Αντικείμενο του Έργου
Το έργο επιχειρεί μια καινοτόμο προσέγγιση στην προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της περιοχής του Δήμου Λαμιέων. Βελτιώνονται και αναβαθμίζονται οι υφιστάμενες υποδομές του Κέντρου Ιστορικής ενημέρωσης Θερμοπυλών και ενισχύεται ο ρόλος του ως προμετωπίδα προώθησης του Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων. Αξιοποιούνται εργαλεία και τεχνολογίες αιχμής, προσφέροντας στον επισκέπτη πολύγλωσση δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε τρισδιάστατες ψηφιακές απεικονίσεις των Θερμοπυλών αλλά και εξατομικευμένη ξενάγηση σε εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν έξυπνες φορητές συσκευές.
Αυτό επιτυγχάνεται με την δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων επιλεγμένων τοποθεσιών της περιοχής με έμφαση στο ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμος, οι οποίες έχουν ψηφιοποιηθεί και γεωαναφερθεί στο τρισδιάστατο ανάγλυφο του περιβάλλοντος. Ο χρήστης μπορεί έτσι να περιηγηθεί εικονικά γύρω από επιλεγμένα μνημεία-κτίρια αλλά και να ενημερωθεί για την ιστορία και την αρχιτεκτονική τους, καθώς και το πως θα τα επισκεφθεί.
Μεταξύ των στόχων του έργου είναι αφενός η βελτίωση του ψηφιακού περιεχομένου του Κέντρου Ιστορικής ενημέρωσης Θερμοπυλών και αφετέρου η δημιουργία μιας δυναμικής πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί στον τουρισμό, στην επικοινωνία αλλά και στην εκπαίδευση. Επιγραμματικά το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις :
Βελτίωση του υφιστάμενου περιεχομένου του Κέντρου, ώστε να ενισχυθεί το παραγόμενο άυλο προϊόν. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε η μεταγλώττιση και μετάφραση του περιεχομένου σε δύο επιπλέον γλώσσες (Αγγλικά και Γερμανικά).
Τρισδιάστατη ψηφιοποίηση επιλεγμένων μνημείων-χώρων από τους κυριότερους πολιτιστικούς πόρους της περιοχής. Συλλογή οργάνωση και τεκμηρίωση ψηφιακού υλικού αναφορικά με τα μνημεία σε συνδυασμό με την ιστορία και τον πολιτισμό που τα συνοδεύουν.
Διάθεση στο κοινό ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού πολιτιστικού και δημιουργικού χαρακτήρα για την περαιτέρω χρήση, σχολιασμό - διασύνδεσή με τη χρήση του σε δημιουργικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.
Ανάπτυξη εφαρμογής ξενάγησης στους παραπάνω χώρους για φορητές συσκευές τελευταίας γενιάς. Η εφαρμογή θα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει τρισδιάστατες απεικονίσεις και να διαβάσει την ιστορία τους.
Για την υλοποίηση του έργου έχουν πραγματοποιηθεί :
1. Η προμήθεια εξοπλισμού και έτοιμου λογισμικού και ειδικότερα
- Δεκαπέντε (15) Ιnfopoints ή Bluetooth Access Points τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία επιλογής στην επικράτεια του Δήμου (εντός και εκτός της πόλης και σε σημαντικές τοποθεσίες υψηλής επισκεψιμότητας).
- Δύο (2) συστήματα Ψηφιακής Σήμανσης τα οποία δίνουν στο κοινό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και συνδυάζονται με το υπόλοιπο δίκτυο. Οι οθόνες συμπεριλαμβάνουν και miniPC με δυνατότητες αποστολής περιεχομένου μέσω bluetooth.
- Πενήντα (50) ατομικά φορητά συστήματα ακουστικής ξενάγησης τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες τους να ξεναγούνται στο χώρο του Ιστορικού Κέντρου ενημέρωσης των Θερμοπυλών χωρίς τη συνοδεία ξεναγού.
- Δύο (2) σταθμοί Εργασίας που επιτρέπουν την διαχείριση του υλικού εξοπλισμού και την παρουσίαση τρισδιάστατων μοντέλων στα συστήματα ψηφιακής σήμανσης.
- Λογισμικό Δημιουργίας, Διαχείρισης Εικονικών Μηχανών που εξασφαλίζει την εικονική διαμόρφωση του DC του φορέα και την αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων του.
- Πλατφόρμα διαχείρισης Infopoints & Digital Signage η οποία επιτρέπει την συνεχή παρακολούθηση του δικτύου, των χρηστών και της πληροφορίας που διαμοιράζεται.
- Λογισμικό WebGIS: αποτελεί τη βασική πλατφόρμα πάνω στην οποία γίνεται η τοποθέτηση και παρουσίαση των τρισδιάστατων μοντέλων.
2. Η ανάπτυξη και παραμετροποίηση ειδικών εφαρμογών και ειδικότερα
- Ανάπτυξη, παραμετροποίηση Ψηφιακής ΒΔ Πολιτιστικού Υλικού: Η ΒΔ αυτή διασυνδέεται με την Πλατφόρμα διαχείρισης πόρων σε ένα ενιαίο περιβάλλον διαχείρισης.
- Αποτύπωση, ψηφιοποίηση και τρισδιάστατη μοντελοποίηση κτιρίων – μνημείων: Συμπεριλαμβάνεται η επιτόπου αποτύπωση των κτιρίων και μνημείων καθώς και η Ψηφιοποίηση δεδομένων και μοντελοποίηση επιλεγμένων σημείων.
- Ανάπτυξη και παραμετροποίηση πλατφόρμας Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων : Το σύνολο του υλικού ψηφιοποιήθηκε σε κατάλληλο σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου. Το σύστημα επιτρέπει την αποθήκευση και επεξεργασία του περιεχομένου αλλά και διανομή του σε πολλαπλά κανάλια (web, Bluetooth, mobiles κλπ) λειτουργώντας σε ένα ενιαίο περιβάλλον διαχείρισης.
- Εφαρμογή Ψηφιακού Πολιτιστικού Οδηγού: Το υποσύστημα αυτό αναλαμβάνει την προβολή των πληροφοριών και παρουσίαση των δεδομένων στους χρήστες.
- Εφαρμογή Ενημέρωσης - πλοήγησης (MobileCULTURALPortal): Ανάπτυξη εφαρμογής ενημέρωσης και ξενάγησης στους επιλεγμένους χώρους για φορητές συσκευές (smartphones, PDΑ, Tablets). Η εφαρμογή δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει με βάση τη θέση του τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε χάρτη, να δει φωτογραφίες, να διαβάσει την ιστορία τους και να επιλέξει συγκεκριμένες διαδρομές.
- Εφαρμογή Ξενάγησης Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality in Smartphones): Ανάπτυξη εφαρμογής ξενάγησης στους παραπάνω χώρους για smartphones τελευταίας γενιάς. Η εφαρμογή δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει μέσα από την κάμερα της συσκευής του μια εικόνα με πλήθος πληροφοριών και δεδομένων που μπορεί να περιλαμβάνει: τρισδιάστατες απεικονίσεις, φωτογραφίες, ιστορία, πληροφορίες.
- Πλατφόρμα online Ξενάγησης μέσω Εικονικού Κόσμου (Virtual World Application): η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει την περιήγηση του χρήστη σε έναν εικονικό κόσμο όπου θα παρουσιάζεται το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του επιπλέον πολυμεσικές (multimedia) δυνατότητες οι οποίες θα συνοδεύουν την ξενάγηση (φωνή, video, φωτογραφίες). Η ανάπτυξη της εφαρμογής γίνεται αξιοποιώντας πλατφόρμες Web GIS. Τα τρισδιάστατα μοντέλα γεωαναφέρονται και παρουσιάζονται online ώστε ο επισκέπτης να αποκτά τη δυνατότητα 3Δ ξενάγησης.
3. Η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και ειδικότερα
- Έκθεση βέλτιστης εννοιολογικής και θεματικής ανάπτυξης με μουσειογραφικό και σκηνογραφικό σχεδιασμό ειδικά για το Κέντρο ενημέρωσης Θερμοπυλών.
- Αναβάθμιση περιεχομένου Ιστορικού Κέντρου ενημέρωσης Θερμοπυλών που περιλαμβάνει τον υποτιτλισμό της εισαγωγικής ταινίας, τη μεταγλώττιση της τρισδιάστατης ταινίας και των εφαρμογών διαδραστικών παιχνιδιών.
- Συλλογή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση πολιτιστικών δεδομένων, που αναφέρεται στη συγκέντρωση, αξιολόγηση και ψηφιοποίηση των πολιτιστικών δεδομένων.
- Αποτύπωση και 3Δ μοντελοποίηση μνημείων και κτιρίων, που αναφέρεται στη διαδικασία τρισδιάστατης μοντελοποίησης και αποτύπωσης των πολιτιστικών δεδομένων.
- Εγκατάσταση και παραμετροποίηση εξοπλισμού και λογισμικού
- Πιλοτικής λειτουργίας, εκπαίδευσης και δημοσιότητας
Σκοπιμότητα και αναμενόμενα οφέλη
Το έργο απαντά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν :
- Στην εξάλειψη ανισοτήτων στην προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο μεταξύ κέντρου και περιφέρειας όσο και μεταξύ των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών και της Ελλάδας
- Στην ενημέρωση, εκπαίδευση και εξοικείωση των πολιτών με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής πληροφόρησης και πρόσβαση στη γνώση (ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική, τουριστική)
- Στην άντληση πληροφοριών από κάθε μέσο και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες
- Στην ενίσχυση του επιστημονικού ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη έρευνας για τις τέχνες, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής
- Στην πρόσβαση απομακρυσμένων περιοχών στις πολιτιστικές υπηρεσίες και το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής
- Στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του πολιτιστικού τουρισμού
- Στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες της εθνικής και της παγκόσμιας κοινότητας
- Στη διατήρηση και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, μέσω της χρήσης των ψηφιοποιημένων συλλογών υψηλής ποιότητας και πιστότητας (π.χ. για ερευνητές, μελετητές και ιστορικούς)
Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται να ωφεληθούν οι παρακάτω ενδιαφερόμενοι:
Από την πλευρά του Δήμου
Οι παρεμβάσεις συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος και στον τοπικό πληθυσμό, στην προσέλκυση των νέων στα πολιτιστικά δρώμενα και στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κουλτούρας που αντιμετωπίζει τη μορφωτικής και πολιτισμική ανισότητα του πληθυσμού της Περιφέρειας.
Οι «παραγωγοί» πολιτισμού αποκτούν ένα εργαλείο προβολής των δράσεων τους, οι πολίτες ένα μέσο επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και ο Δήμος ένα βήμα προώθησης της τοπικής οικονομίας.
Η δράση προσφέρει στο Δήμο εκτός από την αναβάθμιση του υφιστάμενου περιεχομένου και μια Πλατφόρμα Διαχείρισης Πολιτιστικού Περιεχομένου η οποία θα του εξασφαλίσει:
- καταγραφή, οργάνωση και αποτύπωση του πολιτιστικού του αποθέματος,
- προβολή του αποθέματος αυτού στην εσωτερική αλλά και εξωτερική αγορά.
- συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο για τα θέματα πολιτισμού και τουρισμού,
- ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών και των λοιπών κοινωνικών εταίρων στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου
- δημιουργία υπηρεσιών που επιτρέπουν παρακολούθηση από τον πολίτη και μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση πολιτιστικών αγαθών, ειδικά σε σχέση με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται και τις αποφάσεις που λαμβάνονται
Από την πλευρά του πολίτη
Ο μέσος πολίτης είναι τόσο απορροφημένος από την οικονομική κρίση και τις καθημερινές δυσκολίες, που δυστυχώς δεν του μένει χρόνος για πολιτισμό. Όμως έτσι χάνεται μια διέξοδος που ακόμα και στα δυσκολότερα χρόνια μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και να αναπτερώσει το ηθικό μας.
Οι πολίτες (ειδικά της περιφέρειας) πρέπει να αισθανθούν πως ο τόπος τους μπορεί να βελτιωθεί και να αποτελέσει και πολιτιστικό – τουριστικό κόμβο με όσα θετικά αποτελέσματα έχει κάτι τέτοιο για την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η βελτίωση των πολιτιστικών υποδομών συνεισφέρει στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου φυγής των δυναμικότερων κοινωνικών στρωμάτων προς άλλα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
Δείτε εδώ το πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα του Δήμου Λαμιέων.
ΘΕΜΑ:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ