Ασκήσεις ακριβείας και υψηλής δυσκολίας διενεργούν στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο ο νέος ΕΝΦΙΑ το 2022 να μην έρθει παραφουσκωμένος στους ιδιοκτήτες μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αναμόρφωση του φόρου με διπλό στόχο. Καταρχάς, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις στα εκκαθαριστικά πειράζοντας τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα διάφορα σενάρια προκειμένου να βρεθεί το ιδανικότερο ώστε να μην καταγραφούν μεγάλες αλλαγές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ιδιοκτήτες που θα δουν τον τελικό λογαριασμό να αλλάζει.
Ειδικά όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, είναι βέβαιο ότι θα δουν αυξήσεις στο εκκαθαριστικό τους όποιες και αν είναι οι αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου.
Σε αυτό το πλαίσιο στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν να επανεξεταστούν και οι συντελεστές παλαιότητας με στόχο ο υπολογισμός του φόρου να είναι όσο το δυνατόν δικαιότερο για όλους τους ιδιοκτήτες. Η επιχείρηση δεν είναι καθόλου απλή, καθώς μια οριζόντια ρύθμιση ανάλογα των ετών παλαιότητας δεν θα αποδώσει την πραγματική εικόνα της αγοράς. Για παράδειγμα ανακαινισμένο σπίτι 30ετίας μπορεί να αυξάνει την αξία του ακινήτου πολλαπλάσια σε σχέση με ένα νεόδμητο σπίτι στην ίδια περιοχή.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι μια τέτοια άσκηση κρύβει πολλές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βεβαιότητα ότι μπορεί να ολοκληρωθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η παλαιότητα ενός κτιρίου υπολογίζεται μετά τα πρώτα χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ή την τελευταία αναθεώρηση της.
Ωστόσο, με όσα ισχύουν σήμερα στην παλαιότητα του κτιρίου δεν υπολογίζεται ούτε η αλλαγή χρήση, ούτε η ανακαίνιση του, εκτός αν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Μόνη εξαίρεση τα διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν ανακαινιστεί ριζικά.
Κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου. Για τα παλαιά ακίνητα, «ηλικίας» άνω των 26 ετών ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου, τόσο αυξάνεται ο φόρος.
26 έτη και άνω 1,00
20 ως 25 έτη + 1,05
15 ως 19 έτη + 1,10
10 ως και 14 έτη + 1,15
5 ως και 9 έτη + 1,20
Ως και 4 έτη + 1,25
Πολλοί φοροτεχνικοί έχουν υποστηρίξει πως θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αντίστροφη προσέγγιση. Να ξεκινά δηλαδή με συντελεστή 1 το νεόδμητο ακίνητο και όσο αυξάνεται η ηλικία του ακινήτου τόσο να μειώνεται ο συντελεστής παλαιότητας.
from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3pVbAy4
via IFTTT