Τις τελικές τους εισηγήσεις, για μια ...μερική άρση του lockdown θα κάνουν σήμερα οι ειδικοί όπως γνωρίζουμε μέχρις τώρα. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Όπως όλα δείχνουν έρχονται αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και αναπροσαρμοργή των μέτρων. Οι αλλαγές που αναμένονται και οι λόγοι που εξετάζεται τώρα η χαλάρωση αυτή.
Ηδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε χαλάρωση των μέτρων σε συνέντευξή του στο CNN, ενώ χθες 18/3 στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο ότι οι αλλαγές που εξετάζονται πρόκειται για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών.
Αλλαγές στις μετακινήσεις
Πιο συγκεκριμένα, όπως είχε γράψει το , οι προσαρμογές θα αφορούν στην κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των δύο χιλιομέτρων (για τον κωδικό 6 που ισχύει τώρα) και την αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα (από τις 7 το απόγευμα στις 9), άνοιγμα των κομμωτηρίων, αλλά και των αρχαιολογικών χώρων.
Η προσαρμογή αυτή στα μέτρα κρίνεται απαραίτητη από την κυβέρνηση και λόγω της ψυχολογικής κούρασης των πολιτών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται. Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους έχει στόχο να βοηθήσει τον κόσμο να αποφορτιστεί χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει την εξέλιξη της πανδημίας.
Στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν πάμε ακόμη προς κάποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων, αλλά σε «εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες και που δε θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων» όπως είχε ξεκαθαρίσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι
Σε κάθε περίπτωση, με τα κρούσματα να «αγγίζουν ταβάνι» το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση θέλει να πάει με μικρά και σταθερά βήματα στο άνοιγμα της αγοράς. Το πρώτο βήμα το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Η πιθανότερη ημέρα επαναλειτουργίας στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής είναι η Δευτέρα, όπου το άνοιγμα φυσικά θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.
Όπως και στο προηγούμενο lockdown, τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα από την αγορά και, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.
Προς άνοιγμα ωστόσο πάνε και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ και τα δικαστήρια αναμένεται να ανοίξουν άμεσα μετά την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το επόμενο βήμα, αναμένεται να είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, κάτι το οποίο έχουν τονίσει σε κυβέρνηση, αλλά και οι ειδικοί πως αποτελεί προτεραιότητα και τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν τα σχολεία και αμέσως μετά η εστίαση και άλλες δραστηριότητες.
Γεραπετρίτης: Ανοιγμα τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου εάν...
Ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Mega την Πέμπτη 18/3, ανέφερε πως τα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα, είναι «προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων».
Ο υπουργός στάθηκε στην κούραση που βιώνουν οι πολίτες από την παρατεταμένη διάρκεια του lockdown και προανήγγειλε πως το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θα γίνει είτε τέλος Μαρτίου είτε αρχές Απριλίου.
«Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε και σημείωσε πως θα είναι «λίγες οι εβδομάδες που θα χρειαστεί να κάνουμε ακόμη υπομονή».
Γιατί πάμε σε...τροποποίηση του lockdown
Σε κάθε περίπτωση, βήματα αποσυμπίεσης και όχι άνοιγμα της αγοράς ή άρση του lockdown χαρακτηρίζουν οι επιδημιολόγοι τα νέα μέτρα που εξετάζονται.
Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να επικυρωθούν από την επιτροπή δεν αποτελούν ένα «άνοιγμα της αγοράς» με ανεξέλεγκτο τρόπο και το οποίο ασφαλώς και θα απέφερε δυσάρεστα αποτελέσματα στον πίνακα των κρουσμάτων αλλά αντίθετα θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση και την μείωσή τους.
Αυτό συμβαίνει για τρεις βασικούς λόγους όπως έχει σημειώσει και το DNEWS που προκύπτουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο:
α) Αλλάζει ο καιρός και μεγαλώνει η μέρα
β) Έχει καταγραφεί ότι η κόπωση προκαλεί ανάγκες χαλάρωσης και παρατηρείται υπερσυγκέντρωση ανθρώπων σε κλειστούς χώρους
γ) Δραστηριότητες κάποιων υπηρεσιών όπως π.χ. τα κομμωτήρια γίνονται κατ οίκον με αυξανόμενους ρυθμούς και δεν μπορεί να υπάρχουν έλεγχοι παντού.
Για τους παραπάνω λόγους εκτιμήθηκε ότι σε αυτή την περίοδο και με τα κρούσματα στα ύψη ο νέος τρόπος λειτουργίας και συμπεριφοράς σε αυτή την εποχή επιβάλλουν νέους κανόνες που βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες
Αναλυτικότερα:
• Πρώτον , την τήρηση των μέτρων με μεγαλύτερη ευχέρεια κίνησης σε εξωτερικούς χώρους παρά σε εσωτερικούς, μέχρι να γίνει αποσυμπίεση , πτώση κρουσμάτων και λόγω καιρού να ανοίξουν τα παράθυρα σε σπίτια και επιχειρήσεις.
• Δεύτερον να δημιουργηθούν βαλβίδες αποσυμπίεσης μέσω των δραστηριοτήτων που θα επιτρέπονται με την σταδιακή άρση των απαγορευτικών
• Τρίτον η διενέργεια περισσότερων τεστ σε όλη την χώρα καθώς γίνεται ήδη προσπάθεια για προμήθεια μεγάλου αριθμού ώστε να γίνονται ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες τεστ την ημέρα για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα
• Τέταρτον η ενίσχυση του ΕΣΥ με την συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα αλλά και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα.
Με όλα τα παραπάνω κυβέρνηση και επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι τελικά οι επόμενες κινήσεις θα επιτρέψουν την σταθεροποίηση και τελικά την μείωση των κρουσμάτων μέσα στο διάστημα των επόμενων 20 ημερών