Κορωνοϊός: Γιατί δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα.Η πραγματική εικόνα της διασποράς -όπως και οι άνθρωποι που νοσούν- οι επιστήμονες γνωρίζουν (και δεν το κρύβουν) ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από την επίσημα καταγεγραμμένη. Ο κορωνοϊός μετρά στην Ελλάδα 117 θετικά στον COVID-19 περιστατικά. Από αυτά τα 107 είναι γνωστής προέλευσης (επαφές ή από το εξωτερικό) και 10 άγνωστης (χωρίς συγκεκριμένη πηγή μόλυνσης). Όμως, αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι συμφωνούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νοσούντων από την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι πολλαπλάσιος.
Ο επικεφαλής της διαχείρισης της κρίσης, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ομολόγησε ότι υπάρχει εξάπλωση της νόσου στον πληθυσμό κι ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι αρκετές εκατοντάδες. Πολύ περισσότερα εικάζεται ότι είναι τα "αγνώστου προέλευσης" από τα 10 επιβεβαιωμένα "ορφανά" που εντοπίστηκαν κυρίως στην περιοχή της Αττικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνολικό αριθμό των 2.180 ελέγχων για τη νόσο COVID-19 που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον πληθυσμό (τα 680 τεστ έγιναν μόνο την περασμένη Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), βρέθηκαν μόλις 10 "ορφανά" περιστατικά χωρίς διαπιστωμένη πηγή μόλυνσης
. Ο αριθμός, όμως, είναι σίγουρα μεγαλύτερος, λένε οι ειδικοί.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:
"Έχουμε μια εικόνα ότι υπάρχει ο ιός στην κοινότητα και παίρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε την ευρεία διασπορά του. Το ότι έχουμε 10 σήμερα «ορφανά» κρούσματα δεν σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά αρκετές εκατοντάδες κρούσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πανικοβαλλόμαστε".
Ο κορωνοϊός "κρύβεται" πίσω από τα συμπτώματα της γρίπης
Η υποψία για πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μεγαλώνει εξαιτίας της σύγχυσης των συμπτωμάτων που έχει η νόσος COVID-19, με την κοινή εποχική γρίπη. Τα κοινά συμπτώματα στις δύο ασθένειες (βήχας, υψηλός πυρετός) αυξάνουν την αγωνία στην κοινωνία, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα. Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει που τελικά κρύβεται ο κορωνοϊός. Με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο της προστασίας των ευπαθών ομάδων, δηλαδή των ατόμων άνω των 70 ετών και όσων έχουν χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως καρδιαγγειακά, χρόνια αναπνευστικά, διαβήτη και καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
Ο ιός της γρίπης είναι ακόμα ενεργός στη χώρα. Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 90 θανάτους συνολικά και 217 νοσηλείες ασθενών από επιπλοκές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πολύ περισσότερα, είναι τα διάσπαρτα ήπια περιστατικά γρίπης και ιώσεων ανάμεσα στους πολίτες.
Ο διαχωρισμός των δύο ασθενειών αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο -αν όχι εφιάλτη- για τους επιστήμονες. "Είναι δύσκολη η ταυτόχρονη επιτήρηση δύο νόσων με ίδια συμπτώματα", παραδέχθηκε στην τακτική ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας."Όσο καθυστερούμε την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού προς την άνοιξη που υποχωρεί η γρίπη, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχουμε", συμπλήρωσε.
Έτσι οι επιστήμονες αποφάσισαν να αλλάξουν τη στρατηγική της επιδημιολογικής ανίχνευσης του κορωνοϊού
. Αυτό είναι σημαντικό, όπως λένε, γιατί πρέπει να γνωρίζουν αν υπάρχει αύξηση στους κύκλους μετάδοσης του στην κοινότητα, ώστε να λάβουν εγκαίρως μέτρα για να περιορίσουν τις τραγικές επιπτώσεις στον πληθυσμό.
Η ανίχνευση της νόσου στα σοβαρά περιστατικά θα "ξεσκεπάσει" τον κορωνοϊό Οι επιστήμονες αποφάσισαν να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα της επιδημίας στη χώρα. Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, επικεντώνονται πλέον στους βαριά νοσούντες με αναπνευστικά προβλήματα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Η προσπάθεια της τυχαίας ανίχνευσης κρουσμάτων του ιού στον πληθυσμό, θα περιοριστεί.
Ο διαχωρισμός των "ύποπτων" ασθενών με γριπώδη συνδρομή (δηλαδή συμπτώματα γρίπης, βήχα και πυρετό) θα γίνεται ως εξής:
Στους ασθενείς που πάσχουν από ήπια συμπτώματα
Σε όσους πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, από χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Προτεραιότητα στις εξετάσεις θα δοθεί στην δεύτερη κατηγορία. Δηλαδή στους ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή αναπνευστική νόσο. Αρχικά θα εξετάζονται για τη γρίπη και στη συνέχεια -εάν αποδεικνύεται ότι είναι αρνητικοί- για τον νέο κορωνοϊό.
Είναι γνωστό στους επιστήμονες ότι τα βαριά περιστατικά αποτελούν το 3-5% των συνολικών κρουσμάτων του πληθυσμού. Η καταγραφή των βαριά νοσούντων θα αποκαλύψει -με βάση ειδικά μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα- την πιθανή διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα. Είναι ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή, όπως λένε, να ανακαλύψουν ποια είναι η εξέλιξη της επιδημίας και η πραγματική διασπορά του ιού στην Ελλάδα.
Ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας εξήγησε:
"Νομίζω αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι να δούμε τα αποτελέσματα για το πόσα βαριά περιστατικά έχουμε
. Τα βαριά περιστατικά είναι 3-5% των συνολικών κρουσμάτων και έτσι μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα. Σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών, αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή (βήχας και πυρετό) στην κοινότητα τα οποία θα βρεθούν να έχουν κορονοϊό. Όταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε, είναι μερικά «ορφανά» κρούσματα, χωρίς πηγή έκθεσης".
Νέο σύστημα επιτήρησης των "ύποπτων" ασθενών με συμπτώματα γρίπης από τον ΕΟΔΥ Όπως είπε ο καθηγητής έχει στηθεί μηχανισμός εργαστηριακής διάγνωσης και για τα ήπια περιστατικά, ο οποίος θα λειτουργήσει από τον ΕΟΔΥ άμεσα, ώστε να υπάρχει και επιτήρηση της εικόνας των κρουσμάτων στην κοινότητα. Προς το παρόν, όμως, οι άνθρωποι με ελαφρά συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις επαφές και τους χώρους συνάθροισης.
Αυτός, άλλωστε είναι και ο λόγος που εκτός από τους επιστήμονες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζουν την αναγκαιότητα οι άνθρωποι που έχουν ήπια συμπτώματα να αυτοπεριορίζονται στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τις συναναστροφές.
Ο κ. Τσιόδρας, όμως, έκανε και μια άλλη σημαντική επισήμανση. Οι άνθρωποι με ήπια συμπτώματα που έχουν την υποψία ότι μπορεί να πάσχουν από τον νέο κορωνοϊό και δεν πληρούν τα επιδημιολογικά κριτήρια (επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα ή ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό) να μην σπεύδουν με δική τους δαπάνη να κάνουν τεστ για τη νόσο COVID-19. Και επέστησε την προσοχή στα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Όπως τόνισε: "Δεν πρέπει να γίνει αφορμή αυτός ο ιός για αισχροκέρδεια σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι νομίζουν ότι είναι αρνητικοί ενώ είναι στο χρόνο επώασης της νόσου. Το είπαμε πολλές φορές στο παρελθόν, ότι όταν έχεις αρνητικό τεστ σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις τη νόσο αύριο. Κανένα τεστ αυτή τη στιγμή στο χρόνο επώασης δεν σου δίνει πρόβλεψη για το αν θα κολλήσεις ή όχι. Αυτό που σου δίνει πρόβλεψη είναι το να τηρείς τα μέτρα υγιεινής και αν προφυλάσσεις τον εαυτό σου με τα κατάλληλα μέρα πρόληψης".