Οικογένεια Ελασσώνα |
Όρθιοι: η σύζυγος Βικτωρία, ο Χρήστος και ο Ιωάννης (δικηγόρος) και η πρώτη θυγατέρα Τασία. Ανάμεσα στους γονείς ο Δημήτριος.
Καθήμενοι από αριστερά: Ισμήνη Ελασσώνα-Λεβαδίτου, Ιωάννα Παλαμιώτου, Αικατερίνη Κοντογιώργου, Κωνσταντίνος (ιατρός).
Μετά την απελευθέρωση οι αδελφοί Γιάννης και Κώστας Παπαθανασίου από την Ελασσώνα εγκαταστάθηκαν στη Λαμία, αγοράζοντας μεγάλες εκτάσεις γης και ακίνητα μέσα στη Λαμία. Ως ανάμνηση του τόπου καταγωγής τους υιοθέτησαν το επώνυμο Ελασσώνας
Γιάννης Παπαθανασίου Ελασσώνας. |
1. Γιάννης Παπαθανασίου Ελασσώνας
Μετά την απελευθέρωση της Λαμίας το 1833 κατέβηκε στη Λαμία μαζί με αδελφό του Κώστα Παπαθανασίου Ελασσώνα από την Ελασσόνα Λαρίσης. Ήσαν και οι δυο μεγαλοκτηματίες.Το όνομα Ελασσώνας το προσέθεσαν για να τιμήσουν τον τόπο προελευσής τους.
Χρήστος Ελασσώνας |
2. Χρήστος Ελασσώνας
Ανιψιός του Γιάννη Παπαθανασίου από την αδελφή του και θετός του γιος.
Ιατρική εξέταση προσφυγόπουλου από τη Μικρασιατική καταστροφή στο Ελασσώνειο νοσοκομείο το 1923. |
3. Ιωάννα Ελασσώνα
Εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού. ( αυτή που καταγράφει τα ιατρικά περιστατικά ) .
4. Μαρία Ελασσώνα-Μητράντζα
Η τελευταία κόρη του Χρήστου Ελασσώνα που δεν είναι στην οικογενειακή φωτογραφία γιατί γεννήθηκε αργότερα.
Ο Γιάννης Ελασσώνας άφησε όλη του την περιουσία στον θετό του γιο ( δεν είχε παιδιά ) Χρήστο Ελασσώνα. Ο Χρήστος Ελασσώνας έκανε οικογένεια που αποτελούνταν απο τέσσερις γιους και πέντε θυγατέρες.
Έζησε στο Νεοκλασσικό που ο κήπος του έφθανε μέχρι τη Βύρωνος.
Χρηματοδότησε το Ελασσώνειο Νοσοκομείο οταν κινδύνευε να κλείσει από κακή διαχείρηση των υπευθύνων.
Δώρησε το χώρο αλλά και έκτισε το ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα το έτος 1897, για να προστατεύει τις οικογένειες όλων όσων σκοτώθηκαν στον ''ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897''.
Από τους γιους του ο δικηγόρος Ιωάννης Ελασσώνας αναλάμβανε δίκες απόρων αμισθί, ο δε γιατρός Κώστας Ελασσώνας θεράπευε απόρους αμισθί και ονομάζονταν ''ο γιατρός των απόρων''. Πέθανε νέος γύρω στα σαράντα απο φυματίωση.
Ο γιος του Δημήτρης Ελασσώνας ήταν κτηματίας και την περίοδο που η Λαμία είχε τους πρώτους γύφτους, που ήθελαν να ενταχθούν, όλη η Λαμία τους συμπαραστάθηκε και τους αφομοίωσε. Ο δε Δημήτριος Ελασσώνας χάρισε στη κοινότητα των γύφτων έξι στρέμματα χωράφια.
Κανείς τους δεν παντρεύτηκε και έτσι το επώνυμο Ελασσωνας μας.....τελειωσε.!!!!!
Η θυγατέρα Ισμήνη Ελασσώνα-Λεβαδίτου κάτοικος Λαμίας υπήρξε πρόεδρος της'' Φανέλας του στρατιώτη''και παρασημοφορήθηκε από τη βασίλισσα Φρειδερίκη.
Ο Κώστας Ελασσώνας αδελφός του Γιάννη, άτεκνος, άφησε όλη του την περιουσία μετά θάνατον για να χτιστεί το Ελασσώνειο Νοσοκομείο ( το πρώτο νοσοκομείο ) και ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Ελασσωνίτη όπου φυλάσσονταν τα οστά του.
Πρόσφατα ο ναός γκρεμίστηκε απο ασεβείς παράγοντες παρ' όλες τις διαμαρτυρίες των απογόνων.
Η οικία της οικογένειας Ελασσώνα στη γωνία της Πλατείας Διάκου και οδού Καραγιαννοπούλου σήμερα. |
Το Κτίριο του Δημητρίου Ελασσώνα
Το νεοκλασικό αυτό κτίσμα εντοπίζεται στην πλατεία Αθανασίου Διάκου, στην οδό Καραγιαννοπούλου και αποτελεί ιδιοκτησία των κληρονόμων του Δ. Ελασσώνα (Διαρκής κατάλογος μνημείων, 2003: 269)
Η οικία αυτή χτίστηκε το 1912, με βάση το σχέδιο που εκπόνησε ο Αθηναίος αρχιτέκτονας Τ. Χ. Χέλμης και σώζεται μέχρι σήμερα. Σε αυτήν εργάστηκε ως πρωτομάστορας ο Βολιώτης Μιλτιάδης Μπάλλας ή Αμπελιώτης. Από το σχέδιό του απουσιάζουν οι λεπτομέρειες και τα περισσότερα διακοσμητικά στοιχεία που φέρει το κτίσμα στην τελική του μορφή. Τα στοιχεία δηλαδή εκείνα που του προσέδιδαν χάρη έγιναν στην πράξη από τον αρχιμάστορα ή από τον αρχιτέκτονα (Γιωτόπουλος, Αργυρόπουλος, Ανδρέου, Καντάς, 1976: 6. Γιωτόπουλος, 1980: 87. Δαβανέλλος, 1994: 141).
Κηρύχθηκε ως διατηρητέο κτήριο τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (νυν Υ.Π.Ε.Κ.Α.), με τις Υ.Α. ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/25/288/6-3-1980 (Φ.Ε.Κ. 329/Β/31-3-1980) και Γ/3372/4733/14-10-1991 (Φ.Ε.Κ. 935/Β/14-11-1991). Χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, διότι παρουσίαζε αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον. Διαθέτει συμμετρικά ανοίγματα κοσμημένα με παραστάδες που καταλήγουν (επάνω από κάθε άνοιγμα) σε μικρό αέτωμα, μπαλκόνια που στηρίζονται σε γλυπτά φουρούσια διακοσμημένα με διπλή έλικα, καθώς και ακροκέραμα, ανθέμια και ρόδακες που στολίζουν τις τρεις όψεις του (Διαρκής κατάλογος μνημείων, 2003: 269). Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Χρησιμεύει σήμερα ως μαρτυρία της περιόδου της αστικής ανάπτυξης και άνθισης της πόλης στις αρχές του 20ού αι. Ο περιβάλλων ελεύθερος χώρος, που ορίστηκε στα όρια της ιδιοκτησίας αυτής, κρίθηκε αναγκαίος για την αισθητική διαφύλαξη του μνημείου αλλά και γιατί ο ίδιος ο κήπος αποτελεί συνέχεια της λειτουργικότητας του
κτηρίου
Από προφορικές μαρτυρίες κατοίκων της Λαμίας, τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε κατάστημα, το οποίο έκλεισε πριν από λίγο καιρό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, στην αυλή του λειτουργούσε, επίσης, υπαίθριο νυχτερινό κέντρο.
Το παρόν άρθρο μας έστειλε η Βασιλική Παλαμιώτου - Θεοδωράκη
H Βασιλική Παλαμιώτου - Θεοδωράκη είναι κόρη της Ιωάννας Ελασσώνα-Παλαμιώτου, απόγονος της οικογένειας Ελασσώνα και μια εκ των κληρονόμων.
(Παππούς της ήταν ο Χρήστος Ελασσωνας, μητέρα της η Ιωάννα Ελασσώνα και θεία της η Μαρία Ελασσώνα-Μητράντζα).
Όπως μας πληροφορεί οι γραπτές αυτές πληροφορίες είναι της Μαρίας Ελασσώνα-Μητράντζα λίγα χρόνια πριν πεθάνει
Δίδαξε βιολογία στα Αρσάκεια σχολεία Ψυχικού Αθηνών.
Χρησιμοποιήθηκαν και οι εξής πηγές για την σύνταξη του άρθρου: Περιήγηση στην πόλη του σήμερα με τα μνημεία του χθες (Διπλωματική Αντωνίου Δήμητρας), από το αρχείο του kaliterilamia.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
ΘΕΜΑ:
ΙΣΤΟΡΙΑ