Στις 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία δεν αποτελεί απλά άλλη μια ευκαιρία για προσφορά λουλουδιών και δώρων. Αυτή η ημέρα εορτάζεται στη μνήμη των αιματηρών γεγονότων του 1857, οπότε εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία και ραφτάδικα της Νέας Υόρκης ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν ένας αγώνας για ίσα δικαιώματα στην εργασία και ίσες ευκαιρίες στη ζωή.
Από τότε μέχρι σήμερα, αδιαμφισβήτητα, τα επιτεύγματα και οι κατακτήσεις του γυναικείου φύλου έχουν μεταλλάξει τη θέση της γυναίκας στο κοινωνικό - οικονομικό γίγνεσθαι. Οι ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων είναι πλούσια σε παραδείγματα – πρότυπα γυναικών που έχουν συντελέσει στη μεταβολή της θέσης της γυναίκας τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και στη δομή της κοινωνίας. Έτσι, πλέον, η γυναίκα αγωνίζεται καθημερινά να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των πολλαπλών και δύσκολων ρόλων που έχει επωμισθεί ως εργαζόμενη, μητέρα, νοικοκυρά και σύζυγος.
Παρόλο, όμως, που ζούμε σε έναν κόσμο που έχει προοδεύσει από κάθε άποψη, η ισότητα των φύλων αποτελεί ακόμα το ζητούμενο σε αρκετές περιπτώσεις. Το άγχος της γυναίκας να επιτύχει σε όλους τους ρόλους που αναλαμβάνει ή εξαναγκάζεται εκ των συνθηκών να αναλάβει, την καθιστούν ευάλωτη στην ανισότητα και την ωθούν να παραμερίζει τις προσωπικές της ανάγκες με στόχο αποκλειστικά την εκπλήρωση των καθηκόντων της. Συχνά δε, μαστίζεται από ενοχικά αισθήματα αφού αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες σε έναν τομέα έχοντας δώσει προβάδισμα σε κάποιον άλλον. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές που στον εργασιακό της χώρο η ίδια γίνεται δέκτης καταστάσεων έντονου σωβινισμού που υπονομεύουν την αξιοπρέπειά της.
Στις παρούσες υγειονομικές συνθήκες αναδείχθηκαν αρκετές υποβόσκουσες ανισότητες, ενώ αρκετά προϋπάρχοντα προβλήματα έχουν οξυνθεί. Πολλές γυναίκες έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση με την απώλεια θέσεων εργασίας ή άνισης μείωσης των αποδοχών τους. Οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν επιφέρει την αύξηση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι γυναίκες και βρισκόμενες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού αποδεικνύουν εμπράκτως το σθένος και το διαχρονικό δυναμισμό του γυναικείου φύλου.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση όλων μας για θέματα προάσπισης της γυναικείας αξιοπρέπειας σε κάθε έκφανση της ζωής της. Επιβάλλεται η αλλαγή κουλτούρας του συνόλου της κοινωνίας μας για να επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα των δυο φύλων και η εξάλειψη των στερεοτύπων.
Αθανάσιος Λ. Ζεκεντές