Να ανοίξουν τα Λύκεια με προαιρετική προσέλευση των μαθητών και εκ περιτροπής μαθήματα πρωί και απόγευμα για τα Δημοτικά είναι ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται για το άνοιγμα των σχολείων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη διαδοχικές συσκέψεις, στη βάση της πρότασης των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να καταρτίσει η κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα και τη σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό.
Βασικό ζήτημα σε αυτό το θέμα αποτελεί το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.
Η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα γίνει ταυτόχρονα για όλες τις βαθμίδες.
Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Α' Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στο ζήτημα των σχολείων σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
«Η πρότασή μας είναι να ανοίξουν τα Λύκεια. Με την προϋπόθεση πως η έλευση των μαθητών να είναι προαιρετική. Αν οι γονείς θέλουν ή δεν θέλουν. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις μια οικογένεια να στείλει το παιδί του στο σχολείο. Εννοώ τώρα, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες», δήλωσε σχετικά η κ. Κοτανίδου.
Σε ό,τι αφορά το δημοτικό, απάντησε ότι μία από τις προτάσεις προς έγκριση είναι οι μισές τάξεις του Δημοτικού να γίνονται το πρωί και οι άλλες μισές το απόγευμα, εκ περιτροπής.
Αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει προβληματισμό για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πιο δύσκολο να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Νέος εγκλεισμός, αν πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα.
Στην ίδια συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» η Αναστασία Κοτανίδου προειδοποίησε ότι αν δεν τηρηθούν οι οδηγίες όταν χαλαρώσουν τα μέτρα και πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα, τότε θα επανέλθουμε σε εγκλεισμό.
«Αν τα καθημερινά κρούσματα ξεφύγουν από τον συνήθη αριθμό των σαράντα με πενήντα νοσούντων και ο αριθμός εκτοξευθεί στους 200-300, τότε θα επανέλθουμε στο καθεστώς του εγκλεισμού. Αναγκαστικά θα γίνει αυτό. Όλοι μέσα. Όπως καταλαβαίνετε όλα είναι υπό αίρεση. Τίποτα δεν είναι βέβαιο και οριστικό», υπογράμμισε.
Όταν ρωτήθηκε για το ποια εκδοχή έχει περισσότερες πιθανότητες, η σταδιακή επιστροφή ή μια άγρια επέλαση του κορωνοϊού, η κ. Κοτανίδου απάντησε:
«Πιστεύω στην πρώτη. Ελπίζοντας, φυσικά, πως όλοι θα συμμορφωθούμε με τις οδηγίες, δηλαδή να διατηρούμε αποστάσεις, να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους και να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας. Μόνο έτσι. Αλλά σας είπα όλα είναι υπό αίρεση».
«Για να θωρακιστεί η κοινωνία και για αρθούν όλα τα μέτρα ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πρέπει να έχει νοσήσει το 60 με 70% του πληθυσμού. Τότε εξασφαλίζεται σε μεγάλο ποσοστό, η ανοσία και η κοινωνία αποκτάει αντισώματα. Τότε είσαι ασφαλής. Αυτό που έλεγε ο Μπόρις Τζόνσον για την ανοσία της αγέλης», εξήγησε η Αναστασία Κοτανίδου. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το αν η ζέστη σκοτώνει τον κορωνοϊό, η κ. Κοτανίδου διευκρίνισε:
«Η θερμοκρασία που σκοτώνει τον ιό είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου. Τόσο ζέστη δεν κάνει στην Ελλάδα. Όμως εκείνες που σκοτώνουν τον ιό είναι οι βλαβερές UV ακτίνες, που είναι βλαβερές για το δέρμα». Δήλωσε πάντως σχεδόν βέβαιη ότι «το καλοκαίρι θα μας αποχαιρετήσει, προσωρινά, αυτός ο ύπουλος, αόρατος εχθρός».