Συστάσεις στους καταναλωτές κάνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) σχετικά με την προσοχή που πρέπει να δείξουν στις τιμές που θα έχουν τα τρόφιμα που θα βάλουν στο τραπέζι τους την Καθαρά Δευτέρα και γενικά τη Σαρακοστή.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ αναφέρει πως όλα τα τρόφιμα που «στολίζουν» το τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα είναι αρκετά ακριβά, με τις τιμές να διαμορφώνονται ελεύθερα.
Όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ «η παραδοσιακή λαγάνα π.χ. δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί που προμηθευόμαστε καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή». Για την ταραμοσαλάτα, «είτε αγοράζεται έτοιμη, είτε παρασκευάζεται στο σπίτι, καλό είναι να έχει λευκό έως καστανό ανοιχτό χρώμα, γιατί έτσι αποφεύγονται οι χρωστικές ουσίες» και προσθέτει ότι θα πρέπει να έχει «χρώμα ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα της, με την οσμή και γεύση της να είναι ευχάριστη».
Σε ό,τι αφορά άλλα είδη, όπως βραστές πατάτες, φασόλια πιάζ, κρεμμυδάκια, σκορδάκια, τουρσιά, ελιές, χαλβάς και τα νηστίσιμα θαλασσινά, το ΚΕΠΚΑ σημειώνει πως «όσοι καταναλωτές αγοράσουν θαλασσινά πρέπει να γνωρίζουν ότι είτε πωλούνται χύμα, είτε συσκευασμένα, πρέπει να τους δίνονται υποχρεωτικές πληροφορίες, μέσω της επισήμανσης (ετικέτας) τους».
Χύμα ή συσκευασμένα
Σε αυτά που πουλιούνται χύμα, η πινακίδα τους πρέπει να περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την εμπορική ονομασία πώλησης, την προέλευσή του, τη μέθοδο παραγωγής και την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.
Εφόσον είναι συσκευασμένα, η επισήμανση (ετικέτα) πρέπει να περιλαμβάνει: την εμπορική ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, τη χρονολογία ανάλωσης, τυχόν άλλα συστατικά που περιέχει και αν είναι αλλεργιογόνα, τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, την εμπορική επωνυμία, τη διεύθυνση του εργαστηρίου επεξεργασίας, με υγειονομικό σήμα, τη με?θοδο παραγωγη?ς, την περιοχη? αλίευσης και τη χώρα προέλευσης, την κατηγορία αλιευτικού? εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε, σε περίπτωση προϊόντος αλίευσης, την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους κ.ά.
Θαλασσινά
Πάντως, ειδικά για τα θαλασσινά, το ΚΕΠΚΑ τονίζει ότι πριν από κάθε προμήθειά τους οι καταναλωτές πρέπει να επιστρατεύουν όλη την προσοχή τους. «Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε (να τα ζυγίζουμε και αλλού)», τονίζει το ΚΕΠΚΑ.
Διαβάστε επίσης:
Νηστεία: Τα οφέλη για την υγεία αλλά και προσοχή για διατροφικές ελλείψεις
Μέτρα από την Τροχαία για το τριήμερο: Σε ισχύ μέχρι την Καθαρά Δευτέρα
Καιρός - Τριήμερο: Πότε σταματούν οι βροχές - Οι καιρικές συνθήκες την Καθαρά Δευτέρα
Καθαρά Δευτέρα 2020: Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά - Ωράριο λειτουργίας