Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊο.
Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια στόματος του Νίκου Χαρδαλιά. Ο κορονοϊός εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα και ειδικότερα την Αττική και να ανησυχεί τους ειδικούς, που ωστόσο προς το παρόν θέλουν να αποφύγουν ένα γενικό lockdown.
Μαγιορκίνης: Στο επίκεντρο η Αττική
Ανησυχητικά ενεργό παραμένει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας καθώς καθημερινά, εκτός από σήμερα, έχουμε πάνω από 300 νέα κρούσματα, τόνισε ο καθηγητής Γκ.Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.
«Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία διεθνώς και ο στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lock down. Το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lock down, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα».
Ο κος Μαγιορκίνης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες. «Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».
Αναφερόμενος και σε διεθνή στοιχεία πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν τον ιό τόσο επικίνδυνο όπως και στην αρχή της πανδημίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός προκαλεί λιγότερους θανάτους «δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, που να αποδεικνύουν μια τέτοια υπόθεση.Το μικρότερο ποσοστό θανάτων οφείλεται στα περισσότερα τεστ».
Η προσκόλληση στην μάσκα εξήγησε ο κος Μαγιορκίνης ότι παραμένει σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα « την καλύτερη προστασία» και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε «θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν».
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τις νοσηλείες είπε ότι σήμερα νοσηλεύονται περίπου 600 άτομα σε απλά κρεβάτια με covid-19 και εξήγησε ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι άμεση συνάρτηση του αριθμού των διασωληνωμενων. «Αν φτάσουνε τους 200 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ μπορεί να δούμε και 10 ή 15 θανάτους σε μία μέρα» και πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι το ζητούμενο.
Πάντως ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μικρή μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων, την τελευταία βδομάδα αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι ενδεικτική και γι αυτό για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα.
Χαρδαλιάς: Τα νέα μέτρα
Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Κανένα μέτρο δεν είναι αποτελεσματικό εάν δεν τηρείται.
ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα για περίπτερα, κάβες και καταστήματα ψιλικών, αλλά και για την εστίαση.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και σε εκείνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα (Αττική, Ημαθεία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Λέσβος, Μύκονος) ανακοινωσε:
- Περιορισμό λειτουργίας καταστημάτων λιανικής πώλησης (περίπτερα, κάβες, ψιλικά) από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρακτορεία καυσίμων.
- Παράλληλα, το delivery όπως και όλα τα καταστήματα στην εστίαση τo πρωί θα ξεκινούν να λειτουργούν πλέον στις 5:00 και όχι στις 7:00 με περιορισμό στην πώληση αλκοόλ.
Μειώθηκαν τα νέα κρούσματα σήμερα
Μειώθηκαν τα κρούσματα σήμεραωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16913, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
2763 (16.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7028 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
63 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 15 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα. 138 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.