ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΣΤΗΛΗ

Αττική ανάγλυφη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη της Αρχαϊκής εποχής, που αποκτήθηκε από το μουσείο σταδιακά. Ένα θραύσμα του κοριτσιού βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Τα τμήματα που λείπουν έχουν συμπληρωθεί με γύψο για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου. Η στήλη αναπαριστά έναν νέο μ' ένα κοριτσάκι δίπλα του. Από τον καρπό του κρέμεται ένας αρύβαλλος, μικρό δοχείο που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για το λάδι με το οποίο αλείφονταν πριν ασκηθούν. Στην αρχαία Ελλάδα, ο αθλητισμός αποτελούσε θεμελιώδες στοιχείο της εκπαίδευσης των αγοριών, για το λόγο αυτό ο νεαρός νεκρός εμφανίζεται ως αθλητής. Στο χέρι κρατά ένα ρόδι, φρούτο στενά συνδεδεμένο με το θάνατο. Το κοριτσάκι, πιθανόν η μικρότερη αδελφή του, κρατά ένα άνθος. Στην κορυφή του ταφικού μνημείου δεσπόζει μια Σφίγγα με την ιδιότητα του φύλακα του τάφου. Η επιβλητική στήλη θα πρέπει να ανήκε σε μια από τις πιο εύπορες οικογένειες των Αθηνών. Οι μελετητές διάβασαν το όνομα «Μεγακλής» στην επιγραφή που κοσμεί το έργο. Το όνομα αυτό παραπέμπει στο πανίσχυρο γένος των Αλκμεωνιδών, που είχε αντιταχθεί στον τύραννο Πεισίστρατο κατά το β' μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Την εποχή αυτή, λόγω των συγκρούσεων που ταλάνιζαν την Αθήνα, οι τάφοι των αριστοκρατών βεβηλώνονταν και καταστρέφονταν, χωρίς να αποκλείεται και καταστροφή της στήλης κατά τους Περσικούς Πολέμους.
ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΣΤΗΛΗ, ΠΕΡ. 530 Π.Χ. ΜΑΡΜΑΡΟ. ΥΨΟΣ 4,23 Μ., METROPOLITAN MUSEUM OF ART
Οι Αλκμεωνίδες ήταν ένα από ία αριστοκρατικότερα γένη της αρχαίας Αθήνας και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της. 0 Αλκμεωνίδης άρχοντας Μεγακλής σκότωσε με ύπουλο τρόπο τους στασιαστές οπαδούς του Κύλωνα, επίδοξου τυράννου, πείθοντάς τους να εγκαταλείψουν την Ακρόπολη όπου είχαν καταφύγει ως ικέτες. Η ασεβής πράξη του θεωρήθηκε ότι μόλυνε την πόλη (Κυλώνειο άγος)· έτσι, το γένος των Αλκμεωνιδών εξορίστηκε από την Αθήνα ως μιαρό. Τελικά, ο Σόλων τους χορήγησε αμνηστία. 0 Κλεισθένης, θεμελιωτής της αθηναϊκής δημοκρατίας, ήταν γιος του Μεγακλή. Στους Αλκμεωνίδες ανήκε και ο Περικλής.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΑρχαΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΘΗΝΑ 2010


from anemourion https://ift.tt/3jNjDdb
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη