Σταθερά διστακτική έως και αρνητική εμφανίζεται η Εκκλησία της Ελλάδας όταν ανοίγει η κουβέντα για έκτακτα μέτρα που ίσως χρειαστεί να ληφθούν σχετικά με την πρόληψη από τον κορονοϊό.
Μια εβδομάδα έχει περάσει από το πρώτο θετικό κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και ουκ ολίγοι έχουν αναγκαστεί να συμμορφωθούν με τα σκληρά προληπτικά μέτρα που ακολουθεί η Ελλάδα για να περιορίσει την εξάπλωση και διασπορά του ϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακυρώθηκαν τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα, οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό κι οι εκδηλώσεις για τα Κούλουμα. Για την ώρα, η μεγάλη συγκέντρωση πλήθους στις εκκλησίες την ώρα της Θείας Λειτουργίας αλλά κι η ίδια η Θεία Κοινωνία, ως μυστήριο, δεν έχουν ακόμα μπει στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και των λοιμωξιολόγων.
Προσευχή συστήνει η εκκλησία για την αντιμετώπιση
Παρ' όλα αυτά, και θέλοντας να τοποθετηθεί για το θέμα, την Κυριακή που μας πέρασε, στις 28/02, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου στο οποίο έκανε λόγο για επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Η αρχιεπισκοπή κατέθεσε τις προτάσεις της προς τους πιστούς. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου:
«Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β', ζητώντας του την αρωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς το κομβικό για την αποτροπή της εξαπλώσεως του νέου κοροναϊού (2019-nCov) ζήτημα της ενημερώσεως του πιστού Λαού.
Ο Μακαριώτατος επεσήμανε στον κύριο Πρωθυπουργό ότι, όπως πάντοτε, η Εκκλησία της Ελλάδος στέκεται στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας και θα Την συνδράμει με όλες Της τις δυνάμεις και τα μέσα σε κάθε ζήτημα που αφορά στον Ελληνικό Λαό.
Κατόπιν τούτων, η Ιερά Σύνοδος, με Εγκύκλιο Σημείωμα το οποίον ήδη απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσήμανε την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ζητώντας τα εξής:
Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του.
Οι ειδικοί επιστήμονες, τόσο της Πατρίδος μας όσο και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία όσων νοσήσουν, απλώς θα παρουσιάσει συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν προς την γρίπη. Ως εκ τούτου, ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες».
Στη συνέχεια του δελτίου τύπου αναφέρονται όλα τα μέτρα πρόληψης που ακούμε οι πολίτες να επαναλαμβάνονται από τα χείλη των ειδικών περί σχολαστικού πλυσίματος των χεριών, περί προσοχής στα συμπτώματα, οδηγίες τι πρέπει να κάνουμε όταν αυτά εμφανίζονται, κάλεσμα για προσοχή στους υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες κ.τ.λ
Πληροφορίες του Dikaiologtika News λένε πώς η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπως κι οι υπόλοιπες Μητροπόλεις στην Ελλάδα δεν έχουν λάβει ακόμα καμία οδηγία για προληπτικά μέτρα από το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν η Εκκλησία δεχθεί σύσταση ή εντολή για μια προληπτική οδηγία όπως για παράδειγμα, υποθετικά μιλώντας, για την ακύρωση των Λειτουργιών για κάποιο διάστημα, αυτή θα συζητούνταν στην Ιερά Σύνοδο.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν πάντως πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα καμίας συζήτησης σχετικά με την Θεία κοινωνία. Όπως μας ξεκαθάρισαν, η Εκκλησία αποκλείεται να δεχτεί εντολή σε αυτό το θέμα μιας και πρόκειται για ζήτημα θεολογικό στο οποίο κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στην Εκκλησία το ο,τιδήποτε σε σχέση με αυτό το μυστήριο. Όπως είπαν, για την εκκλησία, η Θεία Κοινωνία δεν θεωρείται ικανή να μεταφέρει μικρόβια.
Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι πριν από λίγες ημέρες ο πατέρας Στυλιανός Καρπαθίου, δήλωσε σε εκπομπή της ΕΡΤ πως… «μόνο αν στηθούν τανκς μπροστά από τις εκκλησίες» θα σταματήσει ο κόσμος να συνέρχεται στους ναούς.
H Θεία Κοινωνία ενέχει κινδύνους μετάδοσης, λέει ο Ηλίας Μόσιαλος
Πιο σκεπτικός σε σχέση με την παραπάνω τοποθέτηση της εκκλησίας για μη μετάδοση μικροβίων μέσω της Θείας Κοινωνίας εμφανίστηκε ο κος Μόσιαλος. Όπως είπε ο ίδιος στο Dikaiologitika News, από τη στιγμή που υπάρχει τόσο κοντινή απόσταση ανθρώπων κατά τη διάρκεια του μυστήριου, αλλά και το ότι χρησιμοποιείται το ίδιο κουταλάκι για όλους, από το ένα στόμα στο άλλο, ενέχει κινδύνους κι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να σκεφτούμε και να ρυθμίσουμε το επόμενο διάστημα.
Σε μια κίνηση θετικής παρότρυνσης προς την εκκλησία ο ίδιος έγραψε χτες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, και το εξής: «Είμαι βέβαιος ότι, αν χρειαστεί, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλλει στον περιορισμό της διάδοσης του νέου ιού. Είμαι σίγουρος ότι όλα είναι προγραμματισμένα και απλά τονίζω το αυτονόητο».
Ο ίδιος μας είπε επίσης, όπως σημείωσε άλλωστε και στο δικό του ποστ, πως η Καθολική κι η Αγγλικανική Εκκλησία έχουν πάρει προληπτικά μέτρα εξάπλωσης του κορονοϊού μέσα στα εκκλησίες τους (όπως για παράδειγμα να μην τοποθετούν το αντίδωρο κατευθείαν στην γλώσσα των πιστών) και καλό θα είναι να το πράξουμε κι εμείς στην Ελλάδα, ακόμα κι αν η εξάπλωση του ιού στη δική μας χώρα είναι αργή.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: «Δυνατότητα αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ως το τέλος του έτους»
Κλειστά σχολεία αύριο Τετάρτη 4/3: Ο κορονοϊός φέρνει δεκάδες λουκέτα
Κορονοϊός - ΠΟΥ: Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, 90.000 κρούσματα σε όλον τον πλανήτη