Οι πρυτάνεις τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου για δια ζώσης μαθήματα στα πανεπιστήμια, αλλά πλέον στην συζήτηση έχει μπει και το αίτημα πολλών τμημάτων για μεικτό σύστημα διδασκαλίας και μαθημάτων διαδικτυακά.
Υπέρ της διά ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων ετάχθη χθες η Σύνοδος Πρυτάνεων μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, στην οποία μετείχε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οι πρυτάνεις όλο το προηγούμενο διάστημα, ενόψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το εάν τα πανεπιστήμια με τις ελλιπείς υποδομές τους μπορούν να υποδεχθούν όλους τους φοιτητές στα αμφιθέατρα.
Ενδεικτικά είχε λεχθεί, και σε κυβερνητικά στελέχη, ότι το κατάλληλο μείγμα είναι τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν διά ζώσης αλλά να έχουν και τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως μαθήματα, ιδίως στα θεωρητικά. Επίσης, ανησυχία υπάρχει μεταξύ των πανεπιστημιακών για το πώς θα γίνει ο έλεγχος των πιστοποιητικών των φοιτητών.
Οι ίδιες ενστάσεις διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία αποδείχθηκε μακρά, ενώ το παρασκήνιο λέει ότι πολλοί πρυτάνεις απούσης της κ. Κεραμέως ξιφούλκησαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά όταν η υπουργός ήταν παρούσα έριξαν τους τόνους. Μάλιστα, επισημάνθηκε η «αφωνία» εκείνων που φέρονται προσκείμενοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η απόφαση
Η Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι:
«Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.
Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο.
Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η
Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.
Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.
Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση».
Αντάρτικο σχολών
Μετά τη Νομική της Αθήνας, που αποφάσισε να κάνει και φέτος τα μαθήματα εξ΄ αποστάσεως και άλλες πανεπιστημιακές σχολές διεκδικούν να έχουν αυτή την ευχέρεια. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές δηλώνουν μάλιστα ότι θεωρούν «ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του Υπουργείου Παιδείας» για «διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών», όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50- 80% (όπως στα θεάματα).
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή μικτός τρόπος διδασκαλίας
Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων η Ε.Γ της ΠΟΣΔΕΠ (διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ) τονίζοντας ότι τάσσεται ευθέως υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης, ζητά να δίνεται ρητά η ευχέρεια εξ αποστάσεως ή μικτού τρόπου διδασκαλίας για την αντιμετώπιση τέτοιων δυσμενών συνθηκών που παραβιάζουν τους κανόνες υγιεινής και υπερβαίνουν τα όρια του λελογισμένου επιδημιολογικού ρίσκου. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν ακόμη τη δυνατότητα αναστολής φοίτησης για ένα εξάμηνο για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή να κάνουν τεστ, ενώ τονίζουν ότι έχει καθυστερήσει η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων στα ΑΕΙ.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3uhyxOh
via IFTTT