Λαμία: Στο μεταξύ, μην περιμένετε χρήματα για Διαλογή στην Πηγή, για Πράσινα Σημεία και Πράσινες Γωνιές...


Εδώ και χρόνια ξέραμε ότι στη Χαλκίδα, σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, προβλέπεται να γίνει  ένα  έργο για τη ΜΕΑ – ΧΥΤΥ με προϋπολογισμό 30 εκ ευρώ περίπου. Τώρα υποβάλλεται από τον ΦΟΔΣΑ πρόταση για χρηματοδότηση προϋπολογισμού 49.252.173 ευρώ.  Λίγο κάτω από τα 50 εκ που προβλέπεται αρχικός έλεγχος από τα όργανα της ΕΕ, να αποφευχθεί δηλαδή ο έλεγχος για την υπερ - διαστασιολόγηση και το κόστος κατασκευής.

Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ η ΜΕΑ Θήβας, με 35.000 τόνους ΑΣΑ, κόστισε 16.5 εκ [https://ypodomes.com/se-pliri-exelixi-i-kataskeyi-tis-neas-monadas-aporrimmaton-sti-thiva/], η ΜΕΑ Χαλκίδας  με 50.000 τόνους κοστολογείται τρεις φορές πάνω...

Υποβολή πρότασης ΜΕΑ – ΧΥΤΥ Χαλκίδας

Υποβλήθηκε από τον Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. η αίτηση χρηματοδότησης για την ένταξη της Πράξης με τίτλο «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (MEA) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (XYTY) Χαλκίδας» συνολικού προϋπολογισμού 49.252.173,00 ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020 με την συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε..

Η Πράξη θα συμβάλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) που αποτελεί την οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων των εξυπηρετούμενων Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας καθώς και στην επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που θέτει το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των αποβλήτων.  

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Λαμίας, καθώς και αίτηση χρηματοδότησης για αναβάθμιση της Μονάδας Κομποστοποίησης Άμφισσας σε ΜΕΑ.

Τα προαναφερόμενα έργα σε συνδυασμό με την ήδη λειτουργούσα Μονάδα Κομποστοποίησης Άμφισσας και την αναμενόμενη λειτουργία της ΜΕΑ Θήβας εντός του 2021, θα αποτελούν ένα πλήρες και λειτουργικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων όλων των ρευμάτων (διακριτών κάδων στην πηγή) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Θήβα : 31/12/2020

Δείτε τι αναφέρει ο ΠΕΣΔΑ για τα έργα Χαλκίδας και Λαμίας συνολικού προϋπολογισμού 59,6 εκ: «Έργα Α’ χρηματοδοτικής προτεραιότητας Για τις δράσεις κατασκευής υποδομών, στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας έχουν ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις μονά‐ δες επεξεργασίας Θήβας και κομποστοποίησης Φωκίδας. Το ύψος των επενδύσεων αυτών ανέρχεται στα 34 εκ ευρώ. Η μονάδα της Φωκίδος χρήζει αναβάθμισης προκειμένου να μπορεί να δεχτεί το σύνολο των παραγόμενων ΑΣΑ της ΠΕ. Το κόστος της αναβάθμισης ανέρχεται περί τα 3 εκ ευρώ. Βάσει του παρόντος αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας σε Χαλκίδα και Λαμία, επίσης ως έργα Α’ χρηματοδοτικής προτεραιότητας. Βάσει των φακέλων που έχει ετοιμάσει ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ «ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ» για τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων, το προϋπολογιζόμενο κόστος των ΜΕΑ σε Χαλκίδα και Λαμία, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων τελικής διάθεσης (ΧΥΤΥ) ανέρχεται στα 59,6 εκ €.

Κι εδώ μια αναφορά από τον προγραμματισμό για το 2019 του ΦΟΔΣΑ (ενημέρωση 15/2/2019):
ΚΕΝΤΡΙΚΗ & ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ 

Αφορά τους Δήμους Ερέτριας, Χαλκίδας, Διρφύων - Μεσσαπίων, Κύμης - Αλιβερίου & Καρύστου* οι οποίοι σήμερα εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας 

• Οι υπό εκπόνηση μελέτες για την ωρίμανση του έργου ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Χαλκίδας, συμβατικού ποσού 679.023,66 €, προβλέπουν την κυρίως μελέτη, την ΑΕΠΟ και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου 

• Επόμενος στόχος η ένταξη του έργου εκτιμώμενου Π/Υ 30.000.000,00 €

Στο μεταξύ, μην περιμένετε χρήματα για Διαλογή στην Πηγή, για Πράσινα Σημεία και Πράσινες Γωνιές... Εδώ και χρόνια...

Δημοσιεύτηκε από Stefanos Stamellos στις Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη