Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην τακτική mix and match...εμβολίων που εξετάζεται μετά από τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πόσο ασφαλές είναι αυτό και τι γνωρίζουμε για την ώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Επισημάινεται ότι στην Βρετανία, η σύσταση ήταν από 30 ετών και άνω και «ανέβηκε» στο 40+, ενώ στην Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται το εμβόλιο της Astrazeneca σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 και άνω.
«Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση.
Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β' δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα και την σύσταση ότι η β' δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται» ανέφερε η κα Θεοδωρίδου.
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μελέτη στην Βρετανία αναφορικά με το ενδεχόμενο… mix and match, δηλαδή διαφορετικό εμβόλιο σε α' και β' δόση, τονίζοντας πως για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης.
Η δοκιμή, γνωστή ως «μελέτη Com-Cov» (Com-Cov study), ξεκίνησε πάντως για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, προκειμένου να εξεταστεί αν η λήψη της πρώτης δόσης ενός τύπου εμβολίου κατά του κορονοϊού και μιας δεύτερης δόσης ενός άλλου εμβολίου προκαλεί αντίδραση ανοσίας τόσο καλή, όσο και η ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη χρήση δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου.
Σκοπός ήταν να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία.
Η ιδέα, σύμφωνα με τον Μάθιου Σνέιπ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος διευθύνει τη δοκιμή, «είναι να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά του κορονοϊού που είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία».
Η Βρετανία, αλλά και άλλες αρκετές χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer κατά του κορονοϊού στις εθνικές εμβολιαστικές εκστρατείες κατά της πανδημίας που προκαλεί ο ιός.
Αλλά οι αναφορές για την πρόκληση πολύ σπάνιων θρόμβων στο αίμα έχουν προτρέψει μερικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας, να ανακοινώσουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται σε ειδικές ηλικιακές ομάδες ή ότι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα διαφορετικό εμβόλιο.
Σε μία ενημέρωση για την επέκταση της μελέτης προκειμένου να συμπεριλάβει τα εμβόλια της Moderna και της Novavax κατά του κορονοϊού, o Σνέιπ, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στην Οξφόρδη με ειδικότητα στους εμβολιασμούς είχε δήλωσε ότι θα επιδιώξει να στρατολογήσει ενήλικες άνω των 50 ετών που έχουν λάβει την πρώτη και «κύρια» εμβολιαστική δόση πριν από 8 ως 12 εβδομάδες.
Πώς μπορεί να γίνει η χορήγηση των εμβολίων - Εξασφαλισμένες οι δόσεις εμβολίων για την Ελλάδα