Στην οδό Β. Όλγας και Μ. Ψελλού βρίσκεται μισογκρεμισμένο ένα παλιό αρχοντικό, που θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα σπίτια της Θεσσαλονίκης.
Ο θρύλος λέει, πως δύο αδέρφια μεσήλικες οι οποίοι ήταν Εβραίοι, διατηρούσαν σε αυτλό το οικόπεδο χαρτοπαικτική λέσχη. Με το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν άρχισαν οι Γερμανοί, να σκοτώνουν τους Εβραίους, για να σώσουν την περιουσία τους, οι Εβραίοι πήγαιναν τα χρυσαφικά τους σε αυτά τα δύο αδερφια για να τους τα φυλάξουν, καθώς το οικόπεδο ήταν πολύ μεγάλο.
Αφού πέθαναν τα αδέρφια το πνεύμα τους, λένε, πως έμεινε εκεί. Αργότερα το ίδιο σπίτι έγινε τόπος σφαγής Εβραίων. Θεωρείται, λοιπόν, πως ψυχές μείνανε εκεί μαζί με τα αδέρφια. Όποιος εργολάβος μετά έπαιρνε το οικόπεδο δεν μπορούσε να το ολοκληρώσει, γιατί ή κάποιος όροφος γκρεμίζονταν ή κάποιος κάτι πάθαινε, με αποτέλεσμα το σπίτι να μένει μισοτελειωμένο. Πολλοί ακολουθόντα ςτον μύθο έψαξαν να βρουν τον «θησαυρό των Εβραίων, όμως κανένας δεν βρήκε ποτέ τίποτα.
Μία άλλη εκδοχή βέβααι, του κ. Γεωργίου Σταμπουλή, ο οποίος μαζί με πολλούς άλλους συγγραφείς, ως παλαιός κάτοικος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξέδωσε ένα βιβλίο το 1984, με αφιέρωμα στα 2300 χρόνια της Θεσσαλονίκης, γράφει με λεπτομέρειες την ιστορία του εν λόγω σπιτιού.
Συγκεκριμένα γράφει πως «Ο Γιάννης Κόκκου, επιχειρηματίας και συνιδιοκτήτης των λουτρών » ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» επί της Β. Όλγας στο ύψος Φλέμιγκ, με παρότρυνση της δεύτερης συζύγου του αγόρασε το οικόπεδο απέναντι στη βίλα Αλατίνι (νυν Νομαρχία) για την ανέγερση νέου τριώροφου λουτρώνα, εφάμιλο των ευρωπαϊκών.
Φτάνοντας στον δεύτερο όροφο, το κτήριο μια μέρα, την ώρα της μεσημεριανής διακοπής εργασιών, κατέρρευσε , και παρόλο που οι εργασίες συνεχίστηκαν, ξανά, φτάνοντας στον δεύτερο όροφο το κτίσμα κατέρρευσε για δεύτερη φορά. Ο κ. Κόκκου χρηματοδότησε για τρίτη φορά το έργο αποσύροντας όλα του τα χρήματα από την επιχείρηση Μέγας Αλέξανδρος, και η οικοδομή έφτασε ως τη σκεπή. Τα χρήματα δεν έφτασαν να το τελειώσει , προσβλήθηκε εν τω μεταξύ από καρκίνο, και πέθανε αφήνοντας την οικοδομή ημιτελή, Οι έρευνες που έγιναν για την αιτία κατάρρευσης, έδειξαν ότι το τσιμέντο ήταν «κομμένο» και ο εργολάβος Σκαρλάτος κατέφυγε στο εξωτερικό.»
Και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι φήμες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Πηγή:
from ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ https://ift.tt/38ZL6D1
via IFTTT