Ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Open το πρωί του Σαββάτου, εξήγησε το πώς οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.
«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη συνεδρίαση το απόγευμα της Παρασκευής υπογράμμισε: «Συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».
Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις συγκεκριμένες αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες και για αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα.
Σχολιάζοντας τη λειτουργία των σχολείων, ο καθηγητής τόνισε ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού σε μεγάλους και παιδιά, αλλά στα παιδιά μεταδίδεται λιγότερο από ότι στους ενήλικες. «Σκεφτήκαμε ότι στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, σε αντίθεση με το να μένουν σπίτι και να βγαίνουν στα πάρκα. Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ'ότι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς».
Εξάλλου, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά, ανέφερε ότι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα κολλάνε από τους γονείς, ενώ όσο μεγαλύτερα είναι, στην εφηβεία, τόσο πιο εύκολα κολλούν τα ίδια τους γονείς. «Τα σχολεία να ανοίγουν, αλλά με προϋποθέσεις: με λίγα παιδιά στην τάξη!» απάντησε στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να στείλει ένας γονιός το παιδί του σχολείο.
Τέλος, αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ.Βατόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, όμως τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών. «Πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει όσο πιο γρήγορα και να καλύψει μεγάλο μέρος πληθυσμού του πλανήτη. Πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί, βγαίνουν και νέα εμβόλια. Θέλω να ελπίζω ότι ως το καλοκαίρι θα πάρουμε ανάσα» κατέληξε ο καθηγητής.