ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙΑ ΣΤΟ ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ

Πάρα πολλά στοιχεία για την ιστορία του Ροδολίβους τα γνωρίζουμε από τα έγγραφα τα οποία σώζονται στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Σ' αυτά λοιπόν τα έγγραφα μνημονεύονται και ονόματα διαφόρων ναών της βυζαντινής εποχής. Τη θέση των ναών αυτών μπορούμε να την καθορίσουμε, από τα λιγοστά ερείπια των κτισμάτων, κυρίως όμως από το γεγονός ότι διατηρήθηκαν τα ονόματα των ναών σε ορισμένες περιοχές, παρόλο που οι ναοί αυτοί δεν υπάρχουν σήμερα. Οι εκκλησίες αυτές είναι:
ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΛΥΜΝΗ
Για πρώτη φορά αναφέρεται η εκκλησία αυτή, σε ισοκώδικο του 1098, το οποίο μάλιστα μας πληροφορεί ότι βρίσκεται στην περιοχή «Τοπόλος». Το τοπωνύμιο «Τοπόλος» διατηρείται μέχρι σήμερα και βρίσκεται σε μικρή απόσταση νότια του Ροδολίβους. Στο μέρος αυτό υπάρχει ένα σημείο, το οποίο οι ντόπιοι το ονομάζουν «εκκλησία». Εκεί λοιπόν βρίσκεται ένας σωρός από πέτρες, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα
1960s. ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (ΑΡΧΕΙΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ)
αποτελούν τα ερείπια του ναού της Λύμνης. Ακόμη ένα στοιχείο που ενισχύει την άποψη αυτή, είναι και η μαρτυρία κατοίκων του χωριού, σύμφωνα με την οποία στην περιοχή των ερειπίων σωζόταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ένα «μάρμαρο με σταυρό».
ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ο απογραφικός κατάλογος του 1341, που βρέθηκε στην Ιερά Μονή Ιβήρων αναφέρει κάπου ότι τέσσερις οικογένειες από το Ροδολίβος, καλλιεργούν χωράφια στην περιοχή της Αγίας Κυριακής. Επομένως στην περιοχή εκείνη θα πρέπει να υπήρχε ναός με το όνομα της Αγίας Κυριακής. Σήμερα σε απόσταση 1,5 χμ δυτικά του Ροδολίβους, υπάρχει η περιοχή της Αγίας Κυριακής, καθώς και εκκλησάκι με το ίδιο όνομα. Στο σημείο όπου είναι χτισμένο το εκκλησάκι αυτό, υπάρχει και κίονας ύψους 70 εκατοστών, πάνω στον οποίο πιθανότατα στηριζότανε η τράπεζα προσφορών.
ΑΓΙΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ
Ο ναός αυτός μνημονεύεται σε κάποιο πρακτικό της Μονής Ιβήρων του 14ου αιώνα. Η θέση του ναού ταυτίζεται με το σημερινό ναό των Αγίων Ταξιαρχών. Την άποψη αυτή την ενισχύει και η ύπαρξη διαφόρων
1950s. ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥ)
1937. ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΞΑΦΗ)
κιόνων στον αυλόγυρο του σημερινού ναού καθώς και το ότι δεν σώζεται ούτε μαρτυριέται στη μνήμη της τοπικής παράδοσης άλλος ναός με το ίδιο όνομα. Η σημερινή εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, οικοδομήθηκε το 1834. Μετά την καταστροφή του βυζαντινού ναού, έως την ανοικοδόμηση του νέου, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για νεκροταφείο. Αυτό αποδεικνύουν οι ανεπίγραφες ταφόπλακες που σώζονται στο προαύλιο της σημερινής εκκλησίας.
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Ο ναός αυτός δεν μνημονεύεται στα έγγραφα της Μονής Ιβήρων. Βρίσκεται κοντά στον ναό των Αγίων Ταξιαρχών, σε απόσταση 150 περίπου μέτρων ΒΑ από αυτόν στην περιοχή «Άγιοι Θεόδωροι». Στο σημείο αυτό έχουν βρεθεί κομμάτια από το τέμπλο του βυζαντινού ναού, όπως και μια βάση κίονα. Σήμερα στη θέση του βυζαντινού ναού, υπάρχει ένα εκκλησάκι.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΣΑ
Σύμφωνα με έγγραφα του Αγίου Όρους του 14ου αιώνα, πάνω από το Ροδολίβος προς το Παγγαίο, υπήρχαν δύο «μονύδρια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται, του Αγίου Γεωργίου και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σπηλαιώτισσας, ερείπια των οποίων δεν έχουμε σήμερα για να προσδιορίσουμε την ακριβή τους θέση. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε τα μέρη όπου βρισκόταν οι ναοί
1930s. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ (ΑΡΧΕΙΟ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥ)
1957. ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΚΟΝΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΣΧΟΥ)
1950s. ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΖΗΣΙΔΗ (ΑΡΧΕΙΟ: ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΖΙΜΟΣ)
1956. ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ (ΑΡΧΕΙΟ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΣΧΟΥ)
1958. ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΡΧΕΙΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΚΟΥΤΟΥΝΙΔΗ)
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΡΟΔΟΛΙΒΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ((ΑΡΧΕΙΟ: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΙΤΣΙΟΥ)
1956. ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ((ΑΡΧΕΙΟ: ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΜΑΡΑ)
1950s. ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ((ΑΡΧΕΙΟ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ)
ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ (ΑΡΧΕΙΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΔΑΣ)
αυτοί, καθώς οι θέσεις «Αϊ Γώργης» και «Σπλιώτσα» είναι γνωστές στους Ροδολιβιανούς.
ΠΑΝΑΓΙΑ
Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η δεύτερη εκκλησία που λειτουργεί έως και σήμερα, μαζί με αυτή των Αγίων Ταξιαρχών. Χτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία, το 1811, με τη βοήθεια της τουρκικής αρχής, αφού σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο που χτίστηκε ο ναός «βρήκε» τη λαλιά του ο άλαλος γιος του Αγά του Ροδολίβους. Το θαύμα αυτό το απέδωσαν στην Παναγία, εκκλησάκι της οποίας υπήρχε στο μέρος εκείνο.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΕΚΚΛΗΣΑΚΙΑ
Γύρω και μέσα στο Ροδολίβος υπάρχουν διάσπαρτα πολλά καλαίσθητα εκκλησάκια τα οποία συντηρούνται από τους κατοίκους του χωριού μας δημιουργώντας μια θετική διάθεση για τους επισκέπτες τους.
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ
ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Γιάννης Ε. Στράτης
Λεύκωμα - Από το χθες στο σήμερα


from ανεμουριον https://ift.tt/37WFSHd
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη