Κ. Μητσοτάκης: Δεν μας αξίζει μια μικρότερη Ευρώπη (video)

Κ. Μητσοτάκης: Δεν μας αξίζει μια μικρότερη Ευρώπη (video)

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία για τα θέματα του προϋπολογισμού. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Η ιστορία μας διδάσκει πως τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται στην πρώτη προσπάθεια. Η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από κόπο και προσπάθεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι χρήσιμο σε τέτοιες περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι ο «χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας» σε κάποια επόμενη προσπάθεια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «ο λόγος που βρεθήκαμε σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση είναι γνωστός και έχει να κάνει με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς».

«Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη εφικτή η συμφωνία» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ίδια η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξων πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μία οικονομία τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές οι οποίες έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές θέσεις με τις οποίες η χώρα μας προσήρθε σε αυτήν τη συζήτηση οι οποίες είναι: η ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών μας, να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον, να έχουμε ένα εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ και να εξασφαλιστούν πόροι για να καταστεί δυνατή η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.

Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων, τη Frontex.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ακριβώς επειδή δεν επετεύχθη συμφωνία για το ύψος του προϋπολογισμού «δεν μπήκαμε και σε ουσιαστική συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές».

«Θέλω να εξηγήσω ότι επειδή ποτέ δεν επετεύχθη συμφωνία για το ύψος του προϋπολογισμού δεν μπήκαμε και σε ουσιαστική συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές. Αλλά οι εθνικές γραμμές αυτές, οι «κόκκινες γραμμές» αυτές είναι γραμμές που είναι αδιαπραγμάτευτες, και δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι δε θα υποστηριχθούν και στις επόμενες συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν για το συνολικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για τη στάση των χωρών Frugal (Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας), ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι τέσσερις χώρες προσήλθαν με μια μαξιμαλιστική θέση η οποία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή, και ως προς το ύψος του προϋπολογισμού και ως προς το ύψος των επιστροφών. Με αφορμή αυτό, σχολίασε πως ο λογαριασμός μεταξύ των χωρών που πληρώνουν και είναι οι καλοί και των χωρών που αποδέχονται πόρους και είναι οι κακοί, είναι μια απλοϊκή ανάλυση και από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε.

«Είχαμε μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου. Οι χώρες της συνοχής (17 χώρες δηλαδή) κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο και τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για μια Ευρώπη που μας αξίζει», πρόσθεσε.

«Δεν μας αξίζει μία μικρότερη Ευρώπη με μικρότερη παρέμβαση στα διεθνή πράγματα αλλά για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους φιλόδοξους στόχους μας -ας μην κοροϊδευόμαστε- χρειαζόμαστε και περισσότερους πόρους», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μειωμένα κονδύλια που προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη FRONTEX, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι μεν το κονδύλι για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων σε σχέση με την αρχική πρόταση είναι μειωμένο, τονίζοντας αφετέρου πως είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε. Ως προς αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στη χθεσινή συζήτηση εξέφρασε την ανησυχία του για αυτή τη μείωση, εξηγώντας ότι μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα και της Επιτροπής και όλων των κρατών-μελών, δεν μπορεί να κάνει πράξει αυτές τις πολιτικές αν δεν έχει εργαλεία και πόρους για να μπορεί να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού υλοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία έχει θέσει και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει και τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από τις αρχές της επόμενες εβδομάδας.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία στην προανακριτική επιτροπή για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως η προκαταρκτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει τι θα κάνει η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει το ερευνητικό της σκάφος νότια της Κρήτης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις της χώρας μας ως προς τα ζητήματα της προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2ulmrZP
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη