Δεν είναι λίγοι οι άνδρες και γυναίκες που διατηρούν κακοποιητικές σχέσεις. Το πιο δύσκολο ωστόσο είναι να συνηδειτοποιήσει κανείς ΄΄ότι βιώνει κακοποίηση.
Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Μουντάκη μας εξηγεί ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε για να μπορέσουν να απεμπλακούμε από αυτή και όπως διευκρινίζει αυτό δεν θα πρέπει να το αναζητήσουμε μόνο στη λογική μας αλλά και στο συναίσθημά μας.
Η ειδικός μάλιστα αναφέρει ότι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και το πιο δύσκολο πράγμα το οποίο πρέπει να αναγνωρίζουν είναι ότι είναι θύματα.
Παράλληλα, όπως αναφέρει είναι σημαντικό να βοηθάμε τα άτομα αυτά ΄όσοι γνωρίζουμε ότι υποφέρουν γιατί έτσι μπορεί να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο. Δύνοντάς τους δύναμη μπορεί αυτά με τα σειρά τους να βοηθήσουν ακ΄όμα περισσότερους ανθρώπους. Όπως εξάλλου αναφέρει η ίδια:
« Οφείλουμε να φωνάξουμε για όλες, να φωνάξουμε για εμάς, για να αλλάξουμε. Αν είναι μια μόνη της, είμαστε όλες μόνες»
Ακολουθεί το μήνυμά της όπως το μεταφέρει μέσα από κείμενο του news4health.gr.
Πολλοί άνθρωποι ως επί το πλείστον γυναίκες, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, βιώνουν κακοποίηση, είτε είναι συναισθηματική είτε σωματική.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι η βία δεν αφορά μόνο σωματική βλάβη αλλά και συναισθηματική κακοποίηση. Αυτή μπορεί να γίνεται με λεκτικό ή και μη λεκτικό τρόπο.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις να «σπάσεις» τον κύκλο
Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβει το θύμα ότι καταστρέφεται μέσα σε μια τέτοια σχέση. Να συνειδητοποιήσει, δηλαδή το ίδιο του το συναίσθημα, για να μπορέσει να απεμπλακεί από την βίαιη κατάσταση. Συνήθως, ο φόβος κυριαρχεί τη σκέψη μας και «σκεπάζει» την μιλια μας....
Φόβο πως δεν θα καταφέρουν να «νικήσουν» τον κίνδυνο και δεν θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετά θύματα σκέφτονται ακόμα και την κοινωνική κατακραυγή. (Τι θα πει ο κόσμος; Πώς θα αντικρύσω τους γύρω μου;). Μετά, τα βήματα που το θύμα είναι να ακολουθήσει πρέπει να είναι αργά! Να μην βιαστεί να αντεπιτεθεί, βάζοντας την υγεία του σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό το θύμα να επικοινωνήσει με έναν ειδικό ψυχολόγο για θέματα κακοποίησης, ώστε να το κατευθύνει αναλόγως. Αργά - Αργά να ξεκινήσει να λύνει τα σχοινιά...
Μια γυναίκα το 2021
Στην εποχή της κοινωνικής ελευθερίας, της ισότητας, της ισοτιμίας και της ελευθερίας της έκφρασης φαίνεται ακόμα μακρύς ο δρόμος της «απαιχμαλώτισης» των γυναικών από τα βαριά δεσμά της πατριαρχίας.Τα σχοινιά που έχουν να κόψουν είναι περασμένα σε όλο τους το σώμα, επιτάσσοντας την υπακοή και την ανημπορια σε έναν πατέρα, σύζυγο, συγγενή... ακόμα και έναν άγνωστο.
Ζήτα και δώσε βοήθεια!
Όλες οι γυναίκες όμως ανεξάρτητα από τα όσα έχουμε βιώσει η καθεμία, είμαστε και θύματα και σωτήρες μας. Οφείλουμε στον εαυτό μας να μπορέσουμε να πετάξουμε τα σχοινιά μου μας δένουν και μας κρατούν σε κακοποιητικές σχέσεις που πληγώνουν το σώμα και την ψυχή μας.
Οφείλουμε να μιλήσουμε, να εμπιστευτούμε, να κατανοήσουμε, να υποστηρίξουμε, να ζητήσουμε βοήθεια, να δώσουμε βοήθεια, να πάρουμε βοήθεια!
Οφείλουμε να φωνάξουμε για όλες, να φωνάξουμε για εμάς, για να αλλάξουμε. Αν είναι μια μόνη της, είμαστε όλες μόνες.
Κάθε μικρό βήμα στήριξης και κινητοποίησης είναι ένα μεγάλο «μπορώ».
Θα μπορέσουμε!
Η Δήμητρα Μουντάκη είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Περισσότερες πληροφορίες για την ειδικό στο dimitramountaki.gr
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3xBWzno
via IFTTT