Στα πλαίσια της παγκόσμιας έξαρσης του κορονοϊού, τα δεδομένα που συλλέγονται καθημερινά είναι αναρίθμητα και πολύπλοκα με αποτέλεσμα πολλές φορές να παραπλανούν, αντί να διευκρινίζουν και να απαντούν στα ερωτήματα που αναδύονται από το υγειονομικό φαινόμενο που πλήττει την παγκόσμια κοινότητα.
Μια συνολική ανασκόπηση είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την δράση και συμπεριφορά του συγκεκριμένου ϊού.
Ποιος είναι ο νέος κορονοϊός
Η επιστημονική ορολογία του νέου κορονοϊού ο οποίος προκαλεί την νόσο COVID-19, είναι SARS-COV-2 και ανιχνεύτηκε πρώτη φορά στην Γουχάν της Κίνας. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί γεωγραφικά σε όλη την υφήλιο και σε αρκετές χώρες ,μάλιστα, με πολυάριθμους θανάτους και ακόμα περισσότερα κρούσματα.
Επιδημιολογία της νόσου
Με βάση τα τελευταία δεδομένα (29/03/2020), ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 685.916 ανά την υφήλιο, με αύξοντα αριθμό με το πέρασμα του χρόνου. Προς το παρόν, η κατάσταση στην χώρα μας δείχνει να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε αντίθεση δυστυχώς με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία καθώς επίσης και οι ΗΠΑ.
Σε μια σύντομη ανασκόπηση, οι προαναφερθείσες χώρες αριθμούν τους εξής θανάτους μέχρι αυτήν την ώρα:
- Ιταλία : 10,023
- Ισπανία : 6,528
- Γαλλία : 2,314
- ΗΠΑ : 2,229
- Ελλάδα : 37
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανάσιμων κρουσμάτων της χώρας μας είναι τα 73 έτη, ενώ φυλετικά, η πρωτοκαθεδρία ανήκει στους άνδρες με ποσοστό 81%.
Πιο αναλυτικά, στους 38 καταγεγραμμένους θανάτους της χώρας μας,31 άνδρες έχασαν την μάχη με τον Κορονοϊό έναντι 7 γυναικών. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 1156.Διασωληνομένοι εξ αυτών, είναι οι 69. Σε παγκόσμια κλίμακα,με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ποσοστό θνητότητας των διασωληνωμένων αγγίζει το 47%.
Σε συνέχεια της μελέτης των στατιστικών στοιχείων, οι ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα η πολιτεία της Νέας Υόρκης δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει το επόμενο μεγάλο κύμα συσσωρευμένων κρουσμάτων και θανάτων. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την σημασία τήρησης των μέτρων της ατομικής ευθύνης αλλά και τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων, τα οποία ευτυχώς δείχνουν να έχουν γίνει κατανοητά σε μεγάλο βαθμό στην χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατεγράφησαν σήμερα περισσότεροι από 100 θάνατοι στην Σουηδία, η οποία φαίνεται να αγνοεί τις συστάσεις για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. . Επιβεβαιώνεται, ότι σε χώρες με θερμό κλίμα και αυξημένες θερμοκρασίες, η συμπεριφορά του ιού είναι λιγότερο επιθετική.
Η δράση του ϊού
Όσον αφορά στην συμπεριφορά του, πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος δεν σέβεται ηλικίες και προσβάλει ακόμα και τα νεότερα άτομα. Η νόσος Covid-19, ξεκινά με μια λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με κάποια συνοδά γενικευμένα συμπτώματα:
- Πυρετό
- Αίσθημα κόπωσης και καταβολής
- Ξερό βήχα-μη παραγωγικό
- Φαρυγγαλγία
- Ρινική καταρροή ή συμφόρηση
Κάποιες λίγες περιπτώσεις, έχουν εμφανίσει διάρροιες και αίσθημα ζάλης.Υπό επιδείνωσης των συμπτωμάτων και όταν επέρχεται δύσπνοια στον ασθενή ή ο αρτηριακός του κορεσμός είναι 93%, τότε υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθεί ο ασθενής σε λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και να προκαλέσει πνευμονία. Τέλος ,ο ασθενής επέρχεται σε Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο όπου πλέον χρειάζεται να διασωληνωθεί.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Όπως προαναφέρθηκε, ο ιός είναι πιο επιθετικός σε μεγαλύτερες ηλικίες και συγκεκριμένα σε ανθρώπους άνω των 65 ετών .Ασθενείς υψηλού κινδύνου εντάσσονται αυτοί που έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αριθμούνται ως:
- Καρδιαγγειακά νοσήματα (Στεφανιαία νόσο, ισχαιμική καρδιοπάθεια)
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αρρυθμίες της καρδιάς-Κολπική Μαρμαρυγή
- Χρόνια Αναπνευστική Ανεπάρκεια
- Υπέρταση
- Ανοσοκατεσταλμένοι-Ογκολογικοί ασθενείς
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Οι καπνιστές και οι παχύσαρκοι ασθενείς δείχνουν να είναι πιο ευάλωτοι στον ιό.
Θεραπεία
Όσον αφορά στην θεραπευτική φαρέτρα μας, σε αναμονή του αντιϊκού φαρμάκου, προτείνονται διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την ασφάλεια τους και την αποτελεσματικότητα τους. Στους νοσοκομειακούς ασθενείς, η θεραπεία που επιλέγεται είναι ο συνδυασμός της χλωροκίνης μαζί με αζυθρομυκίνη.
Δοκιμαστικά, εξετάζεται αν η χρήση κολχικίνης μπορεί να βελτιώσει την πορεία νόσου του ασθενή.Το μόνο βέβαιο, είναι ότι αυτές οι θεραπείες είναι ακόμα «πειραματικές» καθώς δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την χρήση τους.
Απαραίτητη είναι η επίβλεψη του εκάστοτε θεράποντος ιατρού κατά την χορήγηση τους καθώς πολλές φορές έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Ολοκληρώνοντας, το σημείο-κλειδί για να βγούμε όσο το δυνατόν πιο ανέπαφοι από την θανατηφόρα και άκρως μεταδοτική αυτή νόσο, είναι η αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και η κατανόηση των οδηγιών από τους ειδικούς. Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε ενωμένοι, από την οποία μπορούμε να βγούμε πιο συνειδητοποιημένοι και πιο ώριμοι απέναντι σε ζητήματα που απειλούν την υγεία μας.
* Ο Σπύρος Παπαϊωάννου είναι Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών