Ρεύμα μέχρι τον Δεκέμβριο για τη Λάρκο


Σύμβαση προμήθειας εξάμηνης διάρκειας, μέχρι το Δεκέμβριο, υπέγραψαν τον περασμένο Ιούνιο Λάρκο και ΔΕΗ, προκειμένου η βιομηχανία να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στο διάστημα που θα τρέξει ο διαγωνισμός για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Μέχρι σήμερα η βιομηχανία έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και δεν έχει αυξηθεί το ύψος των απαιτήσεων της ΔΕΗ, που σε κάθε περίπτωση είναι υπέρογκες και ανέρχονται σε 357,447 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η απαίτηση αυτή καλύπτεται εξολοκλήρου από πρόβλεψη της ΔΕΗ. 

Η λήξη της σύμβασης που υπεγράφη με τη ΔΕΗ, συμπίπτει χρονικά με την αναμενόμενη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση της βιομηχανίας. Η Λάρκο ως γνωστόν έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Για να προχωρήσει ωστόσο ο διαγωνισμός θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, η οποία και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διαιτησία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει εντός του Οκτωβρίου η προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του συνόλου ή μέρους στοιχείων του ενεργητικού. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αποβεί άκαρπος προβλέπεται η επανάληψή του εντός 30 ημερών ενώ εάν αποτύχει και η δεύτερη προσπάθεια τότε τα περιουσιακά στοιχεία που δεν κατέστη εφικτό να πωληθούν θα διατεθούν ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Η νομοθετική ρύθμιση που έθεσε την εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% εντός 12 μηνών, τότε ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης. Προ ημερών μάλιστα ο ειδικός εκκαθαριστής απέστειλε σε διευθυντικά στελέχη της Λάρκο επιστολή στην οποία γίνεται αναφορά σε σταμάτημα της λειτουργίας της εταιρείας από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος της πώλησης. 

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση που μεταφέρεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι ότι ο διαγωνισμός θα τρέξει γρήγορα και ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Λάρκο. Η χρονική συγκυρία πάντως δεν θεωρείται ιδανική με δεδομένη την εξαιρετική μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον της αγοράς των μετάλλων, που έχει οδηγήσει την τιμή του νικελίου σε σημαντικές διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη άνοιξη οι τιμές είχαν υποχωρήσει έως και τα 11 χιλιάδες δολάρια ο τόνος, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου κατεγράφη υψηλό έτους στα 15,66 χιλιάδες δολάρια ο τόνος. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, οι προοπτικές για το νικέλιο είναι θετικές καθώς το μέταλλο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή μπαταριών. Ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών του νικελίου πάντως, η Λάρκο συνεχίζει να είναι ζημιογόνος εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής που εμφανίζει. Για να καταστεί η εταιρεία βιώσιμη, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν από το νέο ιδιοκτήτη, όποτε αυτός προκύψει, εκτεταμένες επενδύσεις.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

www.capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη