Παρέλυσε η χώρα από τις συγκεντρώσεις και την απεργία κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά. Παρέλυσε η χώρα από την 24ωρη απεργία.
Σε απεργιακό κλοιό τέθηκε, λοιπόν, από το πρωί η χώρα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και αρκετά συλλαλητήρια στην Αθήνα (ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00), στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας.
Από το πρωί χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Κοραή και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου διοργανώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στις 11 ξεκίνησε και το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Στην απεργία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.
Παρόντες στις συγκεντρώσεις ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.
Νέα απεργία προαναγγέλλει η ΓΣΕΕ - Πέρα από κάθε προσδοκία η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, άνεργοι ένωσαν τη φωνή τους και έδωσαν το παρόν στην σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ λέγοντας όχι στο εργασιακό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας.
Τις επόμενες ημέρες τα συλλογικά όργανα της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσουν, μάλιστα, και θα αποφασίσουν την κλιμάκωση των αντιδράσεων των Συνδικάτων.
Η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε σήμερα 24ωρη Γενική Απεργία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ήταν μαζική.
«Συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, όχι μόνο διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου που μετατρέπουν τη χώρα σε ζώνη ευέλικτης και φθηνής εργασίας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο.
Διεκδικούμε και απαιτούμε αύξηση του κατώτατου μισθού, οικονομική ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας» σημειώνει η ΓΣΕΕ.
Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στη Βουλή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, με τους εργαζόμενους στο περιθώριο.
Απέρριψε τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που μπορεί να επιλύουν τέτοια ζητήματα για τον εργαζόμενο.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι ενώ η διευθέτηση, η οποία είναι δικαίωμα της επιχείρησης, ισχύει εδώ και χρόνια, σήμερα έρχεται για να φέρει μαζί της και τις ατομικές συμβάσεις, αναφέρει το ΑΠΕ.
Αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί, αλλά πάντα στα πλαίσια του υπουργείου Εργασίας και του κράτους.
«Έχει απορρυθμιστεί πλήρως το εργατικό δίκαιο για τις απολύσεις με τους μνημονιακούς νόμους και τώρα έρχεται το ατομικό δίκαιο των απολύσεων που δεν περιέχει καμία προστασία για τον εργαζόμενο, ιδίως που ακόμη και δικαστική απόφαση να υπάρχει, η επιχείρηση έχει δικαίωμα να μην τον επαναπροσλάβει», είπε ο κ. Παναγόπουλος και σχολίασε και αναφορές του υπουργού Εργασίας για τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τους εργοδότες.
«Υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να πατάσσονται αυστηρά όσοι κάνουν κατάχρηση», είπε ο κ. Παναγόπουλος.
Πόσο κόσμο είδε η ΕΛΑΣ στην μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στο νέο εργασιακό
Συνολικά 16.500 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, οι παρακάτω συναθροίσεις-πορείες:
- Την 10.00 ώρα, με πρωτοβουλία του ΠΑ.Μ.Ε πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 11.000 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου στο Σύνταγμα, όπου παρέμειναν μέχρι την 12.30 ώρα, οπότε και αποχώρησαν.
- Την 10.30 ώρα, με πρωτοβουλία διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 1.500 περίπου ατόμων στα Χαυτεία. Οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου στο Σύνταγμα και επέστρεψαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η πορεία ολοκληρώθηκε την 14.00 ώρα.
- Την 11.00 ώρα, με πρωτοβουλία της Γ.Σ.Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ και διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση 4.000 περίπου ατόμων στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν μέσω της οδού Σταδίου στο Σύνταγμα και σταδιακά μέσω της οδού Πανεπιστημίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η πορεία ολοκληρώθηκε την 13.30 ώρα.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στο διάστημα των συγκεντρώσεων-πορειών, υπήρξε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πλατείας Συντάγματος, Βασ. Αμαλίας και Βασ. Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη.
Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα
Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας. Ο όγκος της συγκέντρωσης του ήταν τεράστιος και είχε καλύψει όλη την Πανεπιστημίου από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα και λίγο μετά τις 14:00 η πορεία τελείωσε.
Σε απεργιακό κλοιό τέθηκε από το πρωί η χώρα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και αρκετά συλλαλητήρια στην Αθήνα.
Λίγο νωρίτερα χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Κοραή και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου διοργανώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Ενώ στις 11 ξεκίνησε και το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγο.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μάλιστα έχει προαναγγελθεί νέα απεργία.
«Ότι και να κάνουν το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στη συνείδηση του κόσμου. Πλέον τον τελικό λόγο έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες οι νέοι και οι νέες που θα το στείλουν στα σκουπίδια. Για να μην ζήσουμε ξανά σκλαβιά στον 21ο αιώνα»
Παράλληλα, ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών έχει κάνει ανυπόφορη για τους οδηγούς την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων, στη οδό Πειραιώς, στην άνοδο της Συγγρού, την Αλεξάνδρας και την Πατησίων.
Λίγο μετά τις 14:00 η Σταδίου άνοιξε, και η πορεία προχώρησε προς τα Προπύλαια όπου και ολοκληρώθηκε.
Οι δρόμοι σταδιακά ανοίγουν.
{https://youtu.be/zSN_1gPo7ug}
Στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας επί της οδου Σταδίου διανυκτέρευσαν το βράδυ οι 130 εργαζόμενοι του εργοστασίου φωσφορικών λιπασμάτων Καβάλας. Ήδη από χθες το μεσημέρι έστησαν δεκάδες αντίσκηνα αναμένοντας συνάντηση με την πολιτικη ηγεσία προκειμενου να υπάρξει παρεμβαση στα ζητήματα διασφάλισης της εργασίας τους, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Aυτή την ώρα οι εργαζόμενοι, με πανό και καπνογόνα φωνάζουν συνθήματα ενάντια του υπουργού Ν. Χατζηδάκη.
{https://youtu.be/czk8qN3XhcU}
«Ότι και να κάνουν το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στη συνείδηση του κόσμου. Πλέον τον τελικό λόγο έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες οι νέοι και οι νέες που θα το στείλουν στα σκουπίδια. Για να μην ζήσουμε ξανά σκλαβιά στον 21ο αιώνα»
{https://youtu.be/plEZiweBH2Q}
{https://youtu.be/rpDkhG0Xl5E}
Τεράστιος όγκος προσέλευσης στο ΠΑΜΕ
Ο όγκος της συγκέντρωσης του παμε είναι τεράστιος. Έχουν καλύψει όλη την πανεπιστημίου από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα και συνεχίζουν.
Βίντεο από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
{https://youtu.be/bmW7gFyg5P0}
Έτοιμη η αντιπολίτευση για μετωπική σύγκρουση με τη κυβέρνηση μπροστά στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο είναι έτοιμο να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής είναι ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ακονίζουν τα νύχια» τους με σκοπό να απομονώσουν πολιτικά τη κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, αλλά και να την εκθέσουν στη κοινωνία για τις πολιτικές της επιλογές.
Όλοι στον δρόμο
Και αν για τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο «δρόμος» είναι κάτι το συνηθισμένο, η επιστροφή σε αυτόν του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, συνιστά από μόνο της ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δείχνουν να επιλέγουν τη λογική της μετωπικής σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η στροφή προς τις κινηματικές διαδικασίες αποτελούν, παράλληλα, και ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στα δύο κόμματα, ως προς τη κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, Σκουρλέτης, Γεροβασίλη, Βαγενα, Ηλιοπουλος
Στην πορεία η Φώφη Γεννηματά
{https://www.youtube.com/watch?v=EzkpE4GOLFQ}
Η Φώφη Γεννηματά στην πορεία τόνισε, «Είμαστε μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας που με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει πίσω στις ατομικές συμβάσεις, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στον αυταρχισμό. Εμείς ανοίγουμε έναν άλλο δρόμο το δρόμο της νέας αλλαγής με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο»
{https://youtu.be/eSLOSENDsOU}
Ο Τσίπρας στην πορεία
{https://youtu.be/L3umKBXz7WI}
Η άφιξη του Τσίπρα με μηχανή στην πορεία
{https://youtu.be/A9RJ_Mj860M}
Οι δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
{https://youtu.be/0NKE4H84YWM}
Οι φοιτητές δίνουν δυναμικό παρών στην πορεία
Και οι φοιτητές συμμετέχουν στην πορεία που είναι σε εξέλιξη στο Κέντρο ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3gcJ1Zu
via IFTTT