Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει «ιδιαίτερη ανησυχία» για τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη και καλεί τις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η κατάσταση στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη είναι «ιδιαίτερα» ανησυχητική, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνεται για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από την οποία τονίσθηκε επίσης πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερβαίνουν κατά πολύ τους οποιουσδήποτε κινδύνους και οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την επιδημιολογική κατάσταση στα Βαλκάνια καθώς και σε πολλές άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης», δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην αρμόδια για την Ευρώπη περιφερειακή διεύθυνση του ΠΟΥ, ενώ υπογράμμισε πως οι αριθμοί των θανάτων και των νοσηλειών εκεί είναι αυτή τη στιγμή «από τους πιο αυξημένους στον κόσμο».
«Η συχνότητα των περιστατικών συνεχίζει την ανοδική τάση της και μετακινείται προς ανατολάς. Βρισκόμαστε στην τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου των κρουσμάτων» στην περιφέρεια της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, δήλωσε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από την Covid-19 στην Ευρώπη είναι σήμερα πιο αυξημένος απ' ό,τι ήταν κατά την ίδια περυσινή περίοδο, πράγμα που αντανακλά τη γενικευμένη επίδραση που έχει αυτός ο ιός», υπογράμμισε.
Τις επτά τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της Covid-19 στις χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον Κλούγκε, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό «θα έρθουν», όμως προς το παρόν οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία που είναι σε ισχύ.
«Ο εμβολιασμός (...) δεν αντικαθιστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και δημόσιας υγείας», προειδοποίησε.
Ανάλογα με τη χώρα στην περιφέρεια αυτή, η οποία περιλαμβάνει το Ισραήλ, έχουν εμβολιασθεί μέχρι τώρα από λιγότερο από 1% μέχρι και σχεδόν το 50% του πληθυσμού, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Ο Χανς Κλούγκε υπογράμμισε εξάλλου πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερβαίνουν κατά πολύ οποιουσδήποτε κινδύνους και οι χώρες σ' όλη την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για να βοηθήσει να σωθούν ζωές στην πανδημία.
Ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων αιματικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί και οδήγησαν τις κυβερνήσεις μερικών χωρών της ΕΕ να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.
«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν μερικές ή όλες οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από το εμβόλιο ή από άλλους συμπτωματικούς παράγοντες», δήλωσε ο Κλούγκε προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή πάντως, τα οφέλη από το εμβόλιο AstraZeneca υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους -- και η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, για να σωθούν ζωές».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ