Ξεπερνούν τις 700.000 τα κρούσματα παγκοσμίως- Καταγράφηκαν 33.509 θάνατοι (video)

Ξεπερνούν τις 700.000 τα κρούσματα παγκοσμίως- Καταγράφηκαν 33.509 θάνατοι (video)

Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τη νόσο ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 33.509. Συνολικά στον κόσμο έχουν αναρρώσει 148.824 ασθενείς της νόσου. Η Ευρώπη κρατά ακόμη «τα σκήπτρα» της θνησιμότητας αλλά πολλαπλασιάζονται οι φόβοι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα η κατάσταση θα βρεθεί εκτός ελέγχου.   

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 704.095, με τα περισσότερα εξ αυτών στις ΗΠΑ (132.637), ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 97.689, η Κίνα με 82.122 και η Ισπανία με 78.799 κρούσματα.

Πήρε έναν ολόκληρο μήνα στην Αμερική να φτάσει τους 1.000 νεκρούς και μόλις δυο ημέρες να ξεπεράσει τους 2.000. Μεταξύ αυτών και το πρώτο βρέφος, για το οποίο όμως οι αρχές του Σικάγο δεν διευκρινίζουν αν είχε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Ένας από τους γνωστότερους ειδικούς λοιμωξιολόγους και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο Δρ. Άνθονι Φαούτσι εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση, με επιφύλαξη όπως επισήμανε, ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τις 100.000-200.000.

Συγκριτικά, η επιδημία της γρίπης του 2018-19 σκότωσε 34.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Για την Νέα Υόρκη, το Νιού Τζερσι και το Κονετικατ εκδόθηκε τελικά ταξιδιωτική οδηγία και όχι καραντίνα όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ. Στις άλλες εστίες του ιού η ζωή έχει παγώσει, η οικονομία έχει παραλύσει και συνολικά 215 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν και εργάζονται μέσα στο σπίτι.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης εκτιμούν ότι σε δυο με τρεις εβδομάδες θα χρειαστούν 140.000 κρεβάτια ενώ τα τέσσερα αυτοσχέδια νοσοκομεία που τώρα ετοιμάζονται και το πλωτό νοσοκομείο που φτάνει την Δευτέρα, θα διαθέτουν συνολικά μόλις 6.000 κρεβάτια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με διάταγμα δίνει την δυνατότητα στο Πεντάγωνο να ζητήσει, όταν το κρίνει αναγκαίο, από 1 εκατομμύριο στρατιωτικό προσωπικό και μέλη της εθνικής φρουράς που έχει βγει στην σύνταξη να επανέλθει στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης.

Οι εκπαιδευτικοί σε όλη την χώρα που πασχίζουν να οργανώσουν τη νέου τύπου εκπαίδευση μιλούν ανοιχτά πια για μια γενιά μαθητών που θα μείνει για πάντα πίσω αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα σχολεία δεν θα ξανανοίξουν έως το καλοκαίρι.

Στην Ευρώπη, τις μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη νόσο καταγράφει η Ιταλία, όπου από την αρχή της πανδημίας έχουν καταλήξει 10.779 άνθρωποι, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 6.606 θανάτους και η Γαλλία με 2.606 θανάτους.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 97.689. Οι νεκροί έφτασαν τους 10.779. Παράλληλα, 13.030 άνθρωποι έχουν ιαθεί. 3.906 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 27.386 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 42.558 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, αλλά και ο αριθμός των νεκρών, έχουν ελαφρά περιοριστεί. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης, είναι το μέτρο στήριξης που ανακοίνωσε η Ρώμη με δημοσιονομικό κόστος 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Ισπανία, από αύριο και ως τις 9 Απριλίου ισχύει απόλυτη απαγόρευση μετακινήσεων προς τους χώρους εργασίας. Εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται σε βασικές υπηρεσιες (υγεία, ΜΜΕ, τρόφιμα κλπ) Οι εργαζόμενοι ως τις 31/12 θα αναπληρώσουν τις χαμένες ημέρες και τώρα θα λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους.
Σε 6 πυκνοκατοικημενες περιοχές της Ισπανίας τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι. « Στόχος μας να αντέξουν οι εντατικές στις περιοχές αυτές», επισημ,αίνουν οι αρχές. Για 4η συνεχιζόμενη ημέρα μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών σε νοσοκομεία και εντατικές, διαπιστώνει πάντως οεπικεφαλής των επιδημιολόγων, Φερνάντο Σιμόν.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν απόψε ότι άλλοι 292 άνθρωποι πέθαναν από τον νέο κορονοϊό, αύξηση 13% σε σύγκριση με χθες. Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 2.606 άνθρωποι στη Γαλλία, η οποία προσπαθεί να ανακουφίσει την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της, ιδίως στις ανατολικές επαρχίες.

Ο απολογισμός αφορά μόνο εκείνους που πεθαίνουν σε νοσοκομεία. Οι αρχές θα μπορέσουν να συμπεριλάβουν τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας από την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αναμένεται ότι θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων .Ο πρώην υπουργός και προσωπικότητα της γαλλικής δεξιάς, , πέθανε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εξαιτίας των συνεπειών του κορονοϊού, ενώ ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής Κριστόφ, 74 ετών, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Παρισιού και νοσηλεύεται διασωληνωμένος λόγω «αναπνευστικής ανεπάρκειας».

Στη Βρετανία, άλλοι 209 νεκροί προστέθηκαν στον θλιβερό κατάλογο των θυμάτων, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει έφθασε τους 1.228.

Παράταση των μέτρων έως τον Ιούνιο, εξετάζει η κυβέρνηση που δέχεται σφοδρή κριτική  για την ελλιπή ετοιμότητα της σε εφοδιασμό ειδικότερα σε αναπνευστήρες ενώ υπήρχε προσφορά από εταιρίες.

Εκθεση (αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τέλεγκραφ) αναφέρει ότι οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου είχαν ειδοποιήσει 3 χρόνια πριν την κυβέρνηση ότι το σύστημα της χώρας δεν είναι έτοιμο στο ενδεχόμενο πανδημίας. Το έγγραφο εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου, το οποίο έχει προτείνει στο παρελθόν ότι ο κορονοϊός θα σκότωνε 260.000 αν η χώρα διατηρούσε τα προηγούμενα λιγότερο περιοριστικά μέτρα. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έκθεσης δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ και η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα. Χθες, ο ιατρικός διευθυντής του NHS, Stephen Powis, δήλωσε ότι θα ήταν «καλό αποτέλεσμα» αν ο αριθμός των ανθρώπων που πεθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κάτω από 20.000. Νέα μελέτη βρήκε ότι περίπου 5.700 άνθρωποι στη Βρετανία θα χάσουν τη ζωή τους, με βάση την τρέχουσα στρατηγική της μαζικής κοινωνικής απομάκρυνσης.

Στη Συρία, μια γυναίκα ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του νέου κορονοϊού στη Συρία. Μέχρι στιγμής στην εμπόλεμη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί μόνο πέντε κρούσματα του ιού, όμως γιατροί και άλλοι μάρτυρες λένε ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα. Οι αρχές αρνούνται ότι συγκαλύπτουν τα στοιχεία αλλά έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και δρακόντεια μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο κορονοϊός απειλεί ιδίως τα 6,5 εκατομμύρια των εκτοπισμένων στη χώρα.

Στην Ινδία όπου πάνω από ένα δισεκατομμύριο Ινδοί καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους για τρεις εβδομάδες, άνθρωποι που χάνουν το μεροκάματο και δε μπορούν πλέον να επιβιώσουν στην πρωτεύουσα, αναγκάζονται σε μαζική έξοδο από το Νέο Δελχί. Κουβαλώντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους προσπαθούν να στριμωχτούν στα λεωφορεία ενώ άλλοι φεύγουν με τα πόδια. Ο στρατός έχει βγει στους δρόμους για να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 1.000 κρούσματα και 25 νεκρούς σε όλη τη χώρα αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Στην επαρχία τα πράγματα δεν είναι πιο εύκολα. Σε χωριά του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, η αναγκαία τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας οδηγεί πολλούς ανθρώπους να ζουν σε δεντρόσπιτα.

Στη Νότια Αφρική η δεύτερη μέρα του περιορισμού της κυκλοφορίας χαρακτηρίστηκε από τεράστιες ουρές έξω από σούπερμάρκετ στη συνοικία Γιέοβιλ του Γιοχάνεσμπουργκ. Η αστυνομία επενέβη για να επιβάλει τις αποστάσεις και αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες.

Αναταραχή και επεισόδια μεταξύ πολιτών και αστυνομικών προκαλεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Κένυα, με τους αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα και τον κόσμο να διαμαρτύρεται ότι δυσκολεύεται να εξασφαλίσει βασικά αγαθά.

Aνταποκρίσεις: Λένα Αργύρη(ΗΠΑ), Θωμαϊς ΠαπαΙωάννου (Γαλλία), Δώρα Μακρή (Ισπανία), Ευδοξία Λυμπέρη (Βρετανία), Αριάνα Φερεντίνου (Τουρκία)

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3dDC2Ww
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη