Δηλαδή, με το ξεκίνημα βγήκαμε χρεωμένοι
Η Ελλάδα πριν καλά καλά βγει από τον δικό της εμφύλιο και ξεκινήσει να επουλώνει τις πληγές της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε να στέλνει στρατιωτική δύναμη στην Κορέα.
Μάλιστα, η αρχική απόφαση ήταν να σταλεί στην Κορέα μια ταξιαρχία, περίπου 3.500 ανδρών.
Όμως, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος σε συνάντησή του, στις 27 Σεπτεμβρίου 1950, με στέλεχος της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην Αθήνα (Stephen Τ. Calligas), ακυρώθηκε η αποστολή της διότι «θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με επιπλέον τριάντα δισεκατομμύρια δραχμές».
[Πηγή: υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ/Γραφείο Ιστορίας/Εξωτερικές Σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, 1950, Εγγύς Ανατολή, Βόρεια Ασία και Αφρική, τόμος V].
Αυτό το θέμα και η διαφωνία του πρωθυπουργού να αυξηθεί η δύναμη του ελληνικού στρατού, όπως ήθελαν οι Αμερικανοί και συμφωνούσαν ο Παπάγος και υπουργός Αμυνας Κ. Καραμανλής, φαίνεται ότι είχαν δημιουργήσει επιφυλάξεις στις ΗΠΑ για την κυβέρνηση Σ. Βενιζέλου.
Ο τότε πρωθυπουργός συνομιλώντας με παράγοντες της πρεσβείας των ΗΠΑ προσπαθούσε να πείσει για τα φιλοαμερικανικά αισθήματά του και μόλις οι ΗΠΑ έστειλαν (3/10) επίσημη πρόσκληση στην Ελλάδα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, την αποδέχτηκε την επόμενη κιόλας μέρα…
Στο μεταξύ, έχει αρχίσει να συγκροτείται στη Λαμία η μονάδα που θα αναχωρούσε για την Κορέα. [υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ,].
Όμως, στις 2 Νοεμβρίου, ενώ έχει αποφασιστεί το εκστρατευτικό σώμα να περιοριστεί σε Ταξιαρχία Ορεινής Σύνθεσης δύο Ταγμάτων, μια επιστολή του διαβόητου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζον Πιουριφόι, μειώνει τη δύναμη σε ένα τάγμα περίπου 850 ατόμων.
Αργότερα (14/11), ο Πιουριφόι σε άλλη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ξεκαθαρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνησις θέλει εξόφληση εις την κυβέρνησιν των ΗΠΑ άπασας τας δαπάνας της εκστρατείας αυτής».
Ελληνες στρατιώτες καθ οδόν για το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Κορέα- 14 Νοεμβρίου 1950
πηγή: από το αρχείο του Βασίλη Τσιανάκα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
ΘΕΜΑ:
ΙΣΤΟΡΙΑ