Στις βασικές παραμέτρους που συνυπολογίζουν οι ειδικοί για τις αποφάσεις από εδώ και στο εξής έχουν μπει «για τα καλά» οι μεταλλάξεις του ιού, προβληματίζοντας της επιστημονική κοινότητα.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων κυμαίνεται στα 500 ημερησίως για τη χώρα μας που παρουσιάζει μία σαφώς καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αποτυπώνεται στους νέους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, υπάρχουν όμως σημαντικά σημεία προβληματισμού:
Η Αττική, η μικρή αύξηση της επίπτωσης στους μεσήλικες, το ιικό φορτίο ορισμένων περιοχών και ειδικά της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας, που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε μέσο όρο επτά ημερών.
Παρόλα αυτά τα μέτρα, τα ημερήσια κρούσματα είναι περίπου 500. Παρατηρείται μία μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και οι ηλικίες σε έξαρση είναι από τα 45 έως και τα 54 έτη και τα 65 έως τα 74 έτη.
Τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 του πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Αττική, της Θάσου και της Βοιωτίας.
Το θέμα των μεταλλάξεων αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας, φαίνεται ωστόσο ότι στην Πορτογαλία, για παράδειγμα όπου το 20% του πληθυσμού των κρουσμάτων φέρει τη μετάλλαξη, να διαδραματίζει ρόλο στην αυξημένη μεταδοτικότητα.
Σίγουρα όμως σημαντικό στοιχεία της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα είναι το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων σύμφωνα με την κ. Γκάγκα.
Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη έχει βρεθεί σε τουλάχιστον 26 άτομα στη χώρα μας.