Τιμολέων Βάσσος: Ο ιδιοκτήτης του Τσιφλικιού των Βαρδατών


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1836 και σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων. Στη συνέχεια μετέβη στη Γαλλία για ευρύτερες στρατιωτικές σπουδές. Με την επάνοδό του και με τις επιπρόσθετες άριστες γνώσεις στη γαλλική και αγγλική γλώσσα διορίσθηκε υπασπιστής του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Α΄.

Κατά την απαρχή του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 ανέλαβε την διοίκηση μικτού στρατιωτικού αποσπάσματος και στάλθηκε στη Κρήτη (29 Ιανουαρίου 1897) με σκοπό την παροχή κάθε βοήθειας και προστασίας του ελληνικού στοιχείου που δεχόταν άγριες επιθέσεις και καταστροφές από τους Οθωμανούς. Όταν όμως έφθασε (1 Φεβρουαρίου), η Κρήτη είχε τεθεί υπό την προστασία των Μ. Δυνάμεων οι οποίες και είχαν αποβιβάσει στρατιωτικές μονάδες. Έτσι μετά την αποβίβασή του 24 χλμ. δυτικά των Χανίων, στον όρμο Κολυμπάρι, την ανασυγκρότηση και την στρατιωτική ανάπτυξη άρχισε από την επομένη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας την βορειότερα του όρμου Μονή Γωνιές απ΄ όπου και εξέδωσε προκήρυξη "εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων" προς τον Κρητικό λαό περί της κατάληψης της Κρήτης από τον ελληνικό στρατό. Κινούμενος όμως προς Χανιά οι Μ. Δυνάμεις διέταξαν την καθήλωση του και την αποχή από κάθε πολεμική ενέργεια. Παρά ταύτα ακολούθησαν δύο μάχες, η μάχη των Βουκολιών και η μάχη των Λειβαδιών.


Ο Τιμολέων Βάσσος με το γιο του στο ελληνικό στρατηγείο στην Κρήτη κατά τον πόλεμο του 1897

Κατά την παραμονή του στη Κρήτη διακρίθηκε ιδιαίτερα στο διπλωματικό πεδίο σε απόρρητες συνεννοήσεις. Περί τον Απρίλιο ανακλήθηκε με το μικτό στρατιωτικό τμήμα και ενσωματώθηκε στις δυνάμεις της Θεσσαλίας.

Αργότερα ανέλαβε μέραρχος της Αθήνας προαχθείς στον βαθμό του Αντιστρατήγου.

Πέθανε τον Οκτώβριο του 1929 στην Αθήνα σε βαθύ γήρας.



ΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΩΝ ΒΑΡΔΑΤΩΝ
Τα τσιφλίκια δημιουργήθηκαν από αρπα­γή ή εξαγορά αντί εξευτελιστικού τιμήματος από τους Τούρκους μπέηδες όταν ελευθε­ρώθηκε το Έθνος, ή από παραχωρήσεις του κράτους προς τους οπλαρχηγούς της επανά­στασης του '21. Οι περισσότεροι τσιφλικάδες ήταν απ’ τη Ρουμανία ή την Ήπειρο. Οι τσιφλικάδες έπαιρναν το 1/3 της παραγωγής των χωραφιών και έμεναν σε σπίτια, ενώ οι κολλήγοι (καλλιεργητές) σε καλύβια κάτω από τραγι­κές συνθήκες διαβίωσης. Οι απαλλοτριώσεις των τσιφλικιών έγιναν με το ν. 2052/1920.

ΒΑΡΔΑΤΕΣ ΑΝΩ
Παραχωρήθηκε το τσιφλίκι από το κρά­τος στο στρατηγό Τιμ. Βάσσο. Διάδοχοί του οι συγγενείς του: Μίσσιος, Μπίλιου Μπότσαρη, Ν. Χατζίσκος και το 1917 ο Χρ. Στεργιόπουλος. Το 1900 ο Γ. Λατσούδας στη θέση Ράχη τη νύχτα έχτισε κρυφά τα θε­μέλια για σπίτι. Πήγαν οι αγροφύλακες του τσιφλικά να το γκρεμίσουν κι αυτός τους πυροβόλησε. Έτσι χτίστηκε το πρώτο σπίτι στις Άνω Βαρδάτες.

Απαλλοτρίωση 1926. Πρώτοι κάτοικοι Ζαγγογιανναίοι, Κωσταραίοι, Λατσουδαίοι. Μετά το 1930 άρχισε η οικοδόμηση του χωριού.

ΒΑΡΔΑΤΕΣ ΚΑΤΩ
Τσιφλικάς ο στρατηγός Βάσσος κ.λ.π. Πρώτος που έκτισε σπίτι τη νύχτα, κρυφά απ’ τους αγροφύλακες, ο Γ. Φέκκας. Πυροβόλησε τους άντρες των τσιφλικάδων κι έτσι έμεινε το σπίτι. Πρώτοι κάτοικοι: Δ. Πολύζος, Δ. Χατζής, Ν. Λουρής, Κατσιώτας.

πηγές: el.wikipedia.orgwww.fteri-fthiotidos.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη