Αναφέρεται ότι ήταν πατέρας της Λητούς και της Αστερίας, τις οποίες απέκτησε με την αδελφή του, την Τιτανίδα Φοίβη, η οποία συνδέεται με τη φωτεινότητα και τη Σελήνη. Οι κόρες του Κόιου συμβολίζουν τους κλάδους της μαντικής και προορατικής ικανότητας[εκκρεμεί παραπομπή]. Σύμφωνα με τις παραδόσεις της ελληνιστικής εποχής, ο Κόιος έδωσε το όνομά του στη νήσο Κως, όπου γεννήθηκε η κόρη του Λητώ .
Ακόμα μεταγενέστερα, ο Κόιος αναφέρεται ως ένας από τους Γίγαντες, λόγω της συγχύσεως που επεκράτησε στη διάκριση μεταξύ Τιτάνων και Γιγάντων. Αρκετοί μελετητές θεωρούν ότι ο Κόιος και η Φοίβη προσωποποιούσαν την πρωταρχική πηγή όλης της Γνώσης. Χάρη στη Λητώ, ο Κόιος έγινε ο παππούς δύο εκ των θεών του Δωδεκαθέου, της Αρτέμιδας και του Απόλλωνα.Μαζί με τους άλλους Τιτάνες, ο Κόιος κατακρημνίσθηκε στα Τάρταρα από τον Δία και άλλους ολύμπιους θεούς μετά την Τιτανομαχία. Στη ρωμαϊκή μυθολογία ο Κόιος ταυτίζεται με τον Polus.
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Αστερία αναφέρεται μία από τις 50 κόρες του Δαναού, δηλαδή μία από τις Δαναΐδες (βλ.λ.). Μητέρα της Αστερίας ήταν η Ατλαντείη ή Φοίβη, και επομένως η Αστερία ήταν ομοθαλής αδελφή της Γλαύκης, της Γόργης, των δύο Ιπποδαμειών, της Ιππομέδουσας, της Ιφιμέδουσας, της Κλεοπάτρας, της Ρόδης και της Ροδίας. Η Αστερία παντρεύτηκε τον Χαίτο, γιο του Αιγύπτου, και τον σκοτωσε την πρώτη νύχτα του γάμου τους, όπως έπραξαν με τους συζύγους τους και οι άλλες 48 από τις Δαναΐδες.
Ακόμη, Αστερία λεγόταν και η κόρη του Τιτάνα Κοίου και της Τιτανίδας Φοίβης, επομένως και αδερφή της Λητώς (η οποία γέννησε τον θεό Απόλλωνα και την θεά Αρτέμιδα). Παντρεύτηκε τον ξάδερφό της, τον Τιτάνα Πέρση, και μαζί απόκτησαν μια πανίσχυρη θεά, την Εκάτη (που ο Δίας τίμησε όσο καμιά άλλη θεά ή θεό), θεά της ερημιάς, των σταυροδρομίων, της μαγείας και των τοκετών.
Σύζυγος : Τιτανίδα Φοίβη
Γονείς : Ουρανός και Γαία
Αδέλφια :
- Τιτάνες: Ωκεανός, Κρείος (ή Κριός), Κρόνος, Υπερίων, Ιαπετός, Μνημοσύνη, Ρέα, Φοίβη, Τηθύς, Θεία (ή Ευρυφάεσσα) και Θέμις
- Εκατόγχειρες: Βριάρεως ( ή Αιγαίων), Κόπος και Γύγης
- Κύκλωπες: Άργης, Βρόντης και Στερόπης
Άλλα αδέλφια: Γίγαντες, Μελιάδες Νύμφες και οι Ερινύες (Αληκτώ, Μέγαιρα, Τισιφόνη)
Ετεροθαλή αδέρφια: Θεά Αφροδίτη, Τυφώνας, Πύθων και Ουρανός (κατά τον Ησίοδο)
Τέκνα : Αστερία και Λητώ
Στην Ρωμαϊκή μυθολογία : Πώλος
Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:
from Αρχαία Ελλάς https://ift.tt/3tsMJly
via IFTTT