Στην επικινδυνότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναφέρθηκε στην νέα ενημέρωση του υπουργείο Υγείας ο Σωτήρης Τσίόδρας. Τι είπε για χλωροκίνη και μεφλοκίνη.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι τόσο η χλωροκίνη όπως και οποιοδήποτε άλλο φάμακο, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και θα πρέπει να δίνεται μόνο με συνταγή και υπό την παρακολούθηση γιατρού.
Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα πολιτών στην Αμερική, οι οποίοι ήπιαν χλωροκίνη μέσα από ενυδρείο με αποτέλεσμα να πεθάνουν, ενώ ακόμα ένας άνθρωπος που δοκίμασε χλωροκίνη βρέθηκε στην εντατική.
Οπως είπε μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πανάκια για τον κορονοϊό, ούτε εχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, και όλα είναι υπό εξέταση.
Τόνισε για ακόμα μια φορά ότι η παραπληροφόρση ειναι πιο επικίνδυνη και από τον ίδιο τον ιό.
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη φάρμακο, την μεφλοκίνη, η οποία, όπως είπε, μαζί με την χλωροκίνη έχει και αυτή τοξικότητες και παραενέργειες και χρειάζεται παρακολούθηση.
Η ουσία αυτή έχει παρόμοιο μηχανισμό με χλωροκίνη.
Οπως τόνισε η μεφλοκίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και ανάμεσα στα συμπτώματα ειναι και οι ψυχολογικές παρενέργειες.