Το Δημόσιο παραμένει ο κύριαρχος μέτοχος της ΔΕΗ, διευκρίνισε ο Άκης Σκέρτσος τονίζοντας πως «όσοι υποστηρίζουν την κρατική ΔΕΗ είναι εκείνοι που την οδήγησαν να χρεωθεί»
Στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «κρατισμός και ΔΕΗ οδήγησαν πριν από δύο χρόνια σε μια καταχρεωμένη δημόσια εταιρεία ενέργειας, με 2,5 δισ. ζημιές».
«Αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν την απόλυτα κρατική ΔΕΗ, είναι αυτοί που τη βούλιαξαν», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Η αξία της στο χρηματιστήριο με το ζόρι έπιανε τα 300 εκατ. τη στιγμή που σήμερα είναι πάνω από 2 δισ.», ενώ «το ρεύμα παραγόταν από μια "βρώμικη" μορφή ενέργειας, τον λιγνίτη», κάτι που με βάση τα διεθνή συστήματα εμπορίας ρύπων σημαίνει πως πρέπει «να πληρώνουμε υψηλότερες τιμές ενέργειας λόγω του λιγνίτη».
Έκανε, παράλληλα, λόγο για «σοβαρή ιδιωτική πρωτοβουλία και συμμετοχή σε εταιρείες υπό την καθοδήγηση του κράτους, χωρίς να απεμπολείται κανένα απολύτως δικαίωμά του», καθώς «το 34% ουσιαστικά εξασφαλίζει στο ελληνικό Δημόσιο κυρίαρχο ρόλο».
«Δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, θα υπάρξουν πολλοί (επενδυτές) μικρότερης εμβέλειας από τη συμμετοχή του Δημοσίου, που παραμένει ο κυρίαρχος μέτοχος, αυτός που θα καθορίζει τη στρατηγική της ΔΕΗ».
Εξαπέλυσε, μάλιστα, επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί σε μια πώληση του 17% της ΔΕΗ, όπου τα χρήματα δεν θα έμεναν στην Ελλάδα, δεν θα πήγαιναν στη ΔΕΗ, θα πήγαιναν στους πιστωτές μας για την εξυπηρέτηση του χρέους».
«Με τον τρόπο που γίνεται τώρα η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ», αντέτεινε, «εξασφαλίζεται ο κυρίαρχος ρόλος του Δημοσίου, σε στρατηγικό ποσοστό 34%, με τρόπο που θα μπουν σοβαροί θεσμικοί επενδυτές αλλά σε μικρότερα ποσοστά».
Σε ο,τι αφορά την επόμενη μέρα της ΔΕΗ, ο υπουργός υπογράμμισε πως «εδώ, πρέπει να γίνουν πολλά βήματα, ταυτόχρονα, για να αλλάξουμε ενεργειακό μείγμα, να γίνουν επενδύσεις από τη ΔΕΗ με ιδιωτικά κεφάλαια, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τα χρήματα για να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις ώστε να έχουμε καινούρια δίκτυα, καλύτερες υπηρεσίες, φθηνότερο ρεύμα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα βοηθήσει σημαντικά», σχολίασε σχετικά.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3udwIl6
via IFTTT