Ανακαλύφτηκε βυθισμένο πλοίο, και αρχαίο Ελληνικό νεκροταφείο σε βυθισμένη πόλη της Αιγύπτου

Δύτες ανακάλυψαν σπάνια ερείπια ενός στρατιωτικού πλοίου στην αρχαία βυθισμένη πόλη Ηράκλειον ή Θώνις - κάποτε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο - και ένα ταφικό συγκρότημα που δείχνει την παρουσία Ελλήνων εμπόρων, δήλωσαν οι αρχές της Αιγύπτου.

Η πόλη, η οποία έλεγχε την είσοδο στην Αίγυπτο στο στόμιο ενός δυτικού κλάδου του Νείλου, κυριάρχησε στην περιοχή για αιώνες πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ.

Καταστράφηκε και βυθίστηκε μαζί με μια ευρεία περιοχή του δέλτα του Νείλου από διάφορους σεισμούς και παλιρροιακά κύματα, ή Θώνις ανακαλύφθηκε ξανά το 2001 στον κόλπο του Abu Qir κοντά στην Αλεξάνδρεια, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου.

Το στρατιωτικό πλοίο, το οποίο ανακαλύφθηκε από μια αιγυπτιακή-γαλλική αποστολή με επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM), βυθίστηκε όταν ο φημισμένος ναός της Αμουν (Άμων, Άμμων επίσης Άμεν, Ιμν (ο Κρυμμένος) και Αμούν (Κοπτ.)) κατέρρευσε τον δεύτερο αιώνα π.Χ.

Μια προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι το πλοίο με επίπεδο πυθμένα των 25 μέτρων, με κουπιά και μεγάλο πανί, χτίστηκε στην κλασική παράδοση και είχε επίσης χαρακτηριστικά αρχαίας αιγυπτιακής κατασκευής, ανέφερε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Σε ένα άλλο μέρος της πόλης, η αποστολή ανακάλυψε τα ερείπια ενός αρχαίου Ελληνικού νεκροταφείου, που χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα π.Χ.

"Αυτή η ανακάλυψη απεικονίζει όμορφα την παρουσία των Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν σε αυτήν την πόλη", ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν εκεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων Φαραωνικών δυναστειών.

"Έφτιαξαν τα ιερά τους κοντά στον τεράστιο ναό του Αμουν. Αυτά καταστράφηκαν, ταυτόχρονα και τα ερείπια τους βρίσκονται αναμεμιγμένα με εκείνα του αιγυπτιακού ναού."


Πηγή εικόνας : Ministry of Tourism and Antiquities

https://ift.tt/3zmpxbS

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή




from Αρχαία Ελλάς https://ift.tt/3eGHTMO
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη