορεί φέτος εξαιτίας της πανδημίας χιλιάδες φορολογούμενοι να ξεφεύγουν από την παγίδα των τεκμηρίων, ωστόσο, οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αναμένεται να φέρουν ανατροπές από το 2022. Η αύξηση των τιμών εκτοξεύει τα τεκμήρια, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να δουν το 2022 το εκκαθαριστικό της εφορίας εξαιρετικά φουσκωμένο.
Αφορολόγητο πρώτης κατοικίας: Τα όρια παραμένουν ως έχουν ωστόσο η αυξήση των αντικειμενικών τιμών μπορεί να κάνουν την αξία αρκετών κατοικιών να υπερβαίνει τη αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, το όριο αντικειμενικής αξίας για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο φορολογούμενο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά.
Αφορολόγητο δωρεών-γονικών παροχών: Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυξάνει και το κόστος μεταβιβάσεων, έως και τα συμβολαιογραφικά έξοδα τα οποία υπολογίζονται επί της τιμής του ακινήτου. Αντίστοιχα, επιβαρύνσεις θα έχουν και για όσους θέλουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα μέσω γονικής παροχής. Το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές παραμένει στις 150.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος αυξάνεται εφόσον η τιμή του ακινήτου υπερβαίνει αυτό το ποσό.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/39x7qVO
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη