ΟΣΔΕ 2020: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι ισχύει για την κάρτα αγρότη.
Σημαντική ανάσα ρευστότητας αναμένεται να λάβουν οι αγρότες απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους (ΟΣΔΕ 2020). Τι ισχύει με την κάρτα αγρότη.
Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να υπάρξει παράλληλα μια πρόσθετη ανάσα σε όσους από τους παραγωγούς υπέστησαν καταστροφές και έχουν ανάγκη από άμεση χρηματοδότηση.
Αυτό συμβαίνει διότι, με βάση τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσοι αγρότες το επιθυμούν, μπορούν να απευθυνθούν στην τράπεζα από την οποία λαμβάνουν την επιδότηση και να ζητήσουν την έκδοση κάρτας αγρότη, η οποία εκδίδεται μέσα σε διάστημα δύο ημερών.
Με τη χρήση της κάρτας και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αγρότες μπορούν να παραλάβουν άμεσα το 80% της δικαιούμενης επιδότησης, προκειμένου να καλύψουν ορισμένες από τις ανάγκες που υπάρχουν, λόγω της γενικευμένης καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή.
Εφόσον βέβαια συμβεί αυτό, κατά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες καταβολής των επιδοτήσεων, οι αγρότες που προχωρήσαν στη σχετική συνεργασία με την τράπεζα δεν θα λάβουν το ποσό που τους έχει ήδη εκχωρηθεί.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι τωρινή, ωστόσο εκτιμάται ότι τη φετινή χρονιά θα έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων αναμένεται να παραμείνει ανοιχτό έως και τις 15 Μαΐου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα ανακοίνωση για παράταση της διαδικασίας.
Τι είναι η κάρτα αγρότη
Συγκεκριμένα βασικά χαρακτηριστικά έχει η Κάρτα Αγρότη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το ίδιο το Υπουργείο, τα βασικά χαρακτηριστικά της κάρτας είναι:
Θα έχει λειτουργικότητα χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας Πανελλαδικής ισχύος.
Η κάρτα αυτή θα διατίθεται στους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) – δικαιούχους Βασικής Ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα, στην οποία και θα δηλώνεται ο τηρούμενος στην τράπεζα αυτή καταθετικός λογαριασμός στον οποίον και θα πιστωθεί η Βασική Ενίσχυση.
Με «εγγύηση» της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία θεμελιώνεται με την υποβολή της σχετικής δήλωσης δικαιωμάτων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) μέχρι τέλος Ιουνίου κάθε έτους, ο αγρότης – κάτοχος και χρήστης της «Κάρτας του Αγρότη» θα μπορεί, πριν ακόμα εισπράξει την Βασική Ενίσχυση:
α) Να κάνει αγορές από επιχειρήσεις στις οποίες γίνονται αποδεκτές κάρτες πληρωμών με το σήμα VisaInternational ή MasterCardWorldwide μέσω POS και οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες επιχειρήσεων που εμπορεύονται προϊόντα που σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων).
β) Να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης.
γ) Να εξοφλεί τρέχουσες οφειλές του έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου, καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.
δ) να κάνει ανάληψη μετρητών μέχρι ποσοστού 10% του πιστωτικού ορίου του συνδεδεμένου με την κάρτα λογαριασμού, κατά τη διάρκεια ισχύος του εκάστοτε χορηγηθέντος πιστωτικού ορίου.
Το πιστωτικό όριο κάθε αγρότη θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούται την συγκεκριμένη χρονιά, θα αφορά μόνο στην προεξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης και δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό το προϊόν οι οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του αγρότη προς την Τράπεζα.
Η διάρκεια του πιστωτικού ορίου θα λήγει με την πίστωση της Βασικής Ενίσχυσης η οποία και θα εξοφλεί τη χρηματοδότηση. Μετά την εξόφληση της εκάστοτε χρηματοδότησης δίνεται η δυνατότητα χορήγησης νέου πιστωτικού ορίου για τη Βασική Ενίσχυση του επόμενου έτους από την ίδια ή άλλη τράπεζα επιλογής του αγρότη – δικαιούχου.