Ψήφισμα του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών


ΨΗΦΙΣΜΑ
Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας

Το ΔΣ του ΔΣΛ συνήλθε χθες την 26/3/2020, με τηλεδιάσκεψη, τοποθετούμενο για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αναφορικά τα μέτρα στήριξης του κλάδου μας, κατέληξε ομόφωνα στο κατωθι ψήφισμα:

Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πανδημία του κορωνοιου απειλεί τη δημόσια υγεία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των των οικογενειών μας, όλων μας, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τις αντοχές του συστήματος υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας. Στον αγώνα που δίνει η χώρα μας είμαστε όλοι μαζί. Οι δικηγόροι από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε με κάθε δυνατό μέσο δίπλα στην Πολιτεία, παρότι ο κλάδος μας είναι από αυτούς που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα(συμβάλλοντας οικονομικά με την αγορά κι την αποστολή υγειονομικού υλικού αναπνευστήρων στην εθνική προσπάθεια κλπ.

Ένα από τα πρώτα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού ήταν η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων καθώς και η αναστολή της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων των κτηματολογικών γραφείων που σε συνδυασμό με την υπολειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών ειχαν σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί τραγικά η δικηγορική ύλη. Όπως είναι αντιληπτό τα δικηγορικά γραφεία είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά για πολύ μεγάλο διάστημα (κατά πληροφορίες μέχρι το Πάσχα) καθώς ακόμα και όταν επανέλθουμε σταδιακά σε συνθήκες κανονικότητας, τα δικαστήρια θα είναι από τις τελευταίες δομές όπου θα επαναλειτουργήσουν δεδομένου του μεγάλου συνωστισμού πολιτών σε αυτά.

Με βάση τα ανωτέρω λοιπόν ορθά η πολιτεία εξαρχής ενέταξε τους δικηγόρους ανάμεσα στα πλέον πληττόμενα επαγγέλματα τα οποία θα ελάμβαναν εκτός άλλων και την ενίσχυση από την Πολιτεία και ειδικότερα το χρηματικό βοήθημα των 800€ για την περίοδο από 15 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου δεδομένου ότι οι δικηγόροι παραμένουν στα σπίτια τους, μην έχοντας αντικείμενο απασχόλησης και έχοντας προ ημερών, μεσούσης της αναστολής των δικαστηρίων, κανονικά καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα της 19ης Μαρτίου 2020 ανέφερε ότι μεταξύ άλλων ότι το επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Ακολούθως οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών κύριοι Γεωργιάδης και Σταικούρας, επιβεβαίωσαν τα ανωτέρω, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους μας και προβαίνοντας δημόσια σε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι δικηγόροι της χώρας είναι αυτονόητα ανάμεσα στους δικαιούχους και του χρηματικού βοηθήματος αφού ανεστάλη με κυβερνητική απόφαση η λειτουργία των δικαστηρίων των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων.
Όλα αυτά βέβαια ίσχυαν μέχρι και λίγα λεπτά πριν τις προχθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού εργασίας κ. Βρούτση, με τις οποίες εξαιρούνται του χρηματικού βοηθήματος οι δικηγόροι και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι των επιστημονικών επαγγελμάτων, δηλαδή το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, που στα χρόνια της κρίσης, στήριξε εμπράκτως πληρώνοντας δυσβάσταχτους φόρους, την ελληνική οικονομία, ανάμεσά τους και όλη τη νέα γενιά επιστημόνων που παλεύει να αναστήσει τον τόπο του, μένοντας στην Ελλάδα.

Η παραπάνω συμπεριφορά αποτελεί εμπαιγμό και απαξίωση της κυβέρνησης προς τους δικηγόρους της χώρας οι οποίοι έχουν αναστείλει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.

Με το παρόν ψήφισμα, δηλώνουμε ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τον εμπαιγμό που υπέστησαν οι δικηγόροι, από την Κυβέρνηση και ότι για εμάς η αξιοπιστία των δηλώσεων των στελεχών της Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, έχει πλέον πληγεί ανεπανόρθωτα και γι’ αυτό το λόγο, καλούμε όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, προβούν στις αναγκαίες και ενδεδειγμένες από πλευράς τους ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που υφιστάμεθα ως κλάδος.

Είναι καταφανώς αποδοκιμαστέα από όλα τα μέλη του ΔΣΛ, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, Η ανωτέρω κυβερνητική κυβίστηση και οι παλινωδίες των στελεχών της, που αν μη τι άλλο, αποτελούν εμπαιγμό του δικηγορικού σώματος, με αποτέλεσμα πέρα από τις οδυνηρές οικονομικές συνέπειες σε βάρος μας, να αναδεικνύουν και ένα μείζονος σημασίας ηθικό θέμα.

Την συγκεκριμένη περίοδο, -η οποία μεταπολεμικά είναι η πιο κρίσιμη για την χώρα μας-, ο σκοπός αυτού του ψηφίσματος δεν είναι να δημιουργήσει κλίμα κατά της Κυβέρνησης, ούτε να πλήξει το αίσθημα της ομοψυχίας που προστάζουν οι συνθήκες, αλλά αποκλειστικά και μόνο να εκδηλώσει την αγανάκτηση σύσσωμου του κλάδου, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Κυβέρνηση έναν επιστημονικό κλάδο ο οποίος υπηρετεί την Δικαιοσύνη και έχει αποδείξει διαχρονικά στις πιο δύσκολες στιγμές του έθνους ότι στέκεται πάντα δίπλα στους πολίτες.
Νεότερη Παλαιότερη