Ανάμεσα στα προσκεκλημένα στελέχη – τομεάρχες του
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, που βρέθηκαν στη χθεσινή ομιλία του πρώην
Πρωθυπουργού και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στο 25ο Συνέδριο
του Economist, ήταν ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής
Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
– Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Το ετήσιο Συνέδριο
του Economist, αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό δημόσιου διαλόγου και
προβληματισμού, στο οποίο φιλοξενούνται οι απόψεις κορυφαίων εκπροσώπων της εγχώριας
και διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία,
Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και τον κ.
Μητσοτάκη, για τη διαχείριση της πανδημίας, για την οικονομική
πολιτική και τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων και
των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, το Ταμείο Ανάκαμψης και το
σχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, το οποίο και αποσύρθηκε άρον, άρον.
Επίσης, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει
η Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα για αλλαγή της συλλογικής νοοτροπίας,
δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό
απέτυχε», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «ο κόσμος σήμερα είναι πιο
άδικος από ποτέ». Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Άκουσα χθες τον κ. Μητσοτάκη να μιλά από αυτό εδώ το βήμα. Και θα μου επιτρέψετε να σας πως ότι νόμιζα ότι αναφέρεται σε κάποια άλλη χώρα, ότι δεν μιλά για την Ελλάδα. Για μια χώρα στην οποία το κράτος μοίρασε χρήμα και συγκράτησε την ύφεση, για μια χώρα που η οικονομία της ανθεί και ανοίγουν δουλειές, μια χώρα που θωράκισε το σύστημα υγείας -δεν ξέρω αν έχετε πάει σ’ ένα νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα-, μια χώρα που αναμόρφωσε το κράτος και ήδη εκτοξεύεται στο μέλλον.»
«Επιτρέψτε μου λίγα λόγια για να το εξηγήσω αυτό. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, προβλέπει ότι το 2021 έχει έλλειμμα 7% του ΑΕΠ, αλλά το 2022 θα περάσουμε σ’ ένα έλλειμμα 0,50% του ΑΕΠ και το 2023 σε πλεόνασμα 2%. Για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς μαθηματικά και μπορούν να μετρήσουν τι σημαίνει αυτό, πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή 9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέσα σε 2 χρόνια. 9 μονάδες ισοδυναμούν με 16 δις ευρώ. Μια δυσθεώρητη δηλαδή δημοσιονομική προσαρμογή, για να το θέσω ευγενικά, την οποία θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού.»
«Η πρόβλεψη περί “επιστροφής στην κανονικότητα” εδράζεται και στην αδιανόητη πρόβλεψη περί εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τη φορολογία. Την ώρα δηλαδή που υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όχι απλώς αποφασίζουν ότι δεν χρειάζονται πλέον καμία περαιτέρω στήριξη, αλλά ότι θα είναι και σε θέση να πληρώνουν πολλαπλάσια. Θα ήθελα πραγματικά να αναρωτηθώ εδώ μαζί σας πόσο εκτός πραγματικότητας οικονομικής και πόσο εκτός κοινωνικής πραγματικότητας πρέπει να βρίσκεται κανείς για να κάνει τέτοιους υπολογισμούς και τέτοιους σχεδιασμούς;»
«Οι σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο [του Ταμείου Ανάκαμψης] και μάλιστα ενστάσεις που είναι μόνο για την Ελλάδα απ’ όλα τα σχέδια που έχουν κατατεθεί, επιβεβαιώνουν οι σημερινές αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα μέχρι κεραίας, και τις ανησυχίες αλλά και την κριτική μας […] Ένα σχέδιο που προβλέπει ότι η χρηματοδότηση του Ταμείου θα κατευθυνθεί αποκλειστικά σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εν πάση περιπτώσει, ότι θα αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια.»
«Η δική μας πρόταση είναι συγκεκριμένη, έχει κατατεθεί έγκαιρα και αναλυτικά κι έχει ως άξονες τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.»