Ζατρίκιον το επιτραπέζιο παιχνίδι της Μινωικής εποχής

H λέξη Ζατρίκιον είναι αρχαιοελληνική και ετυμολογικά προέρχεται από δύο λέξεις.

Το επιτακτικό μόριο «ζα» είναι πολύ γνωστό και χρησιμοποιείται σε πολλές λέξεις και έχει ως στόχο να ενισχύσει το δεύτερο συνθετικό της λέξης.

Για παράδειγμα ζά(μ)πλουτος ή ζάπλουτος σημαίνει ο πολύ πλούσιος, ζαφελής ο παλύ αφελής, ζατρεφής ο ευτραφής.

Το ρήμα τριάζω ή τριάσσω ή τριάττω σημαίνει νικώ. Και τριαγμός σημαίνει νίκη. Η λέξη Ζατρίκιον δηλώνει την πλήρη συντριβή του αντιπάλου

Το Ζατρίκιον είναι αρχαίο Ελληνικό εύρημα Μινωικής εποχής από την Κνωσό και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, ενώ αντίγραφο του φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

έχει μέγεθος 120x60 εκατοστά και είναι ξύλινο. Eπικαλύπτεται με λεπτά φύλλα χρυσού και αργυρού, ενώ είναι επεξεργασμένο με ένθετα τους ορυκτούς κρυστάλλους γυαλί και γαλάζιο χρώμα .
Στο ένα άκρο είναι συμμετρικά παρατεταγμένοι δεξιά και αριστερά δύο μεγάλοι ναυτίλοι, στη μέση ένας μεγάλος ρόδακας με εγγεγραμμένο λευκό ρόμβο, ενώ ακολουθούν δύο μεγάλοι ρόδακες ένας δεξιά και ένας αριστερά.

Ακολουθεί ένα γραμμωτό πεδίο που καταλήγει σε δέκα μικρότερους λευκούς ρόμβους που είναι εγγεγραμμένοι σε γαλάζιους δίσκους.

Η όλη σύνθεση είναι πλαισιωμένη από μαργαρίτες ρόδακες με κίτρινη ανθοδόχη που σχηματίζουν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.

Ανάγεται στην εποχή του 1600 με 1.500 π.Χ. και άνηκε σε πλούσιο άρχοντα. Ίσως να ήταν το ταμπλό αρχαίου επιτραπέζιου παιχνιδιού, ενώ το καπάκι του κουτιού περιείχε τα πιόνια.




Βιβλιογραφία:

  • Νώτα Δημοπούλου - Ρεθεμιωτάκη (2005). Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. ΟΛΚΟΣ. σελίδες 332-333. ISBN 960-86743-7-9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2013.
  • Γκίζελα Μαρί Αουγκούστα Ρίχτερ, (1882-1972) (1 Δεκεμβρίου 1921). Prehistoric Greek Reproductions. New York: The Gilliss Press. σελίδες 253 και εικόνα. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2013.




Πηγή εικόνας :Από Olaf Tausch - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY 3.0

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:
Πηγή1 / Πηγή2








from Αρχαία Ελλάς https://ift.tt/3gwR4Oc
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη