Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών: «Η Παναγία μας βοηθός παντί τω εργαζομένω το αγαθόν» (φωτογραφίες - video)


Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουνίου ε.ε., η επέτειος της Ευρέσεως της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος. 

          Των Πανηγυρικών Ιερών Ακολουθιών στην Ιερά Μονή και τις δύο ημέρες προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον οικοδεσπότη Άγιο Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αθανάσιο Σύρο, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, Ιερείς από την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και τους Διακόνους.

          Ο Καθηγούμενος  π. Αθανάσιος προσεφώνησε τον κ. Συμεών με λόγια καρδιακά, γεμάτα αγάπη και μέσα από  την απλότητα που τον χαρακτηρίζει, τον καλωσόρισε στην Μονή της Παναγίας, αναφωνώντας δυνατά το Άξιος! 

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχαρίστησε συγκινημένος τον Γέροντα π. Αθανάσιο και αναφερόμενος στο Υπερευλογημένο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε:

          «Βρισκόμαστε σε αυτήν εδώ την Ιερά Μονή της Παναγίας μας, της Παναγίας της Φανερωμένης, της Παναγίας της Ελεούσας, της Παναγίας Ξυνιάδος, της Παναγίας Μητέρας μας, που ελεεί και φανερώνεται στη ζωή μας, όταν μας παρηγορεί στον πόνο μας, όταν μας ακούει στα προβλήματά μας, όταν μας χαϊδεύει στην ταραχή μας, όταν μας γαληνεύει μέσα στις φουρτούνες της ζωής, όταν έρχεται στο κρεβάτι της ασθένειας να μας ανακουφίσει, να μας δώσει ελπίδα. Όταν έρχεται στο πένθος μας, στη λύπη μας, στη στεναχώρια μας, να μας δώσει παρηγοριά. 
Μας φανερώνεται συνέχεια η Παναγία μας. Είναι πάντα μαζί μας. Σε κάθε στιγμή της ζωής μας».
Ανήμερα της Εορτής, Κυριακή 21 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. 

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας από Τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», σε παγκόσμια εμβέλεια  μέσω του Δορυφόρου της εταιρείας «Hellas Sat» και από Ραδιοφώνου μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm) με τον οποίο συνδέθηκαν και μετέδωσαν και άλλοι τοπικοί Σταθμοί της Λαμίας, καθώς και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και πολλά παιδιά, προς τα οποία ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα και την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, απευθύνθηκε πατρικώς, νουθετώντας τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους αναλύοντας  τον στίχο του Αποστόλου: «Δόξα καὶ τιμὴ καὶ εἰρήνη παντὶ τῷ ἐργαζομένῳ τὸ ἀγαθόν» (Ρωμ. β΄ 10 ).
          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η αγιότητα δεν είναι μία κληρονομική διαδοχή, η αγιότητα δεν είναι ένα πλεονέκτημα κάποιων λίγων, αλλά η αγιότητα είναι μία πρόκληση των πολλών, είναι μία πρόκληση για όλους και προϋποθέτει πάνω από όλα τη διάθεση να γίνουμε μαθητές, γι’ αυτό μας προβάλλει την κλήση των μαθητών σήμερα η Αγία μας Εκκλησία. Διότι αν δεν έχουμε τη διάθεση να γίνουμε μαθητές, αν δεν έχουμε τη διάθεση να μαθητεύσουμε στο Χριστό, αν δεν έχουμε τη διάθεση να μαθητεύσουμε στη φύση, στη δημιουργία, στη γνώση, αν δεν έχουμε τη διάθεση να μαθητεύσουμε στην αγάπη, αν δεν έχουμε διάθεση να μαθητεύσουμε στις σχέσεις μας, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό. Και κυρίως, αν εμείς οι μεγάλοι, και θέλω να το προσέξουμε αυτό, δεν έχουμε διάθεση να γίνουμε μαθητές των μαθητών, να γίνουμε μαθητές των παιδιών, γιατί εσείς παιδιά μας διδάσκεται κάθε μέρα εμάς τους μεγάλους.

Καρπός της αγιότητας είναι η πνευματική ζωή, η οποία είναι μία εργασία του αγαθού, γι΄ αυτό και ο Απόστολος σήμερα όχι τυχαία έτσι ξεκινά:  «Δόξα καὶ τιμὴ καὶ εἰρήνη παντὶ τῷ ἐργαζομένῳ τὸ ἀγαθόν».  Ποια είναι η εργασία του αγαθού; Απλώς να κάνουμε κάποιες καλές πράξεις εξωτερικά; Απλώς να έχουμε μία εξωτερική ευγένεια; Μία καλή συμπεριφορά; Να ακολουθούμε έναν κώδικα συμπεριφοράς; Ένα σαβουάρ βιβρ; Ποια είναι η αγαθή ζωή; Ποιος είναι ο αγαθός τρόπος ζωής; Ποια είναι η εργασία του αγαθού;

 Εργασία του αγαθού είναι να μην ζεις μόνο για τον εαυτό σου. Να μην εργάζεσαι μόνο για τον εαυτό σου, να μην νοιάζεσαι μόνο για τον εαυτό σου. Εργασία του αγαθού είναι να νοιάζεσαι για τον άλλον, εργασία του αγαθού είναι να ενδιαφέρεσαι για όλους, εργασία του αγαθού είναι ο καρπός της μαθητείας που σου μαθαίνει, ότι η προσωπική σου ευτυχία, η προσωπική μας ευτυχία, η προσωπική μας επιτυχία, περνάει μέσα από την συνολική επιτυχία, μέσα από την καθολική επιτυχία. Μονάχα αν πετύχουμε όλοι, θα πετύχει και ο κάθε ένας ξεχωριστά.

Η επιτυχία στη ζωή δεν είναι για τους λίγους παιδιά μου, είναι για όλους. Να το καταλάβουμε αυτό και για αυτό μην απογοητευτείτε ποτέ μην, παραιτηθείτε ποτέ, μη σκεφτείτε ποτέ μειονεκτικά, μην σκεφτούμε ποτέ μειονεκτικά, αλλά να έχουμε δύναμη, να ερχόμαστε εδώ στην Παναγία μας, στο μοναστήρι μας, στα μοναστήρια μας, να ανάβουμε το κεράκι μας στην Εικόνα της και να της λέμε: «Παναγία μου βοήθησε με». Γι’ αυτό λοιπόν, από σήμερα πάρτε κουράγιο από την Παναγία και εργαστείτε το αγαθό για να επιτύχετε στη ζωή σας για να είστε χαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά, πάντα χαμογελαστά, πάντα καθαρά και να δώσετε εσείς, εσείς παιδιά μου, να δώσετε εσείς το μήνυμα στον παππού και στη γιαγιά, στον μπαμπά και στη μαμά, στους μικρούς και στους μεγάλους σε όλους. Δώστε δύναμη αισιοδοξίας εσείς παιδιά μου».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, εις ανάμνησιν της Ιεράς Πανηγύρεως, εχειροθέτησε Αναγνώστη και έναν ευλαβή Ιεροψάλτη, ο οποίος διακονεί στο Ιερό Αναλόγιο της Μονής. 
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του χωριού Ξυνιάδα, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων του τόπου και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή του Δομοκού και της Θεσσαλίας. 

Ακολούθησε μοναστηριακή δοχή προς όλους  στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Περισσότερες φωτογραφίες δείτε εδώ

Νεότερη Παλαιότερη