Ποιοι τουρίστες περνούν τα σύνορα με...ανοσία

Ποιοι τουρίστες περνούν τα σύνορα με...ανοσία

Με αφορμή την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού κάναμε μια «βουτιά» στους αριθμούς των εμβολιασμένων ανά τον... κόσμο.

Από ότι φαίνεται κάποιες χώρες τρέχουν τις εμβολιαστικές καμπάνιες τους με ταχείς ρυθμούς χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες που είναι αρκετά πίσω.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισέλθει κάποιος τουρίστας στη χώρα μας πρέπει να πληρεί ορισμένους όρους και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα πρέπει να διαθέτει:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού που να εκδίδεται από κατάλληλο επίσημο φορέα της χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη.
  • είτε να έχουν κάνει αρνητικό PCR τουλάχιστον 72 ώρες πριν το ταξίδι
  • εναλλακτικά μια βεβαίωση νόσησης από κορονοϊό τους τελευταίους 2 με 9 μήνες. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί είτε με την επίδειξη ενός του κατάλληλου τεστ αντιγόνων από εγκεκριμένο εργαστήριο.
  • Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώνουν ένα ηλεκτρονικό έγγραφο PLF, 24 ώρες πριν το ταξίδι.

Οι εμβολιασμοί σε παγκόσμια κλίμακα

embolio

Πάνω από 1.93 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως γεγονός το οποίο ισοδυναμεί με 25 δόσεις για κάθε 100 ανθρώπους αναφέρει το nytimes.com. Παρόλα αυτά, για την ώρα υπάρχει μεγάλη διαφορά στα προγράμματα εμβολιασμών ανα χώρα αναφέρει το news4health.gr

 Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το Our World in Data το οποίο πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εμβολιασμένος θεωρείται ακόμα και εκείνος που έχει κάνει έστω και μια δόση εμβολίου και πλήρως εκείνος που έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες δόσεις.

Την ώρα που οι δόσεις των εμβολίων παραμένουν σπάνιες παγκοσμίως, οι περισσότερες χώρες έχουν εστιάσει στις ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα άτομα άνω των 60, τα 70 και οι ακόμα πιο ηλικιωμένοι αλλά και όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπως είναι οι γιατροί και οι νοσοκόμοι.

Αυτή τη στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι η Αφρική «τρέχει» με τους πιο χαμηλούς ρυθμούς σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς σε σχέση με τις άλλες ηπείρους.

Οι λιγότερο πλούσιες χώρες βασίζονται σε ένα εμβόλιο που στην ουσία πρόκειται για μια συμφωνία που ονομάζεται Covax, η οποία και στοχεύει να προμηθεύσει δύο δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

Το 85% των εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως στις πλούσιες χώρες αλλά και στις μεσαίου επιπέδου σε ό,τι αφορά τον ...πλούτο χώρες. Μόλις το 0,3% αυτό αντιστοιχεί στις δόσεις που έχουν χορηγηθεί στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Στις περισσότερες χώρες για να θεωρηθεί κάποιος εμβολιασμένος πρέπει να έχει κάνει και τις δύο δόσεις εκτός από το εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο είναι μονοδοσικό και εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον Φεβρουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ είναι η χώρα η οποία έχει ολοκληρώσει στο 60% του πληθυσμού τους εμβολιασμούς της και από ο,τι φαίνεται είναι η χώρα η οποία προηγείται κατά πολύ στον τομέα αυτό. Εξαιρετικά καλά τα πηγαίνουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Μάλτα επίσης τα έχει πάει πάρα πολύ καλά φτάνοντας το 63% των εμβολιασμών. Αντίστοιχα, η Βρετανία έφτασε το 59% και οι Μαλδίβες το 58%.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΕΕ ο στόχος είναι να φτάσουμε το 70% μέχρι τον Αύγουστο. Όπως είχε γράψει και το news4health.gr η Ελλάδα θα χρειαστεί να «τρέξει» ελάχιστα την πορεία των εμβολιασμών της για να φτάσει τον επιθυμητό στόχο.

Η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Γαλλία επίσης τα πηγαίνουν πολύ καλά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πάντως, οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα πάντως είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. 'Οπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα δεχτεί τουρίστες με ανοιχτές αγκάλες καθώς έχει μεγάλη ανάγκη από την τόνωση της οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου της Κομισιόν τα κράτη μέλη μπορούν να μην αποδεχτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού που αναγράφει ότι πολίτης έχει κάνει εμβόλιο που δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Ειδικότερα, τα μέλη της ΕΕ θα κληθούν να επιτρέψουν την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν λάβει τις απαιτούμενες δόσεις ενός από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson &johnson.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να επιλέξουν, αλλά δεν υποχρεούνται, να εγκρίνουν την είσοδο για όσους έλαβαν εμβόλιο εγκεκριμένο σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως το ρωσικό Sputnik V, το οποίο χρησιμοποιείται από την Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ.

Μπορούν επίσης να επιλέξουν να αναγνωρίσουν άλλα εμβόλια που εγκρίθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως το Sinopharm της Κίνας.

Επισημαίνεται πάντως ότι ήδη από την 1η Ιουνίου επτά κράτη μέλη – η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Κροατία και η Πολωνία – αποφάσισαν να συνδεθούν με την πύλη και άρχισαν να εκδίδουν τα πρώτα πιστοποιητικά ΕΕ, ενώ ορισμένες χώρες αποφάσισαν να δρομολογήσουν το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID μόνο όταν αναπτυχθούν όλες οι λειτουργίες σε εθνικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, περισσότερες χώρες θα προσχωρήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Όπως επιβεβαίωσε στο news4health.gr το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέχρι το Ιούλιο θα έχουν προστεθεί και οι υπόλοιπες χώρες. Η χώρα προέλευσης παίζει επίσης ρόλο στο αν θα κυλήσει ομαλά η είσοδος κάποιου ατόμου στην χώρα μας . Αυτή η περίοδος όπως μας είπαν είναι μεταβατική - Ο Ιούνιος δηλαδή - μέχρις ότου «συνδεθούν» όλες οι χώρες στην ηλεκτρονική πύλη για το πιστοποιητικό.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3uCQR2M
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη