Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, που αφορά την εφαρμογή της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων υγειονομικής ταφής στη Λαμία και τη Λιβαδειά, ανοίγει έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι μονάδες αυτές θα καλύπτουν τις ανάγκες πολλών περιοχών της περιφέρειας, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη διαχείριση των αποβλήτων. Σύμφωνα με την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι οι μονάδες αυτές μαζί με ακόμα μία στον βόρειο Έβρο, πρέπει να ενταχθούν άμεσα στη διαδικασία της δημοπράτησης, εντός του 2021, διαφορετικά θα χαθεί η χρηματοδότηση των έργων αυτών και δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν, καθώς το επόμενο ΕΣΠΑ δεν θα αφορά μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.
Στην παραπάνω απόφαση αντιδρούν οι οικολογικές οργανώσεις της περιφέρειας. Οι εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων αυτών κάνουν λόγο για υπερδιαστασιολόγηση της μονάδας, λόγω του γεγονότος ότι η δυναμικότητά της υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των προς επεξεργασία αποβλήτων στους δέκα δήμους. Σύμφωνα με τον Στέφανο Σταμέλο, εκπρόσωπο των οικολόγων, ένα τέτοιο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων έρχεται σε αντίθεση με τις κοινοτικές οδηγίες και τις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό πλαίσιο αναφοράς. «Προχωρούν σε μία διαδικασία εκατομμυρίων ευρώ, με την ευλογία των εταιρειών που καραδοκούν για να πάρουν το σύνολο της πίτας στη νέα αγορά των σκουπιδιών», επισημαίνει ο κ. Σταμέλος.