[1962] Η Βουλή συζητείται για τις περιβόητες εκλογές

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1975 / ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΑΘΗΝΑ:  ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Πρώτη φορά από τις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, η Βουλή συνέρχεται σε πλήρη σύνθεση στις 16 Ιανουαρίου 1962. Πρωταγωνιστές ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής
και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γεώργιος Παπανδρέου.
Η Ένωση Κέντρου και η ΕΔΑ καταθέτουν σχεδόν ταυτόσημες προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Αντικείμενο τους οι καταγγελίες περί βίας και νοθείας στις εκλογές του 1961. Ο Καραμανλής αποδέχεται την πρόκληση και δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει χρήση της 48ωρης προθεσμίας που της παρέχει το Σύνταγμα και ζητεί να ξεκινήσει αμέσως η σχετική συζήτηση. Αντιτίθεται ο Παπανδρέου και η συζήτηση αρχίζει στις 18 Ιανουαρίου, με πρώτο ομιλητή τον ίδιο, ο οποίος τονίζει: «Θεωρούμεν το αποτέλεσμα των εκλογών της 29ης Οκτωβρίου προϊόν βίας και νοθείας (...). Δηλούμεν ότι δεν θεωρούμεν νόμιμον την σημερινήν κυβέρνησιν». Στον Παπανδρέου απαντά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ενώ ο Καραμανλής περιορίζεται σε μια παρέμβαση κατά την ομιλία του αρχηγού των Προοδευτικών Σπύρου Μαρκεζίνη.
Την τελευταία ημέρα της συζήτησης (22 Ιανουαρίου) μιλά ο εκπρόσωπος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού.
Ακολουθεί ψηφοφορία και η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίζεται με 173 ψήφους. Οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή συνεχίζονται. Η Ένωση Κέντρου διεξάγει τον «ανένδοτο αγώνα». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκέντρωση οπαδών της στην πλατεία Κλαυθμώνος
στις 26 Νοεμβρίου 1962, όπου ο αρχηγός της επαναλαμβάνει το αίτημα προς τον βασιλιά Παύλο να αποπεμφθεί η κυβέρνηση Καραμανλή και να διενεργηθούν εκλογές.


from anemourion https://ift.tt/3poy2zr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη