Κερασοχώρι Ευρυτανίας, Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής: Το τέμπλο Στυλιανού Δ. Υφαντή


Κερασοχώρι Ευρυτανίας, Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής:
Το τέμπλο  Στυλιανού Δ. Υφαντή
Νίκος Δημητρίου Παπαδιονυσίου, ΜΜΜ/ ΕΜΠ
Ο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κερασοχωρίου Ευρυτανίας

Στις 17 Ιουνίου ΄20 πρωί, μετά συνεννόηση με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ευρυτανίας πατέρα Ιλαρίωνα, τον πατέρα Βασίλειο και σύμφωνα με την γραπτή άδεια που μου παραχώρησε ο Σεβασμιότατος Ευρυτανίας, ξεκινήσαμε με τον φίλο φιλόλογο  Νίκο Παπαηρακλή από Κάψη για Κερασοχώρι για να φωτογραφίσω τα ξυλόγλυπτα έργα του παππού μου Στέλιου Υφαντή. Περίπου 11.00 ήμασταν στην πλατεία του χωριού όπου ανταμώσαμε τον ξεναγό μας και κλειδοκράτορα στις πιο κάτω δυο εκκλησιές επίτροπο κ. Κώστα Ρίζο που γνωρίζοντας το αντικείμενο της αναζήτησής μου μας οδήγησε πάραυτα. Υπερευχαριστώ άπαντες…
Το Κερασοχώρι πλησιάζοντας…

Το Κερασοχώρι (Κεράσοβο μέχρι το 1930), έδρα του δήμου Αγράφων από το 2011, με τη συνένωση πέντε δήμων, των δήμων Αγράφων, Απεραντίων, Ασπροποτάμου, Βίνιανης και Φραγκίστας, είναι χωριό ιστορικό με δείγματα σε κτίσματά του που ανθίστανται στο πέρασμα του χρόνου.
Υπήρξε πρωτεύουσα του δήμου Αγραίων, των πρώτων κατοίκων της περιοχής και στην Ε.Α. λειτούργησε σ’ αυτό το στρατηγείο του ΕΛΑΣ
Στο χωριό υπάρχουν πέντε εκκλησίες: οι Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής,  Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Αγίων Αποστόλων, Προφήτη Ηλία και Αγίου Γεωργίου. Εκτός χωριού οι Ι.Ν της Αγίας Θεοδώραςκαι Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Το υπέρθυρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Λίαν ενδιαφέρουσες είναι η εκκλησιά της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) με τοιχογραφίες του 1710 με κάτω απ’ αυτές άλλες, πιθανά του 16ου αι., και αυτή της Αγίας Παρασκευής, τρικλήτου βασιλικής μετά τρούλου περίπου του 1906, που ανεγέρθη στη θέση δυο παλαιότέρων Ι.Ν., της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου, έτσι που με κλήρωση ονομάστηκε Αγίας Παρασκευής αλλά είναι δισυπόστατη.
Σημαντικές οι συνημμένες σε φωτό με ανηρτημένες πινακίδες πληροφορίες του Συλλόγου των απανταχού Κερασοβιτών το «Καραούλι» έξω από τους δυο Ι.Ν.

Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής: Από το τέμπλο του εκκλησιαστικού λεπτουργού Στ. Υφαντή

Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον για το καρυδένιο τέμπλεον (τέμπλο) της Αγίας Παρασκευής σχεδίασης-κατασκευής του αείμνηστου παππού μου, (1875-1971), πατέρα της μητέρας μου, εκκλησιαστικού ξυλογλύπτη και ιεροψάλτη, Αγραφιώτη- Μεγαλοκαψιώτη Στυλιανού Υφαντή. Εντελώς προσωπική και αναγνωρίσιμη η τεχνοτροπία που χαρακτηρίζει τα έργα του σε 65 εκκλησιές της Ρούμελης, ειδικά της Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, από τα οποία 32 τέμπλα, όπως και του τέμπλου του αυτού του Ι.Ν. και των Δεσποτικού και εικονοστασίου του που κατασκεύασε πολύ αργότερα κατά παραγγελία Κερασοβίτη ιατρού.
Το τέμπλο αυτό κατασκεύασε μετά το 1911 που κατασκεύασε αυτό της Αγίας Παρασκευής του Μεγάλου Χωριού και πριν το 1920 όταν κατασκεύασε το τέμπλο της Ροσκάς. Χρονολογίες από τις λίγες αναφερόμενες στις κατασκευές του.
Το Δεσποτικό του Ι.Ν.  της Αγίας Παρασκευής Κερασοχωρίου κατασκευής Στ. Υφαντή

Το εικονοστάσι του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κερασοχωρίου, κατασκευής Στ. Υφαντή

Από το τέμπλο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής.



Αποσπάσματα που αφορούν τα έργα του στο Κεράσοβο από το ιδιόχειρο σημείωμα έργων του Στυλιανού Υφαντή κατά περίπου χρονολογική σειρά που έγραψε για τον θείο μου Ευάγγελο Υφαντή κι΄ εμένα μετά πίεσή μας περίπου το 1965. Πλήρης κατάλογος των έργων του βρίσκεται στο Στέλιος Δ. Υφαντής (1875-1971), o λαϊκός εκκλησιαστικός λεπτουργός & ιεροψάλτης, oπαππούς μου..

Από πληροφόρηση εντός του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κερασοχωρίου

Φωτό από το χοροστάσι της εκκλησιάς της Αγίας Παρασκευής..
………………………………..
Και κάτι αναπάντεχο: Με ξάφνιασε όταν ψάχνοντας στο Google πληροφορίες για το Κερασοχώρι (ο Υφαντής το αναφέρει με την τότε γνωστή ονομασία Κεράσοβο) έπεσα σε δημοσίευμα με λάθος πληροφορία, πιστεύω όχι κακοήθεια, που είχε λάβει ο συγγραφέας του στο
agrafa.gr › kerasoxori                      
ότι «..ο ναός της Αγίας Παρασκευής με ξυλόγλυπτο τέμπλο σπάνιας ομορφιάς και τέχνης, έργο του …» αναφέρεται διαφορετικό επίθετο ξυλογλύπτη εν ζωή, εντελώς άλλης, σύγχρονης τεχνοτροπίας, όχι της αυστηρά παλαιοβυζαντινής του Υφαντή που εργαζόταν με δικά του χειροποίητα εργαλεία και εργασία των χεριών του μόνο.
Αναμένω όπως διορθωθεί ή διαγραφεί η λανθασμένη πληροφορία.
……………………………………
Γέφυρα στον Μέγδοβα της Δάφνης

Τελειώνοντας, μετά μικρή ξεκούραση στο μαγαζί.- καφενεδάκι της πλατείας με «ναι και όχι» που μας κέρασε ο μαγαζάτορας, ξεκινήσαμε τα πίσω για Κάψη.
Για ποικιλία στις διαδρομές σκέφτηκα να γυρίσουμε από μια καθώς είχα να την κάνω από περίπου 10ετία. Έτσι κάναμε αριστερά στη διασταύρωση πριν την Νέα Βίνιανη, προς Βίνιανη, Χρύσω όπου τελικά δεν ανεβήκαμε τα λίγα, επτά, km, για να κάνω την έκπληξη σε φίλο πολυγραφότατο και λάτρη της δημοτικής μουσικής, Δάφνη, γέφυρα της Μεγδόβας (Μέγδοβα), μερικό γύρο του Βελουχιού με κάποια από τα χωριά του, Καρπενήσι, κλπ…

Ν. Παπ. 23 Ιουνίου 2020
 
ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΩΝ
Συγχαίρουμε από καρδιάς τον αγαπητό φίλο και συνεργάτη τού «Φθιωτικού Τυμφρηστού» Νίκο Παπαδιονυσίου για την πολύχρονη και πολύμοχθη προσπάθειά του ανεύρεσης και καταγραφής του σπάνιου και πολυάριθμου εκκλησιαστικού ξυλόγλυπτου έργου που επιτέλεσε ο παππούς του Στέλιος Υφαντής σε πάμπολλες εκκλησίες της Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Η πράξης του αυτή αποτελεί αποτίμηση φόρου τιμής στη μνήμη του παππού του και ανεκτίμητη πολιτιστική προσφορά προς τους μελλοντικούς ερευνητές και επερχόμενες γενιές. Εύγε Νικόλα!

Τάκης Ευθυμίου





from Φθιωτικός Τυμφρηστός https://ift.tt/2AQ2Vrw
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη