Στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών βρίσκονται οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και χώρων αναψυχής ενόψει της επαναλειτουργίας της εστίασης στις 3 Μαΐου. Ύστερα από 6 μήνες αναστολής δραστηριότητας, οι καταστηματάρχες θα προσπαθήσουν να ανακάμψουν έχοντας λάβει τελευταία και σχετική κρατική βοήθεια.
Από τη Δευτέρα του Πάσχα, οι επιχειρήσεις του είδους θα λειτουργούν έως τις 23:00 μόνο με καθήμενους σε εξωτερικούς και όχι σε ημιυπαίθριους χώρους.
Όπως φαίνεται και στο φωτορεπορτάζ του Dnews, αυτές τις ημέρες εκμεταλλευόμενοι και την καλοκαίρια πραγματοποιούν εργασίες καθαριότητας, ανακαινίζουν τα τραπεζοκαθίσματα τους, μετρούν τις αποστάσεις, ενώ παράλληλα κάνουν τις απαραίτητες παραγγελίες προϊόντων.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι «είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε, ωστόσο πρέπει να προσέξουμε πολύ για να μην μας ξανακλείσουν».
Άλλοι πάλι σημειώνουν όπως ο Πέτρος Ζ. «έπρεπε να είχαμε ανοίξει νωρίτερα, γιατί οι ζημιές που έχουμε υποστεί είναι ανεπανόρθωτες και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, ο κλάδος υποστεί απώλειες 2,7 δις ευρώ, το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ οι απώλειες στις θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 100.000.
H εστίαση θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες ανάμεσα στους οποίους είναι τα υποχρεωτικά self test για όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα οι κανόνες είναι οι εξής:
* Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
* Υποχρεωτική τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
* Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).
* Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με την διάταξη τους (90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση).
* Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο (2) σκαμπό μαζί και β) απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.