Η ΕΦΑ Βοιωτίας αποχαιρετά την Αρχαιολόγο Αγγελική Ανδρειωμένου


Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας αποχαιρετά την αρχαιολόγο και συνεργάτιδα κυρία Αγγελική Κ. Ανδρειωμένου, επίτιμο έφορο αρχαιοτήτων, που έφυγε από κοντά μας στις 12 Δεκεμβρίου 2019, πλήρης ημερών.

Η Αγγελική Ανδρειωμένου ήταν από τις πρώτες καταξιωμένες Ελληνίδες αρχαιολόγους, η οποία μετά την κατάργηση των μεταξικών απαγορεύσεων για την εργασία των γυναικών σε δημόσιες θέσεις, διορίστηκε το 1956 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων συνέβαλε δυναμικά στην αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διετέλεσε Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για είκοσι χρόνια έως το 1993 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της σημαντικό επιστημονικό έργο, συνέχισε να εκπονεί με πάθος πλήθος δημοσιεύσεων και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια, παρουσιάζοντας το υλικό από τις  πολυπληθείς ανασκαφές που είχε διενεργήσει στη Βέροια, την Αττική, την Εύβοια και την Βοιωτία.

Αεικίνητη, δυναμική και πολυμαθής, αφιέρωσε τη ζωή της στην αρχαιολογία μέχρι την τελευταία της πνοή, κληρονομώντας μας το συγγραφικό της έργο και το πάθος της για τις ελληνικές αρχαιότητες. Η συνδρομή της, ειδικά στην ανάδειξη του πλούτου των βοιωτικών αρχαιοτήτων, τόσο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αξιομνημόνευτη. Αφήνει πίσω της μία σπουδαία παρακαταθήκη, καθώς πολλά σπουδαία ευρήματα από τις ανασκαφές της εκτίθενται στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θηβών, Σχηματαρίου και Χαιρώνειας.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και αποχαιρετούμε μία σπουδαία γυναίκα και αρχαιολόγο.


via ORCHOMENOS-PRESS https://ift.tt/2PLDlYc
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη